По вода с Garmin

0
 

Сподели

Shares

Водата ни привлича не само през лятото. Как обаче да се приберем обратно на брега, ако сме се отклонили от маршрута и не виждаме брега, или пък времето се е влошило и ни е застигнала мъгла? Най-достъпният начин е GPS. С него можем лесно и точно да определим местоположението си и ако сме запознати с уреда и неговите възможности, той ще ни навигира, докато не достигнем желаната цел.

Garmin

На пазара има широк избор от GPS–и за водни спортове в зависимост от възможностите и изискванията. За водни приключения със сигурност искате уредът да е водоустойчив и ако не сте планирали 4-седмично плаване в открития океан, преносимите GPS-и на Garmin, ще са ви от полза. В тези малки уреди може да качите карти на бреговата линия с морските навигационни точки и всичко необходимо, за да се навигирате около натоварени пристанища, както и до усамотени острови. За да получите максималното от вашия уред, освен да го захраните с ток, ще трябва и да му качите подробни карти на района, в който ще го използвате. Garmin разработват и подържат морски карти за почти всички морета и океани на планетата, а има и любителски карти с много подробности, които може да свалите безплатно – например проектът Open Street Map.

Garmin quatix

Ако ще плавате професионално или не щадите ресурси, трябва да разгледате вградените GPS-картографи, които ви предлагат професионални и много важни за безопасността ви функции.

Професионалното плаване е важно, но ние обръщаме повече внимание на забавлението. Затова ще се фокусираме върху преносимите GPS-и.

Garmin Forerunner 610
Garmin Forerunner 610

Ако карате сърф и искате да имате средство за навигация, но и уред, който да записва откъде точно сте минали и с каква скорост, за да можете после да анализирате всичко това, сериите на Garmin за ръка – Forerunner®, fēnix® и quatix са добър избор. Всичките са водоустойчиви, лесни за употреба и винаги до вас когато ви потрябват – на плажа или насред вълните.

Един от моделите fēnix®
Един от моделите fēnix®

Часовникът quatix е специално разработен за морска навигация, има барометър, компас и много полезни функции за ветроходство, гребане и риболов. Полезна и интересна е функцията му „човек зад борда“. С нея, дори в тежки метеорологични условия, ще може да маркирате мястото и да организирате спасяване бързо и точно. Освен тази безценна функция, часовникът има вградена базова карта с важни морски обекти, които може да използвате за навигация. В него обаче не може да качвате допълнително морски или каквито и да е други карти.

Garmin quatix
Garmin quatix

Ако не държите GPS-ът да е на ръката ви, тогава сериите GPS 72H™, eTrex®, GPSMAP® 78, Dakota™, Oregon® и Montana™ са подходящи за вас.

GPSMAP® 78
GPSMAP® 78 можете да монтирате и върху каяк

GPS 72H™ е най-базовият модел, който обаче дава най-важните функции от един GPS и ако случайно падне във водата, ще остане на повърхността – има положителна плаваемост. В този модел също не можете да качвате допълнителни карти, но имате на разположение вградена базова карта с интересни и важни обекти за морска и речна навигация. Може би най-универсалният воден модел е GPSMAP® 78. Той плува във вода, има голям дисплей с диагонал 6,6 см (2,6 инча), позволява качване на допълнителни карти във вътрешната 1,7GB памет или на допълнителна microSD карта.

Garmin Montana
Един от моделите Garmin Montana

Други интересни модели са сериите Dakota™, Oregon® и Montana™. Те са разработени за наземни приключения, но и трите серии са водоустойчиви и също са вариант за плаване, ако искате сензорен екран, фотоапарат, WiFi и други полезни екстри. Тези уреди обаче потъват при падане във вода и има вероятност да се повредят, ако ги използвате при гмуркане. За такива цели можете да се насочите към специализираните модели на Garmin.

Повече информация и спецификации ще намерите на Garmin.bg.

Garmin

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.