7 от най-странните животни на планетата

Някои от тях на пръв поглед изглеждат сладки, а се оказват смъртоносни!

0
 

Сподели

Shares

По-голям художник от природата едва ли има. И не може да се отрече, че сред създанията, бродещи по земята, има колкото красиви, толкова и странни. Някои от тях изглеждат на пръв поглед сладки, а се оказват смъртоносни. Подбрахме палитра от седем обитатели на планетата, които в никакъв случай не са обикновени.

Скарида богомолка
Скарида богомолка / снимка: worldanimalfoundation.org

Скарида богомолка

Не позволявайте на яркия и цветен външен вид на скарида богомолка да ви заблуди. Известно е, че тези агресивни ракообразни се удрят както в плячката си, така и в хищниците, като произвеждат достатъчно сила, за да ги ударят като куршум.

Скаридата богомолка лови и убива риба с острите си нокти, които могат да пробият люспи и плът, създавайки… хубав шиш за вечеря.

Вижте още: Животните, създадени да оцелеят при екстремно ниски температури

Аксолотъл
Аксолотъл / снимка: worldanimalfoundation.org

Аксолотъл

Мексиканската ходеща риба или Аксолотъл е определено странно допълнение към животинския свят. Това не е риба, а земноводно. Ярко оцветената червена корона около главата му, са всъщност хрилете му, с които диша под вода.

Той е вид воден саламандър. Неговият интересен външен вид се дължи на факта, че не извършва метаморфоза, а дори в полово зряла възраст остава във водната си ларвовидна форма.

Октоподът Дъмбо
Дъмбо октопод / tphsnews.org

Октоподът Дъмбо

Не само много странни, но и много отровни са представителите на този вид октоподи. Октоподът Дъмбо е малко създание. Името му идва от приликата с анимационния герой Дъмбо. Движи се с помощта на плавници, които се намират на главата му.

За съжаление, няма голяма вероятност да видите дъмбо октопод на живо, тъй като тези океански същества живеят на дълбочина от около 5 и 7 хиляди метра, при пълна липса на светлина.

Мархор 
Мархор / снимка: travelthehimalayas.com

Мархор 

Мархорът е винторог козел. Познат и като мархорска коза, той е открит в планините на Турция и Афганистан. Има най-необичайният набор от спираловидни рога, които приличат на тирбушон. Мархорските рога могат да достигнат на дължина над 1,5 метра.

Вижте още: Овцете – четириногите косачки, които се грижат за ски пистите в Алпите

Великолепна фрегата
Великолепна фрегата / снимка: Andrew Turner, Уикипедия

Великолепна фрегата

Великолепната фрегата е морска птица и нейното доста матово оперение от кафяви и бели пера може да не ви хареса, но изчакайте мъжкият да си потърси женска. Това е моментът, в който мъжкият надува голямата си червена торба под човката, правейки така, сякаш гигантски червен барабан се появява на гърдите му.

Призрачна акула
Призрачна акула / снимка: worldanimalfoundation.org

Призрачна акула

Акулите призраци или химерите всъщност не са свързани с голямата бяла акула или друга акула, но те са едни от най-старите в света, като ДНК тестовете показват, че животното е еволюирало преди цъфтящите растения! В днешно време има над 50 вида. Те обитават дълбочини от 500 метра.

Призрачната акула е плувала в океаните, когато динозаврите са бродели по земята. Chimaera може да живее до впечатляващите 30 години. Известна е още като риба слон или риба плъх.

Вижте още: Грозните животни също трябва да бъдат спасявани

Розов приказен броненосец
Розов приказен броненосец / снимка: worldanimalfoundation.org

Розов приказен броненосец

Розовият приказен броненосец е може би едно от най-сладките животни, които сте виждали. Изглежда като излязъл от приказка с пухкавата си козина и втвърдената обвивка, която предпазва гърба му. Той тежи само 120 грама, колкото би тежала… една фея.

Въпреки че броят на розовите приказни броненосци намалява, е невероятно трудно да се създаде програма за развъждане, тъй като повечето от тези красиви животни умират в рамките на дни след като бъдат преместени в плен.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.