12 документални филма, четирима чуждестранни гости, презентации, работилници и природозащитни каузи в 18-ите “Дни на предизвикателствата” 

18-ото издание на най-утвърдения столичен фестивал за приключенско кино, туризъм, екология и активен начин на живот “Дни на предизвикателствата” ще се проведе между 5 и 7 декември в кино “Люмиер”

0
 

Сподели

Shares

18-ите “Дни на предизвикателствата” Броени дни ни делят от старта на 18-ите “Дни на предизвикателствата” (5 – 7 декември в кино “Люмиер”) – фестивал на аутдор културата, екстремните спортове, планинския туризъм и застъпниците на природата. Организаторите от магазини “Стената” съветват феновете да побързат и закупят билети предварително тук.

В продължение на три дни на големия екран в кино “Люмиер” ще можем да се насладим на актуална кино селекция от света на приключенското кино с най-високо качество на звук и картина. Очакват ни 12 филма – образци в документалното заснемане на открито, дело на изявени и награждавани автори като Джими Чин и Гийом Бруст, но обнадеждават и търсенията на Руслан Вакрилов.

18-ите “Дни на предизвикателствата” Гостуването на американската легенда Конрад Анкер е повод да видим филми, белязали важни моменти от неговия живот. Първият е MERU на популярния американски режисьор Джими Чин, запечатал епичния подвиг в едноименната планина Меру на триото, от което част са самият Джими Чин, Анкер и Ренан Озтюрк. Филмът от 2015 г. е считан за абсолютна катерачна класика, а у нас за първи път отбелязва прожекция на голям екран. TORN (2023), биографичен портрет на легендарния алпинист Алекс Лоу пък дава различна перспектива към личността на Анкер – не само алпиниста, но и бащата, закрилника, филантропа.

Едно съвсем прясно заглавие – Wild Life (2023 г.) отново на Джими Чин и Елизабет Чай Вазархелий ни запознава с може би най-мащабния пример за природозащита в света: възвръщането на саваните и дивата природа в крайния юг на Патагония в диво състояние през личния проект на Дъг и Кристин Томпкинс. Визионерски е и проектът за природосъобразен туризъм, който е в ход в Маджарово, Източни Родопи и завръщането на дивата природа там. Той е темата на филма “Кръговратът на живота в Родопите” (2023 г.) на награждавания френски режисьор Еманюел Рондо.

18-ите “Дни на предизвикателствата” Тази година не са забравени почитателите на бързите води – The River Runner (2022 г.) e филм, изследващ борбата с болестта през опита на експедиционния каякар Скот Линдгрен да пусне четирите легендарни реки, извиращи от Кайлаш. Ценителите на пещерите ще могат да гледат красиво заснетия и добре допълнен от архивни кадри за няколко легендарни френски пропасти филм On a Marche Sous La Terre (2023 г “Вървяхме под земята”) на режисьора Алекс Лопес. Многобройните ски и сноуборд маниаци пък ще си тръгнат обогатени от одисеята на група професионални ски атлети сред снеговете на Тян Шан в екзотичен Киргизстан. Тях ще видим във филма Chronoception (2023 г.) на Гийом Бруст, подкрепен от брилянтна картина и звук.

18-ите “Дни на предизвикателствата” По традиция, катерачният жанр е водещ сред темите на “Дните”. Българските заглавия с премиера в програмата са: “Доломити” на Александър Вълчев за постижението на Станислав Атанасов и Росен Аначков по маршрута Camilоtto Pellisier и “Нощна смяна” на Руслан Вакрилов – боулдър магия, издържана във впечатляваща монохромна естетика. Текстът е на Виктор Варошкин, а гласът зад кадър – на Константин Таквор. Към тях добавяме и световната премиера за една каталунска катерачна семейна история на Безименната кула на Транго (Каракорум) във филма, проследяващ първото свободно и соло преминаване на митичния катерачен маршрут Eternal Flame (2023 г.) от испанската звезда в катеренето Еду Марин. Тази продукция, както и Chronoception и The Pathan Project, носят яркия почерк на своя създател – независимия филмов продуцент Гийом Бруст, който ще представи лично творбите си.

Герхард Чернер
Герхард Чернер

18-ите “Дни на предизвикателствата” ще бъдат запомнени и с появата на вело приключенеца и журналист Герхард Чернер, подготвил за публиката специално мултимедийно шоу и Давид Шамбр, автор на считаното за библия на съвременния алпинизъм издание – “Златни пикели – оскарите в алпинизма” на ИК “Одисея-ин.”. Шамбр ще посрещнем за премиерата на българското издание във Френския институт на 4.12., а на 5.12 ще го видим с презентация на сцената на кино “Люмиер”.

18-ите “Дни на предизвикателствата” Две важни каузи ще намерят подобаващо място в програмата на “Дните” – кампанията за съхраняване на застрашени видове “Земя под ЗаКрила” на БДЗП чрез закупуване на земи в Сакар планина и “Хижа на годината” с над 25000 подадени гласа и близо 70 проекта в съревнование за 3 финансови гранта. Освен във филмовата програма спелеологията ще бъде представена и чрез презентация за мащабната спасителна акции в турската пещера Морджа, и новини за напредъка в най-дълбоката българска пещера – Колкина дупка от клуб “Под ръба”. Академия Първа помощ тази година е с фокус върху оказване на първа помощ в планината.

18-ите “Дни на предизвикателствата” 18-ите “Дни на предизвикателствата” се осъществяват с партньорството на Subaru Bulgaria, Фондация “Америка за България”, Ozone.bg, Skullcandy, Френски институт в България, Академия Първа помощ, София 2018 – Европейска столица на спорта, Български туристически съюз, 360mag.bg.

Акценти от програмата: Какво да не пропускаме на 18-ите Дни на предизвикателствата?

Актуалната фестивална програма може да бъде разгледана тук:
www.predizvikatelstva.com/програма

Билети за събитието се продават в магазини “Стената” и онлайн тук:
www.predizvikatelstva.com/билети

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.