3143 км: нов рекорд в безмоторното летене

За Гордън Бьотгер и Брус Кембъл това е вторият полет над 3000 километра през последните четири месеца - на 19 юни те прелитат 3058 км

0
 

Сподели

Shares
Безмоторно летене над облаците
Снимка: facebook/WeGlide

Нов невероятен рекорд за общо прелетяна безмоторно дистанция поставиха Гордън Бьотгер и вторият пилот Брус Кембъл. Прелитайки 3143 км, те отново разшириха границите в този вид полети.

Пилотите са били във въздуха в продължение на 18,5 часа, средната скорост на полета е била 180 км/ч.

Това е вторият полет над 3000 километра за летателната двойка през последните четири месеца – на 19 юни те прелитат 3058 км.

Брус Кембъл и Гордън Бьотгер
Брус Кембъл и Гордън Бьотгер след полета им на 19 юни / снимка: magazine.weglide.org

Крачка напред: пилотиране на безмоторен самолет през нощта

Интригуващ факт е, че в 11 от 18,5 часа полет, Бьотгер и Кембъл са летели в тъмнина, използвайки очила за нощно виждане и специална навигационна апаратура. Именно това е променило играта, според Бьотгер.

Двамата са излетели от летище Миндън-Тахо около 9 часа сутринта в неделя, 5 ноември, и са летели до 3:35 сутринта в понеделник, когато кацат в Хоторн. Целта им да прелетят 3500 километра е осуетена от разваляне на времето.

Кабината на самолета на Гордън Бьотгер и Брус Кембъл
Гордън Бьотгер и Брус Кембъл летят 11 часа на тъмно / Снимка: facebook/WeGlide

Рекордът?

В случая няма да има официален рекорд. FAI (Fédération Aéronautique Internationale) не признава полети, които започват преди зазоряване или завършват след здрач. Това обаче не спира онези, които искат да разширят границите и да поставят нови стандарти в неофициалните класации.

Историята

Още през април Бьотгер прави полети през нощта със своя Arcus J, самоизстрелващ се двуместен планер, оборудван с реактивен двигател. Той лети с очила за нощно виждане и инструменти, специално проектирани за летене с устройства за нощно виждане.

Arcus е оборудван с габаритни светлини, а сенникът е снабден с допълнителен слой от плексиглас, за да се предотврати обледеняване в пилотската кабина.

След малко повече от две седмици се случва нова сензация. Гордън Бьотгер лети заедно с Брад Джаксън. Те удължават полета през нощта и успяват да надминат границата от 2000 километра. Следващият „скок“, както вече споменахме, е първият пробив на Бьотгер на 3000-километровата граница – на 19 юни 2023 г.

3000 километра

Преди около 20 години, през януари 2003 г., Клаус Олман, заедно с Карл Рабедер, постигат първия полет от 3000 километра в Андите. Този подвиг става реалност само на дневна светлина, като им отнема 15 часа. Това остава невероятно постижение и ненадминат рекорд на FAI за свободна дистанция (напомняме, че FAI не признава полети в тъмната част на денонощието, а в повечето страни те са и забранени).

 

Завършването на дълъг полет с планер изисква значителна подготовка, включително координиране с контрола на въздушното движение, военно въздушно пространство, опаковане на храна и вода, парашут, батерии и кислород. Предизвикателство за пилотите са студът в кабината, както и клаустрофобията, която се засилва при преминаването в нощен режим.

Гордън Бьотгер е ветеран пилот на флота, който е управлявал 777 товарни самолета. Лети с планери от 13-годишен.

Безмоторното летене е динамична дисциплина и в момента се води надпревара да се премине границата от 3500 км с един полет.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.