Истории по пътя: Българските приключенци на страниците на списание 360°

0
 

Сподели

Shares
Пътуване, багаж, лято
Снимка: Vadim Georgiev/Shutterstock

Лао Дзъ е казал, че всяко велико пътуване, започва с една единствена крачка. През годините чрез страниците на списание 360° се срещнахме с много авантюристи, решени да направят първата крачка към непознати земи, стръмни върхове и дълбоки води, споделяйки ни безрезервно своята философия за приключения. И въпреки, че всеки от тях имаше различна крайна цел в пътуването си, ги обединяваше едно – пътят.

Подбрахме няколко истории от тези, които успяха да ни накарат да си кажем „Еха“ и да повярваме, че можем да направим още една крачка по пътя към следващото си велико приключение.

 Big Ice Expeditions и експедицията “Исландски ледове”

Big Ice Expeditions
Снимка: Big Ice Expeditions

Годината е 2018, а двама българи – алпинистът Бранислав Бранков и приятелката му Ива, се отправят на ледено пътешествие из суровата пустош на Исландия. Целта им – автономно пресичане на трите най-големи ледени шапки на острова. Силни ветрове, непрогледна мъгла и непредвидени обстоятелства са част от нюансите на Big Ice Expeditions. След 15 дни и над 500 км в едно от най-ледените и сурови места на планетата, двамата успяват да завършат своето приключение, но как ?

Повече за смразяващата експедицията, можете да видите в материала “Пустош на леда и ума” част от Специален брой 2018 на списание 360°.

Борис и Марта – колко далече е Индия?

Стиска ли ви да отидете на стоп чааак до Индия? Борис и Марта тръгват на най-вълнуващото си приключение до южноазиатския гигант, минавайки приблизително 10 000 км. на стоп и пеша. В търсене на себе си и опознаване на света, с 3 евро на ден и общо 511 дни, без дори смартфон, двамата успяват да сбъднат мечтата си. По пътя срещат много интересни лица, сблъскват се с комуникационни и административни проблеми и си намират нов домашен любимец – котето Бирма. 

Повече за невероятното пътуване на стоп до Индия на Марта и Борис можете да прочетете в материала “Със скоростта на охлюв и… други истории от пътя”, част от брой Есен 2015 на списание 360°.

Боян Петров и първото бъларско изкачването на К2

Боян Петров

През 2014 г алпинистът Боян Петров си поставя за цел да изкачи три осемхилядника за един сезон – Канчендзьонга, Броуд Пик и К2. Последният е смразяващо 8611 м предизвикателство, на чийто връх не бе стъпвал български крак. До 31-ви юли 2014 г, когато осем дни след Броуд Пик, Боян Петров безпрецедентно се качва на вторият по височина връх в света без кислород и шерпи. Значимото събитие се превръща в еталон в българската и световна история на алпинизма.

Повече за изкачването на К2 и какво е да бъдеш първи, може да видите в материала “Боян Петров и К2 – смело нагоре” част от брой Есен 2014 на списание 360°.

Борислав Димитров, който държи света в ръцете си

Борислав Димитров

Към Боби от “Намасте” и Боби Мазохиста, можем да добавим и “Гражданин на света” без да сбъркаме. Катерачът Борислав е обиколил 124 държави, а когато говори за предстоящите си пътувания, направо ни се завива свят – изследвания на шест дяла от Хималаите, изкачване на вулкани в Исландия, трек в Етиопия, преходи в Меру… Изкачил е над 45 вулкана, някои от тях е спускал със ски, “висял” е по Носа на Ел Капитан в Йосемити, обиколил е цяла Африка и върховете и, а най-вълнуващото е, че документира всяко свое приключение във филми!

Повече за невероятните приключения и откриването на собствения си дзен, може да видите материала “Намасте или мазохизъм с Боби Димитров” част от брой Пролет 2017 на списание 360°.

Димитър Димитров и Стамбето из “Малката Норвегия”

Вероятно са ви познати като фрийрайдърите от  “Проект Аляска”, в който двамата спускат ледени склонове и “разцепват” пудрата на бялата пустош. Следващото им приключение със ски е не по-малко вълнуващо. Поемат към остров Сеня в северната част на Норвегия, мистериозно и слабо известно място, почти на края на света. Скали, сняг, вода и светлина рисуват очарованието на този фиорд, лишен от всякаква човешка дейност. Там няма лифтове, времето е напълно непредсказуемо, а природата е крайно негостоприемна. За Димитър и Стамбето там ските са точно такива каквито трябва да бъдат.

Повече за пътешествието из студения рай на земята, може да видите в материала “ Сеня: със ски из норвежкия север” част от брой Зима 2014 на списание 360°.

Владимир Тасев, Виолета Панева и голямото пътешествие с колела

Да стигнеш от София до Кенитра с колело си е доста вълнуващо. Владимир и Виолета са напълно сериозни и успяват да минат забележителните 14 000 км, само с помощта на собствените си велосипеди. Те обикалят цяла Европа, движейки се по маршрута Евро Вело 8,  достигайки най-южната европейска точка- Тарифа, а от нея до Мароко. Но въпреки добре планирания трип се случва нещо непредвидено…

Повече за пътешествието през 21 страни на две гуми, може да видите в материала “ До Мароко и обратно на две колела”, част от брой лято 2017 на списание 360°.

