101 метра гмуркане „на един дъх“, като делфините

0
 

Сподели

Shares

Уилям Трубридж направи световен рекорд, гмуркайки се на 101 метра в най-дълбоката синя дупка в света – Dean’s Blue Hole, край Бахамските острови.

Hectometer

Това не е видео, а както са го нарекли създателите му – „визуален стих“.

Свободното гмуркане на 32-годишния Уилям е от по-освободените – освен, че е без бутилки с въздух, той не използва плавници и тежести. 101 метра е дължината на един хектометър. С една глътка въздух Уилиам изминава разстояние, което е колкото дължината на две футблни игрища.

Това красиво, поетично видео, както и самото гмуркане на Уилям Трубридж, са направени, за да се привлече вниманието върху критичното положение на най-малкия китиподобен бозайник в света – Делфинът на Хектор, който живее във водите край Нова Зеландия.

Изчезващите делфини са вдъхновили Уилям Трубридж да се гмурне без никакви помощни средства надълбоко под подвърхността на водата, за да покаже на хората, че не сме много различни от нашите братовчеди – морските бозайници и че можем да им помогнем да не изчезнат.

Делфинът на Хектор е вид малък новозеландски пъстър делфин. Той е изключително рядък, застрашен вид. Основната заплаха за оцеляването му са рибарските мрежи. Защитниците на делфините, включително Уилям Трубридж, отправят призив за забрана използването на мрежи на дълбочина до 100 м. Както всички делфини, Делфинът на Хектор използва ехолокация, за да ловува. Оказва се обаче, че тези малки морски бозайници не използват сонарите си през цялото време и затова често попадат в рибарските мрежи. Остана ли са само около 100 делфина от този вид.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.