Джеймс Камерън – от Холивуд до дъното на океана

0
 

Сподели

Shares

Преди да се прочуе с филми като „Титаник“, „Аватар“, „Терминатор 2“ и „Пришълецът“, Джеймс Камерън е бил водолаз, който се е спускал до корабокрушения. През 2012-а той прави история, като управлява специална подводница до най-дълбокото място на планетата – Бездната „Чалинджър“ в Марианската падина на Тихия океан. Камерън и неговият екип разработват тайно подводницата в продължение на седем години, но се спускат само за 2:37 ч. на 10 908 м под водата в тясната ѝ кабина.

Джеймс Камерън – от Холивуд до дъното на океана
Снимка: Mark Thiessen / National Geographic

След края на приключението Камерън казва, че двучасовият му престой на дъното на океана „едва одрасква повърхността“ на изследванията на дълбините. Затова независимо колко милиарда изкара от следващите си филми (в момента е зает с трите продължения на „Аватар“), режисьорът най-вероятно ще се завърне в океана, който нарича последната неизследвана граница на планетата Земя:

„Повече ми харесва изследователската работа. Сега често ме представят като „изследовател-автор на филми“, а не просто като „автор на филми“. Това ми допада повече. Въпреки това съм твърде млад, за да мисля за наследството, което ще оставя след себе си. Имам да свърша твърде много неща.“

Джеймс Камерън – от Холивуд до дъното на океанаПостижения

• 1995: Използва дистанционно управлявани подводници, за да направи 12 спускания до „Титаник“. Заснетите кадри са използвани в игралния му филм от 1997 г., спечелил 11 „Оскара“ (един от трите филма в историята с толкова награди на Академията).
• 2001: Оглавява нова експедиция до останките на „Титаник“ и заснема най-детайлните кадри, правени някога на кораба, за друг свой филм.
• 2004: Заедно с НАСА изследва за IMAX 3D документален филм подводните планински вериги и вулканичните отвори дълбоко в океана, които приютяват уникални форми на живот.
• 2012: След като в продължение на 7 години разработва тайно подводницата „Дийпсий Чалинджър“, Камерън се спуска на почти 11 км под повърхността на Западния Пасифик до Бездната „Чалинджър“. Камерите на подводницата заснемат кадри за документалня филм James Cameron’s Deepsea Challenge 3D.

Какво следва?

Камерън снима три продължения на „Аватар“, първото от които трябва да излезе по Коледа на 2017 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.