С бодра крачка: 5 маршрута около Велико Търново

Най-често свързваме старопрестолния град с архитектурните и исторически забележителности, но съвсем близо до града има очарователни места с вълнуващи гледки

0
 

Сподели

Shares
Гледка от Арбанаси към Велико Търново
Гледка от Арбанаси към Велико Търново (снимка: Щерю Хубенов, Фейсбук)

Повечето от нас свързват Велико Търново с архитектурните и исторически забележителности в самия старопрестолен град. На всички са известни Царевец, Трапезица, Самоводската чаршия и паметника на Асеневци. Но ключовото местоположение на града – между Дунавската равнина и Стара планина, върху първите възвишения на Предбалкана, предопределя наличието на очарователна природа с редица притегателни природни места. Спиращите дъха гледки далеч не са малко. Подбрахме пет от любимите ни забележителности, които горещо ви препоръчваме да посетите!

Хотнишки водопад

Един от най-красивите български водопади се намира до село Хотница, на 20 км от Велико Търново, в посока град Русе. Като влезете в селото и стигнете до центъра, трябва да завиете наляво, а пътят е обозначен с табели. С кола се стига съвсем близо до водопада, така че хора от всякакви възрасти могат да отидат и да му се полюбуват.

Хотнишки водопад
Хотнишки водопад (снимка: Тихомир Димитров, Фейсбук: Minimalists of Bulgaria)

Самият Хотнишки водопад (известен още с името Кая Бунар или извор в скалата), е разположен на река Бохот, а височината му е около 30 метра. В подножието, където се стичат водите на водопада, се образува кристалночисто малко езеро. Предполага се, че варовиковите скали са причина за неговия изумруден цвят. То не пресъхва, но през топлите месеци водата му намалява.

Вляво от водопада е началната точка за кратка, но красива екопътека. По нейното протежение от около 1,5 км са разположени множество мостчета и стълбички. Тя е относително стръмна и следва скалистия релеф, довеждайки туристите до върха на водопада, откъдето се открива чудна гледка към околността.

До Хотнишкия водопад има голяма поляна с маси и пейки за отдих. Наблизо има и заведение, което работи само през по-топлите месеци.

Вижте: С бодра крачка: 5 маршрута около Русе

Геокомплекс Зарапово

Този комплекс с приказни гледки е в близост до селата Емен и Вишовград и отстои от Велико Търново на около 35 км, а до началото на екопътеката се стига с автомобил. Разходката в него действа релаксиращо, а гледките от високо са доста впечатляващи.

Изграждането на съоръженията в комплекса е завършено през 2006 година. Екопътека, по чието протежение има няколко дървени моста и стълби, отвежда до подножието на 16-метровия Зараповски водопад. Разходката до водопада продължава около 10 минути. Околността е подходяща за отдих и пикник.

Зараповски водопад
Зараповски водопад (снимка: Костадин Червенлиев, Фейсбук)

Може да стигнете до него по два начина:

Първи вариант – през Вишовград: пътувайки от София към Велико Търново, трябва да се отклоните в посока Павликени, през село Добромирка. След село Вишовград следва да се отклоните в посока Емен и Велико Търново. Следете за табели във Вишовград, които упътват към Геокомплекс Зарапово.

Втори вариант – през Емен: движейки се по пътя от София към Велико Търново, трябва да поемете към село Емен, на разклона за с. Балван. При излизане от селото ще подминете разклона за Еменската екопътека и следва да продължите в посока Вишовград. Дървени табели с надпис “Еко пътека” ще ви ориентират за правилната посока.

Гарга баир и люлката на любовта над Велико Търново

Живописният скалния венец с името Гарга баир разкрива прекрасна гледка към Старата столица. През последните години мястото набра популярност заради Люлката на любовта, на която млади и не съвсем млади ходят да си направят снимка на фона на Велико Търново и Царевец.

Вижте: С бодра крачка: 5 трекинг маршрута, около Плевен

Гарга баир над Велико Търново
Гарга баир (снимка: Любомир Палакарчев, Фейсбук)

Гарга баир и Люлката на Любовта са чудесно място за уикенд разходка. Преходът е кратък, минава се пеша за около 30-ина минути, според темпото. Някога в близост до хълма, западно от Дервентския прелом, е имало кланица, заради която там летели гарги и оттам е дошло името Гарга баир.

