Железния каубой Джеймс Лоурънс, който направи 101 айрънмена за 101 дни

Преди това той е поставил рекорд за направени 50 айрънмена за 50 дни в 50 различни щата

0
 

Сподели

Shares
Джеймс Лоурънс, Железния каубой
Джеймс Лоурънс, Железния каубой / снимка: Jaybird, Red Bull Content Pool

Триатлонът е комплексна и доста трудна спортна дисциплина – трябва да можете да плувате, да карате велосипед и накрая да имате сили за бягане. Има дистанции за начинаещи, за напреднали, но има и Ironman. Това е коронната дистанция, която завършват само най-добрите: последователно 3,86 км плуване, 180,25 км с велосипед и бягане на 42,196 км – трябва да бъдат изминати в рамките на 17 часа.

Джеймс Лоурънс, Железния каубой
Джеймс Лоурънс, Железния каубой / снимка: JessaKae Maddocks, Red Bull Content Pool

Някои хора си поставят за цел да направят един айрънмен, а други не спират да се предизвикват и да търсят лимита на своите възможности. Има един човек, за когото сякаш такива граници не съществуват.

Казва се Джеймс Лоурънс (James Lawrence) и го наричат Железния каубой, заради каубойската шапка, с която бяга. Лоурънс е роден на 7 април 1976 г. Родом е от Калгари, Канада, живее в Юта, САЩ, заедно с жена си и петте им деца – четири момичета и едно момче.

В тийнейджърските години се занимава с борба, по-късно открива спортовете за издръжливост, за да избяга от забързания живот на корпоративна Америка.

След като през 2008 г. по време на рецесията загубва всичко, започва да работи за организацията с нестопанска цел на своя тъст и същевременно започва да се подлага на различни физически изпитания, за да се научи да живее без съмнения и страх. Той има наистина сериозен опит в завършването на Ironman. Поставил е няколко световни рекорда, за един от които е заснет документален филм. Към момента е мотивационен лектор, има собствен бранд за фитнес консултации и персонални тренировки.

Джеймс Лоурънс, Железния каубой
Джеймс Лоурънс, Железния каубой / снимка: Jaybird, Red Bull Content Pool

Първият рекорд, който поставя, е през 2011 г., когато се състезава в 30 триатлона Half Ironman в 11 държави. През 2015 г. завършва 50 айрънмена, за 50 дни, в 50 различни щата. А през 2021 г., на 45-годишна възраст, завършва 101 последователни айрънмена, за 101 дни. Никак не е зле за човек, който се научава да плува на 28 години (2005 г.) и пробягва първия си цял маратон през 2012 г. Какво стои зад всичко това?

Казват, че комбинацията от енергия, решителност и чувство за хумор са неговата печеливша комбинация. Днес той е и мотивационен лектор и персонален треньор. Идеята му е да вдъхновява хората и главно децата да бъдат по-активни и да поемат контрола над живота и здравето си.

30 Half Ironman

През 2011 г. Лоурънс си поставя за цел да подобри световния рекорд по брой завършени Half Ironman (плуване 1900 м, 90 км колоездене и 21.1 км бягане ) за година, който тогава е 20. Не му се рискува да си постави за цел 22, защото, ако нещо се обърка, може да не подобри рекорда. Така той завършва 30 и влиза в Книгата на рекордите „Гинес“. Любопитно е, че дори успява да спечели два от тях – първия и 24-ия.