Мая Къркаличева между фотографията и велоприключението

Трансродопски кръгов велотур през октомври

Прекрасни са Родопите, особено за планинско колоездене, изпълнено с вълнуващи обстоятелства. Фотографката Мая тръгва на петдневно предизвикателство по Трансродопския веломаршрут, с обща дължина 500 км . Емблематичните гледки, живописните пътища, скоростните спускания и приказния селски туризъм из Родопите определено си заслужават всеки километър.

Повече за този пленяващ веломаршрут, може да прочетете в материала “ Трансродопски маршрут”, част от брой Лято 2013 на списание 360°.

 

Свидна Михайлова, Иван Динков и „дяволитото“ изкачване

Проклетия

През есента на 2009 г. Свидна и Иван решително се отправят на пътешествие по един от измамните планински масиви на Балканите – Проклетия. Разположена по границата на Черна гора и Албания, криеща свирепи скални форми от карст и доломит, планината се оказва голямо предизвикателство. Катерейки се по масива, Свидна и Иван стават свидетели на омайната албанска природа, гостоприемството на местните и се сдобиват с нов приятел в лицето на Серджан – човек, построил еко-катун в долината на Гребае в Черна гора. Но какво ги кара да се връщат в Проклетия цели три пъти…?

Какво е да се катериш в Албанските Алпи, може да прочете в материала “Проклетия. Планина на границата”, част от Специален брой 2012 на списание 360°.

 

Иво Нинов- Германеца и вълнения по ръба

Иво е от хората, които дълго те вдъхновят след като си чул историята им. Започва да се катери на 14 годишна възраст, а три години по-късно заминава за Щатите. Практикува кайт сърф в Санта Круз, след което заминава за Калифорния, за да осъществи мечтата си – изкачването на Ел Капитан, Йосемити. Иво не просто изкачва Ел Капитан, той поставя рекорд цели 11 пъти за най-скоростно изкачване на Стената. Но приключенията му не спират до тук. Слаклайн, уингсют, бейсджъмпинг, фрий соло и много, ама наистина много ентусиазъм…

Повече за щурите приключенията на Германеца, може да прочетете в материала “Живот като филм”, част от брой Пролет 2014 на списание 360°

 

Иван и Александра – с влак към мечтата

The Bulgarian Couple
Снимка: The Bulgarian Couple

“Тhe bulgarian couple”, както ги наричат в социалните мрежи, прекосяват почти цяла Азия с…влак, в рамките на девет месеца. Първоначалният им план за приключението се променя драстично, след като пристигайки в Монголия, разбират, че са  принудени да прекарат месец в страната, за да изчакат Китай да отвори границите към Тибет за туристи. Уви, непредвиденото обстоятелство, крие куп емоции за двамата и запалва страстта им да продължат из непредсказуемата Азия, достигайки до базовия лагер на Еверест…

Повече за пътуването през десет държави на Иван и Александра, може да видите в материала “С влак до Азия”, част от Юбилеен брой лято 2019 на списание 360°.

Петър Христов и Фарьорските острови на две гуми

„Фиордът“: Крис Буркард на Фарьорските острови
Снимка: Chris Burkard

Фарьоските острови едва ли е най-доброто място да караш колело, но пък заради гледките, атмосферата и непоправимия им магнетизъм си заслужава. Авантюристът Петър, тръгва на 11-дневно ледено пътешествие из една непозната и непредсказуема територия. Тъмни тунели, сурови климатични условия и “вятър, като никое друго място на света” , съпътстват колоездача през цялото време. На Фарьорите не е като на Карибите, но пък ако имаш късмет да срещнеш позната физиономия, плановете ти могат изцяло да се променят…

Повече за първият българин обиколил архипелага на две гуми, може да прочетете в материала “Да изживееш Фарьорските острови на велосипед” , част от Юбилеен брой зима 2019 на списание 360°.

ATI Exploration Team и наводнените пещери на Мексико 

Петър Колев, DivingMexico

Гмуркането в пещери си е сериозно начинание, криещо безброй рискове. Една българска изследователска група обаче, не се страхува от неизвестното и се гмурка смело в пещерите Ютакан, за да изследва подводните води на Мексико. Иво Калушев работи по проучването на пещерната система “Икстлан”,  част от Ютакан и  една от най-красивите подводни пещери в света. Българската група е единствената, занимаваща се с проучванията и изследванията към пещерата, като до 2015 г. дължината на системата достига 10 345 м. 

Повече за емоцията да се гмуркаш на подобно място, може да видите в материала “Гмуркане в пещерите на Ютакан”, част от брой Пролет 2015 на списание 360°.

Сега можете да попълните колекцията си със списания 360° като се възползвате от специалните ни промоционални пакети!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.