Най-високата изкуствена стена за катерене в света (на открито)

Тя е дело на българската фирма Walltopia

0
 

Сподели

Shares
Най-високата стена за катерене на Copen Hill, изработена от Walltopia
Най-високата стена за катерене на Copen Hill, изработена от Walltopia (снимки: Michael Hjorth и Walltopia)

С височина от 80 метра и обща използваема повърхност от 1200 м², стената за катерене на Copen Hill, построена от българската фирма Wаlltopia, в Копенхаген, Дания, е най-голямата изкуствена стена за катерене в света (към датата на изготвяне на материала).

Стената е с авангарден и внушителен дизайн. Тя е изградена на фасадата на видимата от центъра на града електроцентрала, преработваща отпадъци, собственост на Amager group.

Вижте: 5 катерачни стени, които трябва да посетиш

Реализацията ѝ е част от иновативен проект, чиято цел е да включи промишлени сгради в градското планиране, като им придаде нови функции. В този контекст съоръжението Copen Hill предлага на жителите начини за спорт в условията на градската среда.

Изкуствена ски писта на покрива на електроцентралата BIG в Копенхаген
Изкуствена ски писта на покрива на електроцентралата BIG в Копенхаген (снимка: Сopenhill)

През 2019 г. е направила първа и грандиозна стъпка в този проект, като е създадено пространство за отдих върху целия покрив на завода, което включва и изкуствена ски писта, достъпна за населението.

Вижте: Ски на покрива на завод

През юли 2020 г. те реализират и втората стъпка в проекта, като разкриват най-високата изкуствена стена за катерене в света, висока 80 м, която е интегрирана във фасадата на сградата. Стената е запазена за опитни катерачи, а четирите различни маршрута представляват истинско предизвикателство.

Най-високата стена за катерене на Copen Hill, изработена от Walltopia
Най-високата стена за катерене на Copen Hill, изработена от Walltopia (снимка: Walltopia)

Когато започва строителството на съоръжението, Amager group, собственик на сградата, изпраща запитване за предложения до най-големите производители на стени за катерене. Walltopia получава заданието и по този начин се ангажира да изгради стена, която да отговаря на дизайна, създаден от датската фирма BIG. Освен това, тя трябвало да отговаря на изискванията на датската катерачна общност, като същевременно да предлага техническо решение, което няма да развали цялостния дизайн на сградата.

Вижте: Уолтопия разказва за зрелищни състезания по катерене в изложба с впечатляващи проекти

Постигане на устойчивост

Скандинавският климат е особено суров, с екстремни температури и силни ветрове, да не говорим за корозията, причинена от соления въздух от Балтийско море. За да се гарантира здравината и дълготрайността на произведенията, използваемата повърхност от 1200 m2 е съставена от конструкция от неръждаема стомана, панели от плексиглас и фибростъкло, най-устойчивият на атмосферни влияния материал за стени за катерене, предлаган на пазара. Практически прозрачна отвън, стената, предоставена от Walltopia, хармонира с линиите на фасадата на сградата, за да създаде маршрут за катерене, който се слива перфектно с нея. Освен това тя запазва естествения поток от светлина.

Васил Шарланов, работил по дизайна казва:
„Дизайнът на стената беше предизвикателство, тъй като се стремихме да намерим правилния баланс между външен вид и функционалност. Целта беше да се създаде външен вид, който съответства на впечатляващата архитектура на сградата, като същевременно се проектира топология на стената, която предлага върховно изживяване при катерене.“

Вижте: Иновациите в най-голямата зала за катерене в България

Това е и първият път, когато фибростъкло се използва в този мащаб за такъв тип приложение.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.