Къде можем да покатерим във и около София

Вижте описания и контактна информация на обектите за катерене в София и околностите - катерачни зали, скали и боулдъри на открито

0
 

Сподели

Shares

Под покрив и на открито, на боулдъри, стени и скали, от хлапета до напреднали – всеки любител на катеренето може да намери по нещо за себе си в и около столицата. Ако се чудите как и къде да се отдадете на вертикалния спорт, вижте този списък от места за катерене.

ЗАЛИ

Зала Balkan Climbing

Balkan Climbing е най-голямата зала за катерене на Балканите и със своите внушителни над 3000 кв. м. катерачна площ, тя е цяла катерачна вселена!

Зала за катерене Balkan Climbing
снимка: Balkan Climbing/Фейсбук

Залата разполага с:

  • Вътрешна и външна стена за катерене на въже, с обща площ от 2000 кв.м., височина между 8 и 17 м и възможност за над 300 маршрута.
  • Близо 40 TRUBLUE аутобилея, от които да се възползвате, когато нямате с кого да катерите.
  • Специално обособена боулдър зона със 730 кв.м. катерачна площ, възможност за над 240 боулдър проблема, Moonboard, Kilterboard, Threadwall и campus board.
  • Детска зона с 250 кв. м. площ и 2 пързалки.
  • Стена за скорост, покриваща стандартите на IFSC.
  • Обособена фитнес зона със съвременни уреди.

Адрес:
ул. „187-ма“ 9, 1756 София, България
Работно време:
Понеделник – петък: 07.30 – 23.00
Събота и неделя: 09.00 – 22.00

Контакти:
Уебсайт: balkanclimbing.com
contact@balkanclimbing.com
+359 885 633 299
Фейсбук: balkanclimbinggym

Цените може да следите Тук.

Walltopia Climnbing & Fitness

Walltopia Climbing and Fitness

Адрес:
бул. Цариградско шосе 111 В, София Тех Парк
Работно време:
Делнични дни: 7 – 23 ч.
Почивни/ празнични дни: 10 – 22 ч.
Контакти:
0888 038 835
climbing@walltopia.com
www.facebook.com/pg/WalltopiaClimbingCenter
walltopiaclimbingcenter.eu

Залата е голяма и модерна. Сборната площ за катерене е 1955 кв.м., основната част (1455 кв.м) от които, са високи стени (13-19 м). Малка част – около 500 кв. м се полага на катеренето на боулдър, където височината достига до 4,5 м. Локацията предлага най-модерните приспособления, като автоматична система за самоосигуряване (auto belay), иновативна спортна настилка, мобилна апликация за подбиране на маршрути.

Цените може да следите Тук.

Петър Иванов
Снимка: Яне Голев

Стена за спортно катерене при НСА

Адрес:
Студентски град, НСА, комплекс „МВФЗ“
Контакти:
https://climbnsa.com/
www.facebook.com/climbnsa
0887780007
0889657101
stannbo@gmail.com
Работно време:
Делнични дни: 10-22 ч.
Почивни дни: 10-21 ч.

Пространството в залата е разделено на две части – катерене на стена и боулдър. Стената за катерене е висока 14 м. и предлага около 20 различни маршрута, половината от които завършват в надвес.

Цените може да следите Тук.

Катерене в София - Гравити

Център за катерене Европа

Център за катерене „Европа“ се намира на адрес: София, бул. Искърско шосе 7; ТЦЕ сграда 1, ет. 1 – в бадминтон зала Европа.

Стената за катерене е с височина 11 м. и до 1000 кв.м. площ, както и боулдър стена с височина 4,5 м. и 100 кв.м. площ. Двете стени разполагат с над 150 маршрута от категория 4 до 7а/+. Центърът разполага с аутобилей системи (без да е нужен партньор за осигуряване) за самоосигуряване на високата стена, които са 30 на брой.  За децата са осигурени 10 линии с аутобилеи, които са подходящи за деца над 15 кг.

Контакти:
Уебсайт
reception@sportcentereurope.bg
Фейсбук
+359 899 63 59 40

Център за катерене Европа – Бонс / Climbing center Europe – Bons

Намира се в Студентски град, ул. „8-ми декември“ 2.
Контакти:
https://www.facebook.com/climbingcentereuropebnos
bons@sportcentereurope.bg
bons.sportcentereurope.bg
089 893 4646
0887 388 776
Работно време:
Делнични дни: 10 – 22 ч.
Почивни дни: 10 – 21 ч.

Зала за спортно катерене се състои от пет отделни сектора, различаващи се по трудността и начина на катерене, разположени на 900 м2 площ. Около 30% са отредени за боулдър. Катеренето на стена предлага различни варианти – плоски стени (плюс таван), стени с изкуствен релеф. Един от тях е специално приспособен за деца. Стената предоставя възможности за катерене на горна и долна осигуровка, както и за наемане на инвентар: седалка, еспадрили и динамично въже. Предлагат се курсове по катерене и изготвяне на индивидуални програми по всяко време на годината.

За цени може да прочетете тук.