Джеймс Лоурънс, Железния каубой
Джеймс Лоурънс, Железния каубой

50-50-50

Следващият му проект 50-50-50 е сериозно планиран. Проектът е успешен, макар и не ратифициран от „Книгата на рекордите „Гинес“, тъй като заради лоши метеорологични условия два от айрънмените Джеймс прави на закрито. Рекордът му е съпътстван с трудности и инциденти. Цяло чудо е, че успява, тъй като заради пътуванията между щатите, може да спи едва около 4,5 часа на денонощие. По време на триатлона в Тенеси той заспива, докато кара колело и пада, а след това трябва да продължи с раните и охлузванията. Казва, че при плуването и бягането няма опасност от заспиване, защото са нужни осъзнати усилия за придвижване, но при колелото тази опасност е реална. Най-тежко пострадалата част от тялото му, в резултат на 50-дневния рекорд, са пръстите на краката му, които, освен че непрестанно са в мехури, в крайна сметка остават без нокти. Любопитно е, че всеки ден той приема около 8000 калории, като 3500 – на закуска, преди старта.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от James Lawrence (@ironcowboyjames)

Железния каубой кани хората да се присъединят към него в последните 5 километра на всяко бягане. В някои от дните с него бягат 10 човека, но в други достигат 2000. „Това беше голямо вдъхновение за мен. Хората споделяха историите си с мен всеки ден и това се превърна в игра на емоционален пинг-понг. Те ми разказваха историите си и аз щях да ги взема и да ги използвам като гориво на следващия ден.“

50:50:50 набира средства за фондацията на Джейми Оливър.

Джеймс Лоурънс не е като обикновените хора и не се спира след като прави 50 айрънмена за 50 дни в 50 различни щата – за всяка звезда от американското знаме по един. Започва да планира по-мащабно и тъй като числото 75, по думите му, не го плаши, решава следващата му цел да бъдат 100 айрънмена.

Conquer 100

Този път проектът се състои в завършването на 100 айрънмена в рамките на 100 последователни дни и е наречен Conquer 100. За него Джеймс пригажда трасе близо до дома си в Юта, за да намали пътуването. Въпреки, че още в началото получава стрес фрактура и shin splints, а от горещия климат получава огромни мехури на устните си, Железния каубой намира сили да довърши предизвикателството. И нещо повече, добавя още един Ironmаn и така те стават 101 успешно завършени в периода от 1 март до 8 юни 2021 година.

С Conquer 100 Лоурънс успява да набере повече от 200 000 долара с благотворителна цел за организацията Operation Underground Railroad, която спасява деца, жертви на трафик и се стреми да сложи край на детското робство.

Джеймс Лоурънс, Железния каубой
Джеймс Лоурънс, Железния каубой / снимка: Matthew Norton

Какви са тайните му?

Първо: Да имаш краткотрайна памет

Железния каубой не поглежда отвъд следващата стъпка. Това много напомня съветите на психолозите за това да се съсредоточим в настоящия момент. Джеймс признава, че е изтръпвал, когато е чувал окуражаващите викове на публиката: „Давай, на половината си“ или „Остават ти само още 9 триатлона!“. „Трябва да имаш краткотрайна памет“, казва Железния каубой, имайки предвид това, че не бива да мислиш колко си минал и колко остава – трябва да си в настоящия момент.

Джеймс Лоурънс, Железния каубой
Джеймс Лоурънс, Железния каубой / снимка: wsb.com

Второ: Да се адаптираш и развиваш

Няма как да се подготвиш за 100 айрънмена, трябва да се адаптираш по време на опита, казва Лоурънс. Затова за него е изключително важен гъвкавият подход на адаптация по време на опита

Трето: Да дадеш пространство на емоциите си

Добре е да се чувства и да се изживеят емоциите, да се разреши проблемът преди да продължиш, споделя Железния каубой, който смята, че повечето хора не го правят, особено мъжете.

* Някои от основните дистанции в триатлона са:
– Спринт: 750 метра плуване, 20 км колело и 5 км бягане.
– Олимпийската: 1500 метра плуване, 40 км колело и 10 км бягане.
– Триатлон 70.3 или Half Ironman: почти 2 км плуване (1900 м), 90 км колело и 21.1 км бягане.

** Започва да носи каубойската шапка през 2011 г., след като съпругата му се оплаква, че не може да го разпознава в тълпата участници.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.