5 любопитни факта за спасителното фолио

Лъскавата материя е изобретена преди повече от половин век и в началото не е замислена с толкова практично приложение

0
 

Сподели

Shares
5 любопитни факта за спасителното фолио
Снимка: gettygraphicsstudio.com

Ако сте запалени туристи или любители на зимните спортове, няма как да не сте чували за спасителното фолио. Да не кажем, че е задължително да го имате в туристическата раница или в джоба на скиорското яке. Има едно нещо, което е сигурно в планината и то е че прогнозата за времето никога не е сигурна. Накъде без фолио в планината?!

Бидейки турист, алпинист, планински бегач, скиор, фрийрайдър или отдаден пантаджия, вие знаете, че лъскавият пакет от надиплено златисто или сребристо фолио е жизненоважен за вас. А знаете ли неговата история?

5 любопитни факта за спасителното фолио
Снимка: thesportlab.ca / Bildschirmfoto

1. Кога е изобретено спасителното фолио?

През далечната 1964 година NASA изобретява спасителното фолио за защита на оборудването и персонала от екстремни температури в космоса. Затова е познато като космическо одеяло – space blanket или survival blanket.

5 любопитни факта за спасителното фолио
Снимка: backpackinglight.com

2.Как точно фолиото ще ви помогне?

Спасителното фолио е основен компонент на всеки комплект за първа помощ и задължително при екскурзии на открито. При извънредна ситуация тези одеяла задържат до 90% от топлината на тялото ви, като същевременно напълно блокират дъжд, сняг и влага.

3. Има ли срок на годност спасителното фолио?

Уви, survival  blanket изпълнява своите функции в рамките на две години след производството. Тоест, ако имате неразпечатано фолио, има смисъл да го отворите и използвате, ако е в рамките на тези 2 години.

4. Как да познаете, че спасителното фолио вече не може да ви служи?

Неправилното съхранение и отварянето на опаковката съкращават неговата дълготрайност и го направят неефективно при отразяване на топлината. Може да го използване многократно, но ако започне да изглежда матово или губи блясъка си, то значи е време да го смените.

5 любопитни факта за спасителното фолио
Снимка: Pixabay

5. От какво е направено „одеялото“ за оцеляване?

Различават се два вида фолио. Изработените от  метализиран полиетилен, отразяват 90% от излъчената от тялото топлина обратно към вас. Одеялата, направени от метализиран полиестер, са в състояние да отразяват само 80% от излъчената топлина.

Ние ви съветваме да бъдете разумни в планината. Избирайте добре своите маршрути и търсете съветите на по-опитни от вас. Ако пък решите да си направите зимен бивак, то ще имате широко поле да развихрите въображението си и да намерите не едно приложение на спасителното фолио.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.