Хижа “Козя стена”

2
 

Сподели

Shares

В Средна Стара планина, в Троянския дял на Национален парк “Централен Балкан” се намира хижа “Козя стена”. В непосредствена близост до нея се разпростира резерват „Козя стена“, както и едноименният връх. Разположена на 1562 м надморска височина, на самото било на Стара планина, хижата е заобиколена от девствена природа и предлага гледки, спиращи дъха.

фотография: Иван Миразчийски
фотография: Иван Миразчийски

Сградата е с капацитет 100 места в два апартамента и в стаи с 2-8 легла, етажни санитарни възли и бани, собствено ел. захранване, отопление с печки на твърдо гориво, туристическа столова и кухня, бюфет, павилион, зала с аудио и видеотехника.
Хижата е пункт от „Е-3”.

Поради размерите си, конструкцията и разположението си през есенните, зимните и пролетните месеци хижата е доста студена, а през лятото водата трябва да се пести, защото изворът лесно пресъхва при горещини. До хижата няма път, може да се стигне до нея само пеша.

ВИЖ ОЩЕ: хижарите на хижа „Козя стена“ за екипировката, която използват в планината и изпитанията, на които я подлагат ежедневно

Преди да тръгнете към хижа Козя стена, не забравяйте:
– да проверите метеорологичната прогноза тук:
– да се запознаете добре с маршрута, който сте избрали (вижте повече за маршрутите тук);
– да сложите в раницата си челник/фенерче и чехли за преобуване;
– да си направите резервация на 088 244 0757.

Имейл: kozya.stena@gmail.com
Фейсбук: https://www.facebook.com/HijaKozyaStena

Сподели

Shares

2 КОМЕНТАРИ

  1. Прекрасна хижа , на прекрасно място но с доста странни хижари. Явно им липсва уюта на апартамента в града или просто са сбъркали мястото. Далеч съм от мисълта че, не трябва да се спазва чистота ама чак пък да си носиш чехли ……. :))

  2. Ако не искате да си разваляте настроението избягвайте хижа Козя стена.
    Мизерия, високи цени (тройни), лошо отношение към туристите!
    От тоалетните (макар и само 2) се носи непоносима смрад из цялата хижа. Столовата е мухлясала.
    Така като гледам колко са алчни „хижарите“, ще им трябва още една кампания „професия хижар“ та барем съберат за една кофа фасаген и белина без да се „набутат“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.