Алпинизмът със статут на Юнеско за нематериално културно наследство

Едно очаквано признание

0
 

Сподели

Shares
Фотография: Michele Nespoli
Фотография: Michele Nespoli

Изкуството на мащабиране на високопланински върхове в Алпите, известно като алпинизъм, получи желания статут на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО, който събира всички  известни традиции, форми на изкуство и добри практики.

Изключителните характеристики, неговият исторически и културен произход, заслужава да бъде идентифициран като нематериално културно наследство (= ICH) с изключителна и универсална човешка и социална стойност

Фотография: Jonathan Griffith
Фотография: Jonathan Griffith

Така през 2009 г. започна инициатива, за да се включи алпинизмът в списъка на ЮНЕСКО. Федерациите членки на UIAA бяха любезно поканени да лобират пред съответните правителства за присъединяване към проекта. В крайна сметка три страни се заеха с тази важна задача: Франция, подкрепена от Швейцария и Италия.

На тазгодишното събрание на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство в Богота, Колумбия, бе одобрено съвместно заявление от алпинистки и екскурзоводски общности във Франция, Италия и Швейцария.

ВИЖТЕ: Хората, които поставиха началото на българския алпинизъм

Фотография: Jonathan Griffith
Фотография: Jonathan Griffith

Групите обединиха усилията си за популяризиране на високопланинския спорт, който носи името си от обхвата, който се простира в трите европейски държави.

„Това изисква физически, технически и интелектуални способности и се характеризира със споделена култура, запозната с високопланински среди, историята на изкачването и свързаните с тях ценности. Алпинизмът включва също познаване на природната среда и силен екипен дух. Повечето членове на общността принадлежат към алпийските клубове, които действат като движеща сила за развитието на тази култура. “- заявяват от ЮНЕСКО.

Швейцариците също наскоро се сдобиха със статут на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО за изкуството си на каменните стени, фестивала на винопроизводителите Vevey и Базелския карнавал. Предстои съвместно заявление с Франция за признаване на часовникарското изкуство и механика.

Следете най-важните акценти от 360° и в профила ни в Инстаграм.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.