Игра или отмъщение: Защо косатките потапят яхти?

При последния случай от 31 октомври 2023 г. яхтата "Grazie Mamma" потъва в Гибралтарския проток след 45-минутно нападение на стадо косатки

0
 

Сподели

Shares
Защо косатките потапят яхти?
снимка: shutterstock

Косатки за пореден път са потопили яхта, този път край бреговете на Испания. И това е четвърти такъв инцидент в района през последните две години. За това съобщиха световните информационни агенции.

В последния случай от 31 октомври 2023 г. стадо косатки (известни и като китове убийци „killer whale“) е атакувало яхтата „Grazie Mamma“ в Гибралтарския проток, а нападението е продължило близо 45 минути. След нанесените удари предимно над перото на руля, яхтата се е оказала със значителни щети е в крайна сметка потънала близо до пристанище Танжер Мед. По време на нападението екипажът, пристанищните влекачи и мароканският флот са се опитали да спасят яхтата, но не са успели. За щастие сред екипажа няма пострадали, всички са били евакуирани.

Защо косатки ще искат да нападнат яхта?

След случаите тази пролет, учени изразиха мнение, че травматизирана косатка е инициирала нападението над лодки след „критичен момент на агония“ и че поведението се разпространява сред популацията косатки – те се учат една друга.

Изследователите не са съвсем сигурни защо косатките преследват плавателния съд. Има две хипотези, според д-р Алфредо Лопес.

  • Едната е, че косатките са създали нова мода, нещо, което е известно, че правят субпопулациите на тези членове на семейството на делфините. Подобно на хората, прищявките за косатки често се водят от млади екземпляри, казва Лопес.
  • Алтернативно, атаките може да са отговор на лош минал опит, включващ лодка, смята ученият.

Първият известен инцидент се случва през май 2020 г. в Гибралтарския проток, район с интензивен трафик на лодки. Оттогава агенция GTOA е регистрирала 505 случая на косатки, реагиращи по един или друг начин на лодки.

Вижте още за косатките: От местопрестъплението: телата на 19 акули… с липсващи черни дробове

Защо косатките потапят яхти?
снимка: Elaine Thompson AP

Понякога те просто се доближават до съдовете и само малка част от случаите включват физически контакт. В проучване, публикувано през юни 2022 г. в Marine Mammal Science, Лопес и колегите му са каталогизирали 49 случая на контакт на косатка с лодка само през 2020 г. По-голямата част от атаките са били срещу платноходки или катамарани, с шепа случаи, включващи рибарски лодки и моторни лодки. Средната дължина на плавателните съдове е 12 метра. За сравнение, една пораснала косатка може да бъде дълга 9,2 метра.

Изследователите установяват, че косатките предпочитат да атакуват кормилото на лодките, като понякога остъргват корпуса със зъби. Такива атаки често „щракват“ кормилото, оставяйки лодката неспособна да се движи.

В три случая животните са повредили лодка толкова лошо, че тя потъва: през юли 2022 г. те потопяват платноходка с петима души на борда. През ноември 2022 г. причиняват потъване на платноходка с четирима. И накрая, при атаката през май 2023 г. швейцарската ветроходна яхта Champagne трябвало да бъде изоставена и потъва, докато е изтеглен до брега. Във всички случаи хората на борда са били спасени.

Защо косатките потапят яхти?
снимка: solarpix

Учените, наблюдаващи атаките в региона, докладва, че са наблюдавали две отделни групи:

  • трио от млади екземпляри, към които от време на време се присъединява четвърти
  • и група от различни възрасти, състояща се от възрастна женска (на име Уайт Гладис), две млади косатки от нейното потомство и две на нейните сестри.

Тъй като Уайт Гладис е единственият възрастен, замесен в първоначалните инциденти, изследователите изказват теза, че тя може да се е оплела във въдица в някакъв момент, създавайки си лоша асоциация с лодките.

Други възрастни косатки в региона имат наранявания, съответстващи на сблъсък с лодка или заплитане, казва Лопес. „Всичко това трябва да ни накара да се замислим върху факта, че човешките дейности, дори по непряк начин, са в основата на това поведение“, казва той.

Вижте още: Акули в близък план

Косатка край Британска Колумбия, Канада
снимка: Thomas Lipke, Unsplash

Отмъщават ли си на хората?

Безопасното спасяване на всички замесени обаче подсказва, че тези косатки нямат злонамерени мотиви срещу хората, смята Дебора Джайлс, изследователски директор на базираната в щата Вашингтон организация с нестопанска цел за опазване на природата Wild Orca. Тя посочва, че хората безмилостно са тормозили косатки край бреговете на Вашингтон и Орегон през 60-те и 70-те години на миналия век, залавяйки млади косатки и отвеждайки ги за показване в морски аква паркове.

Въпреки че е възможно косатките около Иберийския полуостров да реагират на лош някогашен опит с плавателен съд, Джайлс казва, че е чиста спекулация да се приписва тази мотивация на животните. Поведението наистина изглежда заучено, казва тя, но може просто да е прищявка без  причина, „във всеки случай за човешкия ум“.

Атаките на иберийските косатки обикновено продължават по-малко от 30 минути, но понякога могат да продължат до два часа, според проучване от 2022 г. В случая с Champagne две млади косатки са преследвали кормилото, докато един възрастен е блъскал многократно лодката, а атаката продължила 90 минути.

Вижте още: Джеймс Камерън – от Холивуд до дъното на океана

Субпопулацията на иберийските косатки се счита за критично застрашена, само с 39 животни, установени при последното пълно преброяване през 2011 г. Проучване от 2014 г. установява, че тази субпопулация следва миграцията на основната им плячка, атлантическия червен тон – маршрут, който ги поставя в близък контакт с човешки риболов, военни дейности и развлекателно плаване с лодка. Морските власти препоръчват на лодкарите в района да намалят скоростта и да се опитат да стоят далеч от косатките, но няма гарантиран начин да се избегнат животните.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.