Петър Стойчев е първият българин, преплувал Гибралтар без неопрен

Той ще бъде част от екипа на Техническия комитет по плуване на Олимпийските игри в Париж

0
 

Сподели

Shares
Петър Стойчев е първият българин, преплувал Гибралтар по правилата на Oceans seven
Петър Стойчев с българското знаме, след като стана първия българин, преплувал Гибралтар без неопрен (снимка: facebook/Petar Stoychev

Българинът Петър Стойчев преплува протока Гибралтар по правилата на Oceans seven – без неопрен, с текстилен бански. Така той вече има преплувани три от седемте най-трудни маратона в света, които формират Oceans seven.

Разстоянието от европейския бряг в испанския град Тарифа, до африканския бряг в Мароко, Стойчев преплува за 3 часа и 46 минути. Изминатото разстояние по GPS-а на лодката е 16,4 км.

снимка: facebook/Petar Stoychev

Щастлив съм, че плуването ми завърши успешно и благодаря на всеки един от вас за уважението и подкрепата.

– каза Петър Стойчев, цитиран от Sport PR Events Managment.

Той добави още, че планира през май да преплува канала Молокай в Хавай – най-дългият и тежък маратон от седемте. Стойчев изказа благодарност за подкрепата на семейството си, на своя екип и партньорите, застанали зад проекта му.

Маратоните, които допълват Oceans seven, са Северният канал между Ирландия и Шотландия, протокът Цугару в Япония и каналът Каталина между остров Санта Каталина и Лос Анджелис.

Вижте още: Петър Стойчев е победител на първото състезание по плуване на Антарктида

снимка: facebook/Petar Stoychev

Само преди месец Петър Стойчев направи друго значимо постижение – преплува протока Кук, свързващ Южния и Северния остров на Нова Зеландия.

След четири участия като състезател на олимпийски игри, във Франция Стойчев ще участва на петата си Олимпиада, но вече в нова роля край олимпийския басейн. Наскоро Петър Стойчев бе избран от Международната федерация по плуване (World Aquatics) да бъде част от екипа на Техническия комитет по плуване на Олимпийските игри в Париж. За пръв път българин е номиниран за тази роля за най-големия спортен форум.

Вижте още: „Победих в Монголия“: Петър Стойчев се наложи на 1 миля в ледените води на езерото Хьовсгьол

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.