Център за катерене Европа
Център за катерене Европа

Център за катерене Европа-Люлин

Още една чудесна зала от веригата Спортни центрове „Европа“ – супермодерна зала за катерене, с над 800 кв.м. площ, височина 11 м., 43 линии и над 120 маршрута. Залата е оборудвана с автоматични осигурителни устройства – аутобилеи, което прави катеренето истинско удоволствие за малки и големи.

Залата се намира в квартал Люлин, в София, на ул. „Ар. Георги Ненов“ № 29. Залата е изградена в бившата волейболна зала Сиконко – Люлин.

Цени вижте тук.

Работно време:
Понеделник – петък: 7:00 ч. – 23:00 ч.
Събота – неделя: 8:00 ч. – 22:00 ч.

Контакти:
Уебсайт
lulin-reception@sportcentereurope.bg
088 814 4255

Зала за катерене при Софийски университет

Адрес:
Намира се в сградата на Софийския Университет „Св. Климент Охридски“, последният етаж на сградата с достъп откъм ул. „Христо Георгиев“.
Контакти:
www.facebook.com/stenatasu
Работно време:
Делнични дни: 07:30 – 21:00

Малката зала под купола на СУ има почти легендарен статут. Спокойно може да се каже, че оттук води началото си катеренето под покрив в София. По-голямата част от пространството в залата е отделено за боулдър, като включва маршрути на таван. Разполага с около 60 кв.м. отвесни структури и около 200 кв.м. надвесени катерачни структури, както и с около 100 кв.м. боулдър стени. Стената за катерене е с площ 120 кв.м, висока е 8 м и завършва в надвес.

Стена за катерене "Стиска ли ти?"
Стена за катерене „Стиска ли ти?“ / снимка: Фейсбук

Стена за катерене „Стиска ли ти?“

Стената за катерене „Стиска ли ти?“ се намира ниво 3 в мол „Парк Център София“, на пресечката на булевардите „Черни връх“ и „Арсеналски“ (срещу хотел „Хемус“).
Работното ни време:
Четвъртък и петък: 16:00 – 20:30;
Събота и неделя: 12:30 – 19:00;
Понеделник, вторник и сряда: почивни.

За контакти:
Огнян Коларов
телефон: 0895 700 151
http://stiskaliti.com
e-mail: ognqnkolarov@gmail.com
https://www.facebook.com/Stiskaliti

Зала за катерене Фънтопия

Намира се на бул. „Черни връх“ №100, Paradise Center, Ниво +3

Интерактивните катерачни стени са еднакво интересни както за деца, така и за възрастни. Цветни и със страхотен дизайн, те подканват посетителите да се катерят по средновековния замък, лабиринтите, бобеното стебло или да изпробват катерачните си умения по някое от останалите предизвикателства.

Системата за осигуряване премахва необходимостта от осигуряване с помощта на приятел. Фънтопия София е единственият център за забавление в България, където се използва подова система “Още Един Живот”, която покрива цялата зона за катерене. Системата е специално проектирана за катерачни стени и се използва в професионални и любителски спортни зали по цял цвят.

Контакти:
Тел: 0700 20867
Имейл: info@funtopia.eu
sofia.funtopiaworld.com
https://funtopiaworld.com/sofia
https://www.facebook.com/FuntopiaBulgaria

Работно време:
понеделник-петък: 12:00-21:00 ч.
събота, неделя и почивни дни: 10:00 – 21:00 ч.

Катерене в София - Комините

НА ОТКРИТО

Комините

Комините са учебен и тренировъчен алпийски обект и са добре осигурени. Гранитните върхове Комините се разделят на Долен (1600 м, с южно и северно крило) и Горен (1620 м, със западно и източно крило). Долният комин предлага спортни и традиционни маршрути, по западното крило на Горния може да се катерят традиционни, а източно му крило е подходящо за спортно катерене. Към района спадат и обектите Орлово гнездо и Дивите скали, подходящи за традиционно и алпийско изкачване. Маршрутите са общо 72 с височина между 50 и 100 метра и категория на трудност между 3а и 6c+.

Катерене в София - Резньовете
Снимка: climbingguidebg.com

Резньовете

По върховете има 2 сектора: Бадиле е подходящ за спортно и традиционно катерене, а Голям резен – за алпийско изкачване. По втория маршрутите са 5, с дължина 250 м.

Боянски водопад

Районът предлага възможности за спортно, традиционно и ледено катерене (по замръзналия водопад), както и за драй туулинг (катерене с алпийски сечива и котки). Има 2 сектора с общо 24 маршрута с дължина 25 м.

БОУЛДЪРИ

В района на Черни връх

На надморска височина между 2150 и 2290 м по платото между Черни връх и Резньовете има огромно поле от камъни. Обособени са 7 сектора с общи 66 маршрута с категория от 6а до 7b+.

Гранитът обаче е покрит с лишеи и изисква сериозно четкане. Вземете си топли дрехи дори и през лятото и най-добре се качете с човек, който познава района.

Катерене в София - Златни мостове

Златните мостове

В района има два сектора. Предимството им е, че са разположени на по-ниска надморска височина и дори при лошо време могат да бъдат катерени.

Бояна

Боянското паве или Боянския боулдър – така обикновено казват на няколко боулдъра над Бояна. Те са лесно достъпни и разнообразни като наклони.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.