Сам Холнес: Първият аутист, който завърши Ironman

Сам носи тениска, на която пише „Аутизмът е моята супер сила“

0
 

Сподели

Shares
Сам Холнес, първият аутист, който завърши Айрънмен
Сам Холнес, първият аутист, който завърши Айрънмен (снимка: guinnessworldrecords.com)

Сам Холнес, известен още като „Супер Сам“, е първият човек с аутизъм, който се състезава на световното първенство IRONMAN®. През октомври 2022 г. британският спортист завърши триатлона 140.6 (226.3 км: 3.86 километра плуване, 180.25 километра колоездене и 42.20 километра бягане) за общо време от 13 часа 5 минути 44 секунди, отваряйки нова страница в историята на спорта като първия аутист, участвал в легендарното събитие в Кона, Хавай.

Сам живее в Лондон и е посланик на благотворителната организация Ambitious About Autism. Той винаги е можел да разчита на непоколебимата подкрепа на своите родители. Баща му Антъни и майка му Мерилин го насърчават от самото начало и следят отблизо заниманията, на които Сам се отдава със страст от малък.

Началните сигнали

„Първият индикатор за положението на Сам беше липсата на реч, както и невербалната му комуникация. Той можеше да чете и пише, както и да сочи и посочва каквото искаше, но не можеше да изрази с думи мислите и нуждите си“, обяснява Мерилин за “Книгата на рекордите Гинес” по повод Световния ден за информираност за аутизма – 2 април.

„Той има страхотна описателна памет и създава умели логически връзки. Като дете можеше да опише много сложни неща.“ – посочва още Мерилин Холнес, отбелязвайки, че по това време разговорите за аутизъм все още били много редки.

Вижте: Железния каубой Джеймс Лоурънс, който направи 101 айрънмена за 101 дни

Семейната подкрепа

С невероятно търпение и постоянство семейство Холнес е готово да изслуша, адаптира и подхранва уменията и уникалността на Сам и да постигне високи постижения в своята област.

„Не мога да правя това, което прави Сам“, изтъкна баща му Антъни, който работи и като негов треньор на пълен работен ден. „Сам има способността да завърши Ironman и да спечели титла за Световните рекорди на Гинес. Хора като него имат изключителни таланти. Те решават проблемите по различен начин, но смятам, че трябва да оценяваме и да се радваме на този различен поглед към света. Ето защо Сам има тази тениска, на която пише „Аутизмът е моята супер сила“.

Вижте: Сю, която се гмурка в инвалидна количка

„Повтарянето води до майсторство“, казва Антъни и споделя, че Сам е приложил този конкретен набор от умения към спорта: “той ще плува, бяга и ще тренира, докато стане най-добрият от най-добрите”.

Сам Холнес, първият аутист, който завърши Айрънмен
Сам Холнес, на финала на Айрънмен и със семейството си (снимка: samholness.com)

Спорт и аутизъм: какви са бариерите?

За съжаление, спортистите с аутизъм все още се сблъскват с много предразсъдъци и бариери, когато става въпрос за навлизане в света на спорта – още повече в състезателни и професионални нива.

„Първият проблем е, че на Специалната олимпиада или Параолимпийските игри няма категория, в която да се състезават хора с аутизъм, главно защото имаме интелектуално, а не физическо увреждане“, обяснява Сам. Това означава, че той не може да участва в тези събития.

Сам споделя, че това е може би най-голямото предизвикателство и нещо, което се опитва да промени, и за което е писал на много хора.

Вижте: Историческо: атлет със 76% инвалидност пробяга 42,195 км за 5:50:51 часа

Не само сензорните предизвикателства, но и липсата на приобщаване в клубовете и липсата на обучени треньори, представляват също сериозни бариери за спортистите с аутизъм.

„Много треньори не можеха да общуват със Сам, те говореха твърде бързо и задаваха твърде много въпроси“, обяснява Антъни, говорейки за пътя, който го е накарал в крайна сметка да стане треньор на Сам на пълен работен ден.

Спортът може да бъде трансформираща, променяща живота дисциплина и семейство Холнес го знае добре. Всеки ден семейството на Сам празнува невероятните му отличия, но също и – и може би по-важно – изминатият от него път.

„Това е най-добрата работа, която някога съм вършил. Трябва да го видя да съзрява и да израства в шампион.” – казва Антъни Холнес.

„Татко прави нещо, което никога не е правил досега: да създаде елитен триатлонист с аутизъм“, признава пък от своя страна Сам.

Вижте: На 92 години Желязната монахиня все още завършва триатлони

Сам и неговата мисия

„Имам за цел да бъда първият триатлонист с аутизъм от общността на BAME, завършил Конa. Целите ми са също така да мотивирам други хора, като мен, да спортуват, за да помогнат своето благополучие и да бъдат здрави. Също така искам да увелича разнообразието в семейството на триатлона и да стана първият професионален триатлонист с аутизъм.” – пише на сайта си Сам.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.