На 92 години Желязната монахиня все още завършва триатлони

Когато е на 82 години, тя завършва Ironman Canada за 16 ч. 32 минути

0
 

Сподели

Shares
Желязната монахиня Мадона Бъдър
Желязната монахиня Мадона Бъдър / снимка: @Strength4_Life (twitter)

Колко жени познавате, които са на 50 години и бягат маратони? (б.р. маратон=42,195 км) А колко дами на 90 г. познавате, които бягат маратони? А дали познавате жена, която е на 90 г. и участва в триатлони?

Американката Мадона Бъдър е монахиня, която и на 92 години продължава да участва в триатлони за нейната възрастова група. Започва да бяга, когато е на 48 години, на 52 г. завършва първия си триатлон – Half Ironman (1900 м плуване, 90 км колоездене и 21.1 км бягане). Общо е завършила близо 400 триатлона, от които 45 Ironman (3,86 км плуване, 180,25 км с велосипед и 42,196 км бягане).

Досещате се, че това не е най-типичното занимание за една монахиня и през годините тя се сблъсква с множество пречки, но не се спира нито пред каноните на Ордена, нито пред обета за бедност, нито пред контузиите, съпътстващи триатлона. 

На 6 май 2021 г. сестра Мадона Бъдър се връща от 12 мили колоездене близо до дома си в Спокейн, Вашингтон, когато катастрофира.

„Счупих рамото, ключицата и получих четири фрактури на ребро“, казва тя за инцидента. Но няколко месеца по-късно се връща към плуването, колоезденето и бягането, както е правила след много други наранявания в триатлона.

Разликата между повечето триатлонисти и сестра Мадона, известна още като „Желязната монахиня“, е, че тя е на 92 години. Родена е на 24 юли 1930 г. и държи световния рекорд за най-възрастната жена, завършила някога Ironman Triathlon, който се смята за едно от най-трудните еднодневни спортни събития в света. На 82-години тя завършва Ironman Canada за 16 ч. 32 минути.

На 7 август 2022 г. тя успешно финишира в Националния шампионат на Toyota USA Triathlon Age Group в Милуоки. Дисциплината е Супер спринт и се състои от: 385 м плуване, 10.7 км колоездене и 2.5 км бягане.

Вижте: Кандис Бърт: ултрабегачката, която изминава по 50 км вече 123 дни

В интервю за американското списание The Indian Express Желязната монахиня споделя в какво се състои тайната ѝ да е толкова активна на 92-годишна възраст. Отговорът ѝ се състои в седемте „D“: “dream, desire, dedication, discipline, determination, to dare, and to do it”. Това за нея са последователните стъпки към постигането на целта: мечта, желание, отдаденост, дисциплина, решимост, след това да се осмелиш и да го направиш.

Сестра Мадона винаги е била скромна и днес споделя: „Не разбирам как една малка стара дама може да бъде вдъхновение за някого. Но не трябва да разбирам. Просто искам да изпълня Божията воля и ако Бог ме поставя там, за да бъда насърчение за другите, докато напредват в годините, аз го приемам.“

Желязната монахиня Мадона Бъдър
На 88 г. през 2018 г. сестра Мадона финишира националния шампионат на Щатите по триатлон / снимка: USA Triathlon (twitter)

Как сестра Мадона Бъдър стана желязната монахиня

Когато е тийнейджърка, тя е била шампион по езда, но спортът остава на заден план, след като влиза в манастир на 23-годишна възраст. На 48-годишна възраст случаен разговор със свещеник променя живота й. „Той спомена, че бягането има много предимства, включително е начин за „хармонизиране на ума, тялото и душата“. Тази концепция беше наистина привлекателна за мен.“

Сестра Мадона
Сестра Мадона / стоп кадър от youtube: USA Triathlon

Преди това сестра Мадона никога не е бягала. „Намерих чифт къси панталони в кошче за дарения и сложих чифт втора употреба обувки за тенис, а не маратонки, което се отрази негативно на тялото ми.“ Все пак сестра Мадона пробягва половин миля за пет минути и когато го споделя на свещеника, той казва: „Добре. Сега трябва да продължите така!“

Пет седмици след това свое първо бягане сестра Мадона завършва състезание на 8,2 мили. В крайна сметка тя участва в Бостънския маратон и други състезания, но започва да се отегчава и тогава приятел ѝ предлага да опита триатлон.

Виж: Железния каубой Джеймс Лоурънс, който направи 101 айрънмена за 101 дни

На 52-годишна възраст сестра Мадона участва в първия си триатлон – Half Ironman, въпреки че не е плувала такава дължина преди. Малко след това завършва и първия си Ironman. От този момент нататък медиите я наричат „Желязната монахиня“.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от USA Triathlon (@usatriathlon)

Както стана дума сестра Мадона има в актива си приблизително 400 триатлона, включително 45 Ironman състезания, всичките докато е била над 50 години. Заради нея са отворени и шест възрастови групи за триатлон – над 50-годишна възраст. Сестра Мадона държи настоящия световен рекорд за най-възрастната жена, завършила някога Ironman Triathlon, който постига на 82-годишна възраст, като завършва Ironman Canada на 26 август 2012 г. за 16 ч. 32 минути. Когато е на 86  години, участва в забавна и вдъхновяваща реклама на Nike през 2016 г.

Вижте: Българин завърши най-дългото състезание по бягане в света

Как се съчетават триатлон и живот като монахиня

Въпреки че Желязната монахиня има много постижения, те не са дошли без трудности. „Когато за първи път започнах да бягам, новооткритата ми радост не беше подкрепена от сестрите, с които живеех. Те смятаха това начинание за неподходящо за една монахиня.“

Това е била една от причините сестра Мадона да реши да промени правилата на неканоничните Сестри за християнската общност. Оттогава сестра Мадона има свободата да избира собственото си служение и начин на живот. Успявала е да тренира за триатлони, докато е била доброволец в затвори и при работа с деца в трудни ситуации.

Нейният обет за бедност също е предизвикателство. Триатлоните изискват оборудване, входни такси и пътни разходи. Сестра Мадона оставя всичко на Бог и се смята за щастливка, че е получила оборудване от други неща, включително дарения от компании, които произвеждат оборудването. Много триатлони не изискват от нея такси за участие. Освен това тя често спи в къщите на приятели и участници в триатлон, когато пътува.

Вижте: Петър Панков успя: на 77 години финишира 90-километрово състезание по ски бягане!

Какво следва за Желязната монахиня

Със сигурност тя ще продължи. „Обичам да съм навън, сред природата, каза тя. – И всеки път, когато се изкушавам да спра да се състезавам, вдъхновяването на другите ме кара да продължа напред.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.