Овцете – четириногите косачки, които се грижат за ски пистите в Алпите

Като пасат по пистите, овцете ги поддържат в добра форма през лятото и предотвратяват ерозия, обрастване и лавини

0
 

Сподели

Shares
Овце се грижат за австрийски ски писти
снимка: Servus TV

Може би ще се изненадате, но едни био „четириноги косачки“, наречени овце, поддържат австрийските алпийски ски писти в добра форма през лятото и предотвратяват ерозия, обрастване и лавини. Това е доказано и работи от години.

Чрез паша овцете осигуряват изключително екологична поддръжка на ски пистите, така че използването на тежки превозни средства и оборудване може да бъде значително намалено.

Хаузер Кейблинг е планина, обслужваща туристическия град Хаус им Енщал. През лятото по склоновете ѝ пасат над 800 овце и агнета, гледани от овчар и неговото куче.

През първите две седмици на май овцете се откарват до Хаузер Кайблинг, където прекарват лятото. Преди да се отправят към високопланинските пасища, 800-те овце се регистрират, претеглят, обезпаразитяват и преминават рутинен здравен преглед. Теглото на всички овце заедно е около 40 000 кг. За 120 дни паша стадото изяжда повече от 1 милион кг трева, алпийски билки и листа от храстите.

Овце се грижат за австрийски ски писти
снимка: Servus TV

Как овцете помагат за предотвратяване на ерозия, свлачища и лавини 

  • Торът, който е естествено произвеждан от овцете, има положителен ефект върху качеството и количеството на тревата.
  • Докато пасат, овцете упражняват лек натиск с копитата си, като по този начин укрепват почвата и насърчават доброто развитие на чима. Наричат копитата им „златни нокти“, защото отпечатъците им помагат за предотвратяване на свличане на кал.
  • Пасищните площи могат да задържат много повече вода и по този начин да предотвратят свлачища. Това означава, че ерозията на пистите за ски и сноуборд може до голяма степен да бъде предотвратена.
  • Лавините през зимата също са по-рядко срещани на добре поддържани площи, заради изравняването на тревата.
  • Разнообразието на растенията и биоразнообразието като цяло също се насърчава чрез използването на този подход.

Вижте още: Себастиан Фетел и стригането на овце

Овце се грижат за австрийски ски писти
снимка: Servus TV

Опазване на ландшафта

За 120-дневния период на паша овцете изяждат повече от един милион килограма трева, вкусни алпийски билки и листа от храсти. По този начин те допринасят значително за опазването на местния ландшафт и предотвратяват дървесното и храстово обрастване на планинските пасища.

С откарването на повече от 800 овце до Хаузер Кайблинг, Асоциацията за овцевъдство и козевъдство и Асоциацията за ски лифтове Хаузер Кайблинг поставят нов курс в поддържането на ландшафта:

Овцевъдството в Австрия и в област Лицен има дълга традиция. През годините спадът в селскостопанския бизнес, поради постоянно нарастващите разходи и недостига на работна ръка, довело до в овцевъдството в алпийските райони. Пасищата обрасли с клек и храсти, както и с дървета. Изменението на климата също повлияло на пейзажа – горската линия се изместила по-високо в планините.

Вижте още: Една от най-привлекателните части на Австрийските Алпи

Овце се грижат за австрийски ски писти
снимка: Servus TV

За да се противопостави на това, щирийската овцевъдна асоциация в партньорство с Haus im Ennstal, ски лифтовете Hauser Kaibling, LFZ Raumberg-Gumpenstein (селскостопанско училище), както и регионалния орган по земеделие в Stainach, създават през 2008 г. проекта Alpine Lamb.

Първоначално фокусът е върху производството на висококачествен продукт – агнешкото Ennstal. В същото време алпийският пейзаж се поддържа екологично, запазвайки биоразнообразие. Да не забравяме и че вълната е суровина за превъзходни спортни артикули. Акцент на проекта е и ежегодният фестивал Almlamm в Щирия.

Вижте още: The Ladder To Heaven: стълбата към рая в австрийските Алпи

Овце се грижат за австрийски ски писти
снимка: Servus TV

Това е Win-Win игра: Овцете осигуряват екологична поддръжка на ски пистите.
Ефектите от пашата върху растителната популация в Алпите са толкова полезни, колкото и за животните – те наддават на тегло, подобрява се качеството на месото и вълната.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.