Люлката на любовта на Гарга баир над Велико Търново
Люлката на любовта на Гарга баир над Велико Търново (снимка: Николай Николов – Търново ултра/ Tarnovo Ultra)

Мястото се достига по живописна пътека, която минава се през гора, а след нея се откриват впечатляващи гледки към Царевец, един от меандрите на река Янтра, Владишкия мост, Стара планина, Трапезица и още куп други места, които си заслужа да се разгледат. Голям процент от маршрута върви по тясна пътечка до ръба на скалата, което изисква да се движите с доза внимание. Имайте предвид и, че люлката не е на безопасно място, поради което е добре да я използвате само за снимки, тъй като залюляването носи рискове от падане в пропастта.

Как да стигнете? По-стръмният подход е от вдясно от църквата ‚‚Св. Троица‘‘. По-предпочитаният е с начало от крайпътната чешма Каменец на входа на Арбанаси, ако идвате от Велико Търново по пътя към Горна Оряховица.

Еменския каньон и водопад Момин скок

Еменският каньон (или още Неговански каньон) е пролом на река Негованка (десен приток на Росица, от басейна на Янтра). Намира се между платото Плужна, на запад и Търновските височини, на изток. Целият каньон представлява живописен антецедентен пролом, разделен на две части – Горен боаз и Долен боаз, с обща дължина около 5 километра. Между тях, в малко долинно разширение, е разположено село Емен.

Еменския каньон
Еменския каньон (снимка: Костадин Червенлиев, Фейсбук)

През 1980 г. Еменският каньон (с площ 25,5 хектара) е обявен за защитена местност „Каньона на река Негованка“.

Еменския каньон започва на около 3 км северозападно от село Ново село, като се насочва на североизток и след около 3 км завършва югозападно от село Емен. Целият пролом е всечен във варовици, като оградните му склонове са стръмни, до на места отвесни, достигащи над 50 м височина, с множество водопади и пещери.

Вижте: С бодра крачка: 5 трекинг маршрута около Варна

Водопад Момин скок
Водопад Момин скок (снимка: Ивайло Каравастев, Фейсбук)

Каньонът е много живописен. Намира се на 20 км западно от Велико Търново. Тук е създадена и първата в България екопътека, наречена Негованска, по името на реката. Има изградени мостове, стълби и други дървени конструкции, които правят разходката достъпна и приятна. Най-красивата част от Еменския каньон е закътаният водопад Момин скок, с височина 10 м, ограден от три страни с отвесни скали.

За да стигнете каньона, от главния път София-Велико Търново, трябва да отбиете за Балван и след това през центъра на Балван – за Емен, където вече да следвате табелите.

Село Мусина

Това непознато село, на 23 км от Велико Търново (в пределите на община Павликени), се оказва малка съкровищница за приключенците. Оказа се, че то крие три забележителности: геокомплекс „Пропастите“, Мусинската пещера и Римския каптаж.

Учени смятат, че Мусина възниква още в дълбока древност – в Мусинската пещера има открити следи още от първобитните хора, а името на Мусина е с тракийски произход и е подобно на името Панега. През 1790 г. там е открито първото килийно училище в региона, в което са учителствали Бачо Киро и Димитър Георгиев-Беляковеца. Сега в него живеят 102 жители (по данни на ГРАО за 2021 г.)

Вижте: С бодра крачка: 5 трекинг маршрута, около Видин

Геокомплекс "Пропастите"
Геокомплекс „Пропастите“ (снимка: Powerfox, Уикипедия)

Геокомплекс „Пропастите“ или „Понорите“ е карстова галерия, на 400 м южно от селото. До галерията водят две внушителни пропасти с дълбочина от 25 метра (9-етажна сграда). За да стигнете до тяхното дъно, трябва да се спуснете по метални стълби. Предполага се, че галериите водят до Еменската и Мусинската пещери.

Мусинска пещера
Мусинска пещера (снимка: MalevE93, Уикипедия)

Римският каптаж на река р. Пещерска е построен (предполага се с робски труд), за да снабдява със студена планинска вода известния римски град Никополис Ад Иструм, построен в чест на победата римския император Траян над Даките (106). Днес каптажът още работи, а наблизо има беседка и пейки.

Вижте всички статии от поредицата ТУК!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.