От местопрестъплението: телата на 19 акули… с липсващи черни дробове

Зловеща находка по крайбрежието на Южна Африка

0
 

Сподели

Shares
Косатки
Косатките Порт и Старборд / снимка: Алисън Кок

Едва ли има кой да оспори, че акулите са страховит хищник? И именно като такъв са често срещани герои не само в документални филми, но и в ленти на ужасите. Ако обаче самите те правеха свои хорър филми, с които да плашат малките, много вероятно чудовище номер едно в тях биха били косатките.

Стряскащи следи на „местопрестъплението“

Когато на южноафриканското крайбрежие край Кейптаун се появяват трупове на седемхрилни акули с липсващ черен дроб, изникват много въпроси. Този вид акули (Notorynchus cepedianus), които сами по себе си са хищници, са открити в едно и също състояние: с липсващи черни дробове, отстранени през разкъсан гръден кош. Останалите им органи са непокътнати. По стечение на обстоятелствата труповете на акулите са изхвърлени на плажа, точно пред дома на Алисън Кок, морски биолог, доктор в университета Родос, Южна Африка. Тя веднага се досеща кой ги е убил – оказва се, че това са стари познайници.

Вижте: Акули в близък план

Виновниците

Две мъжки косатки, ловуващи заедно, вече са придобили популярност в Южна Африка със своите скандални убийства, устройвайки си периодично единични угощения, а в последно време и банкет с 19 седемхрилни акули. Последният случай бил докладван на 24 февруари от Кок.

Останки на акула, Алисън Таунър
Алисън Кок изучава останки на акула / снимка: Hennie Otto

Тези две косатки са изяли само черния дроб, оставяйки останалите части от телата на акулите да бъдат изхвърлени на брега, съобщава д-р Алисън Кок в своя публикация в Twitter. Тяхното странно и прецизно хирургично поведение, забелязано още през 2015 г., ги е превърнало в малки знаменитости в Южна Африка, където учените са започнали да наблюдават поведението им.

Най-добрите убийци на океана

По подобие на легендарните пирати от миналото тези два мрачни героя на океанските дълбини имат имена. Наречени са Порт и Старборд заради извитите им гръбни перки: едната огъната надясно, а другата наляво (Starboard, от “десен борд” и Port, от “ляв борд”).

Докато косатките отдавна са известни като най-свирепите хищници в океана, способни да убиват тюлени, акули, но и големи китове, Порт и Старборд изглежда са развили специален вкус към акулите.

През периода 2015 – 2019 г. странната двойка убива голям брой големи бели акули в залива Фолс в Южна Африка, като отново яде само черния им дроб. В крайна сметка почти всички големи бели акули от залива напускат района, в търсене на… по-безопасен квартал.

Доказателствата

В началото, когато липсват преки доказателства, учените все още правят догадки кой точно хищник е отговорен за тези случаи. Когато обаче през 2016 г. Алисън Кок и нейният екип извършват аутопсии, те установяват, че осакатяванията съвпадат със снимките, направени през ноември 2015 г. Но във фотосите тя открива и нещо, което до този момент е било пренебрегвано: отпечатъци от захапка на косатка.

„Това не е като да разкъсат гърба на акулата. Те се насочват точно там, където започва черният дроб. Това е невероятно“, казва Кок.

През годините ученият подозира именно Порт и Старборд в тези злодеяния, но едва през май 2022 г. видеозаписите от дрон потвърждават, че двойката ловува големи бели акули.

Вижте още: Игра или отмъщение: Защо косатките потапят яхти?

Нападение на косатки над бели акули
Нападение на косатките Порт и Старборд над бели акули / стоп кадър от видео, заснето с дрон, от д-р Алисън Кок

Все пак защо черен дроб?

Една от теориите е, че двете косатки, независимо или заедно с тяхната подгрупа, са разработили това ново поведение с определена цел – за да предпазват зъбите си, които се износват, когато захапват грубата кожа на акулите.

Освен това черният дроб е орган, който може да съставлява до една трета от телесното тегло на акулата, и в същото време е богат на мазнини и хранителни вещества, от които косатките се нуждаят.

Перки на косатки
Перките на косатките Порт и Старборд / снимка: Алисън Кок

Тандемът

За косатките е необичайно двама мъжки да плуват заедно, но за това може да има някаква причина. Молекулярният биолог Р. Хоелзел от Университета “Дърам” във Великобритания е секвенирал геномите на двете косатки и стигнал до предварителни доказателства, че те са роднини – вероятно братя.

Колкото до ареала им на ловуване някои експерти предполагат, че Порт и Старборд са част от подгрупа или „екотип“ косатки, които често ходят в открития океан, но това дуо просто се е приближило до брега, вероятно поради риболов, ограбващ техните нормални източници на храна.

Извитите перки

Що се отнася до извитите гръбни перки на косатките, те са изключително редки при дивите им представители, което кара изследователите да предполагат, че диетата, базирана на акулски черен дроб, може да е с недостиг на калций, от който се нуждаят за изправени перки. Друга теория предполага, че замърсяванията, които са много по-концентрирани в топ хищници, като акулите, може да са причината.

Вижте: Сред акулите: с плуване от Куба до Флорида

Култура на поведение

Косатките около Южна Африка са трудни за изучаване тъй като се срещат рядко в този регион. Видеозаписът може да бъде ключово доказателство, тъй като показва Старборд да изпълнява техниката с извличане на черен дроб на акула, в присъствието на четири други косатки.

Много от китовете и делфините (косатките са най-големият вид делфини) показват признаци на култура – предаване на определени стратегии за лов или други действия на следващото поколение. Независимо дали Порт и Старборд са изобретателите на това поведение на ядене на акули, вероятно то ще се разпространи, смятат учените.

Ами хората?

Любопитен факт, за който учените все още нямат отговор, е защо косатките имат толкова малък интерес да атакуват хора. Не ни разбирайте погрешно, интересът ни е просто научен.

Известно е, че само четирима души са били убити и то от косатки, отглеждан в плен. Някои изследователи смятат, че те не атакуват хората, поради много развития си ум и защото веднага разбират, че това не е обичайната им плячка.

Косатките наистина са много умни. Онези, които поне веднъж са видели с какви хитри тактики и стратегии ловят жертвите си, никога няма да наричат ​​косатките „обикновени животни“, категорични са изследователите им.

Последствията за акулите

Нерегламентираният прекомерен улов представлява много по-голяма заплаха за популациите на акулите, отколкото Порт и Старборд, отбелязват учени. Те смятат още, че липсата на седмохрилни и големи бели акули, може да има лавинообразен ефект в цялата екосистема на крайбрежната Южна Африка, например възможно е някои тюлени и риби, да увеличат популациите си. Други видове акули пък, като медната акула, вече се придвижват, за да заемат първото място в този воден ареал.

Вижте: Бактерията, хранеща се с ръждата на „Титаник“, може да разгражда и пластмаса в Световния…

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.