Българският пилот Николай Калайджиев с официален рекорд на Гинес

Рекордът му от 15.10.2022 г. вече е вписан официално в Книгата на рекордите

0
 

Сподели

Shares
Николай Калайджиев
Николай Калайджиев / снимка: flyingniko.com

На 15 октомври 2022 г. българският пилот Николай Калайджиев подобри световния рекорд на Гинес (Guinness) за „най-много излитания и кацания с изпълнение на полет по кръга и набор на височина 1000 фута /305 метра/ спрямо терена и кацане преди или в зона от 20 метра с ултралек самолет за един час“. Той успя да направи 40 обиколки само за 59 минути и 32 секунди и така подобри предишния рекорд от 36 излитания и кацания. Рекордът на Николай вече е вписан официално в Guinness.

Пилотът изпълни летателната си цел на височина 300 метра на летище Драгановци край Габрово. Така той преодоля и личното си предизвикателство за пилотиране на самолет с най-голямо отрицателно претоварване (минус 7.5G). 

Схема на полета на Николай Калайджиев
Схема на полета / снимка: flyingniko.com

Малко преди началото на опита пилотът със самообладание заявява: „За мен това е просто нормален ден, в който ще летя. В такива екстремални условия спокойствието е най-важно. Летя от 2016 г. и имам 480 летателни часа с всички типове военни и граждански самолети.”

Николай Калайджиев
Николай Калайджиев / снимка: flyingniko.com

Новият рекордьор на Гинес е роден в Асеновград през 1987 г. Живее в Габрово.  Той е военен, граждански и лицензиран акробатичен пилот и вече има зад гърба си един световен рекорд. Николай Калайджиев е и посланик на Телелинк, а във визитката си като бранд амбасадор отбелязва: „Аз съм иноватор, не имитатор.“ 

Когато за пръв път пилотира самолет, Николай разбира, че иска да прави само това, а мечтата му е да управлява космически кораб. Пречка пред обучението му в космическите програми на NASA е това, че  България не е член на Европейската космическа агенция.

Полетът на Николай Калайджиев
Полетът на Николай Калайджиев / снимка: flyingniko.com

„От малък постоянно съм се занимавал с необикновени неща. Родителите ми все казваха, че не съм като другите деца. За известно време се занимавах с екстремни спортове, бях колоездач. Така че, когато преди няколко години се прибрах вкъщи и казах: „Ще стана космонавт“, всички го приеха на сериозно и спокойно.“, споделя пилотът пред БД онлайн.

Николай Калайджиев
Николай Калайджиев / снимка: flyingniko.com

Биографични данни:

2010 г. – завършва висше образование в Пловдивския университет, специалност „Математика и информатика“;

2015 г. – учасатие в Young Eagles Week – конференция за млади пилоти от 25 държави;

2018 г. – завършва висше образование в Национален военен университет „Васил Левски“, факултет Авиационен, Долна Митрополия със специалност „Летец-пилот“;

През 2007 и 2008 г. Николай Калайджиев има престижни класирания на международни състезания по планинско колоездене, Downhill и Drop and Poll. Бил е и състезател по картинг.

Вижте още: Трети световен рекорд за Николай Калайджиев: най-много последователни 360º виражи

Вижте също: 1111 виража без прекъсване с ултралек самолет: Николай Калайджиев подобри собствения си рекорд

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.