Килиан Жорнет и Зак Милър призовават за бойкот на UTMB сериите

Известните трейл бегачи изпратиха мотивите си в имейл да много свои колеги

0
 

Сподели

Shares
Килиан Жорнет: 485 км през Пиренеите
Килиан Жорнет / Екранна снимка: igrAvidos

Известните трейл бегачи Килиан Жорнет и Зак Милър отправят забележителна молба към колегите си: „Нека да изберем други състезания, освен Ironman’s UTMB-series“, съобщава tri-today.com.

Имейлът, изпратен от двамата е забележителен, предвид, че те са писали на доста голяма група техни професионални колеги. Най-важното послание, което личи от него е молба за бойкот на сериите UTMB / Ironman, спиране на участието в тях и  колективно избиране на други трейл състезания. Основната цел на двамата елитни бегачи е да накара организацията да направи промени и да организира нещата в по-малка степен за собствена печалба.

Сериите UTMB стартират през 2022 г., след като Ironman Group обяви партньорство с UTMB Group, като по този начин започват съвместно организиране на поредица от състезания, чийто грандиозен финал е UTMB Mont-Blanc. Вече има повече от 40 старта на UTMB. Според Килиан Джорнет и Зак Милър, много неща трябва да бъдат променени и точно затова те призовават своите колеги да спрат да участват в сериите на UTMB.

В станалия вече публичен имейл, двамата бегачи изтъкват и позитивите, които сериите носят, но вадят и аргументи защо разрастването на сериите на UTMB не се случва по здравословен начин. Те смятат, че Ironman и UTMB Group най-вече се обогатяват, вместо да мислят как да помогнат на трейл бягането като спорт.

Килиан Жорнет и Зак Милър
Килиан Жорнет и Зак Милър (снимки: Pep Cuberes / Lymbus & irunfar.com)

„Казано по-просто, ние искаме те (Ironman и UTMB, бел. ред.) да управляват бизнеса си добре. Искаме те да бъдат внимателни. Искаме те не само да се питат „какво можем да направим, за да се възползваме?“, но също така и „какво можем да направим, за да доброто на трейл бягането като цяло?“, се казва в имейла. „За съжаление, смятаме, че не са се справили много добре с това. И въпреки че би било хубаво да можем да седнем и да поговорим с тях, за да можем, разбира се, да коригираме и да върнем нещата в правилния път, страхуваме се, че те наистина няма да направят никакви промени, освен ако не се почувстват принудени да го направят. За щастие, като елитни спортисти, имаме глас.”

„Може би най-добрият начин да изразим недоволството си и да окажем известен натиск, е да се обединим и всички да отидем на различно състезание. Отсъствието на първите петнадесет класирани мъже и жени бегачи от стартовата листа на UTMB, би говорило много. Това би им дало да разберат, че не сме доволни и би ги притиснало да направят някои промени.“ – посочват още Килиан и Зак.

Вижте още: Организатори на злополучен ултрамаратон в Китай ще влязат в затвора

Ето целия текст на писмото:

Здравей,

Пишат ти Килиан Джорнет и Зак Милър. Ако получаваш това, то е защото си един от най-добрите спортисти в нашия спорт. Искахме да започнем с няколко избрани, за да могат усилията ни да бъдат малко по-концентрирани и не толкова поразителни. Като казваме това, за какво става въпрос?

Пишем ви, за да видим дали бихте се интересували да се ангажирате да се състезавате в състезание, различно от UTMB тази година (2024 г.). Въпреки че осъзнаваме, че много от вас може да имат силни връзки с UTMB (лични цели, стимули от спонсори, кариерни цели и т.н.), ви молим да ни изслушате какво имаме да кажем тук. Първо, искаме да признаем, че UTMB е страхотно състезание, въпреки че напоследък имаше много драма, ние все още смятаме, че състезанието и организацията са допринесли много за спорта ултра бягане.

Благодарение на UTMB сега имаме събитие в стил световен шампионат, което привлича много от най-добрите бегачи в спорта, както и спонсори, медии и фенове от цял свят. Това наистина се превърна в голямото събитие на годината и наистина помогна да поставим нашия спорт на картата. Провеждането на събитие като това създаде много възможности за хора като нас, тъй като насочва много пари и внимание към спорта. Чувстваме, че това е нещо добро.

Вижте още: Силно българско представяне на планинските ултрамаратони Лаваредо и Frozen Peaks

Въпреки това, въпреки че може да е добре за спорта да расте и да се развива по тези начини, също така е важно растежът да става по положителен, здравословен начин. За съжаление текущата посока, която UTMB, UTMB Group и Ironman поеха, ни даде повод за безпокойство. Има много неща, които можем да посочим и които ни притесняват, но същността на това е, че смятаме, че те и тяхното събитие(я) не се управляват по начин, който защитава интересите на спорта и хората в него.

Разбираме, че състезателното пространство е бизнес и сме съгласни организацията да печели пари. Ние обаче смятаме, че има начин те да правят това, без да се отнасят зле към хората и да прегазват всеки, който ви се изпречи на пътя. Казано по-просто, искаме те да управляват бизнеса си добре. Искаме те да бъдат внимателни. Искаме те не само да питат „какво можем да направим, за да имаме полза?“, но и „какво можем да направим, за да подобрим спорта трейл бягане като цяло?“.

За съжаление смятаме, че те не са се справили много добре с това. И, въпреки че би било хубаво да можем да седнем и да поговорим с тях, за да можем, разбира се, да коригираме и да върнем нещата в правилния път, опасяваме се, че те наистина няма да направят никакви промени, освен ако не се почувстват принудени да го направят. За щастие, като елитни спортисти, имаме глас.

Може би най-добрият начин да изразим недоволството си и да окажем известен натиск, е да се обединим и всички да отидем на различно състезание. Отсъствието на първите петнадесет класирани мъже и жени бегачи от стартовата листа на UTMB би говорило много. Това би им съобщило, че не сме доволни и би ги притиснало да направят някои промени.

Вижте още: Завръщането на Килиан Жорнет: 485 км през Пиренеите и 177 трихилядника за 8 дни

Така че бихме искали да чуем какво мислите. Вече посочихме потенциално състезание, на което бихме могли да присъстваме, вместо UTMB, но преди да навлезем във всичко това, моля, кажете ни какво мислите. Имате ли същите или подобни притеснения? Интересувате ли се от надпревара в алтернативно състезание? Моля, уведомете ни, за да продължим диалога и да обсъдим какви може да са следващите стъпки. И моля, осъзнайте, че това не е предназначено да бъде злонамерено, омразно нещо към UTMB. Идеята тук е да се намери начин да се окаже натиск върху организацията UTMB/Ironman, за да можем да постигнем положителна промяна. Би било чудесно, ако един ден можем да отидем на UTMB и да се почувстваме добре, знаейки, че това, което правят, прави спорта по-добър, а не по-лош.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.