Витале Брамани изобретява Vibram след трагичен инцидент в планината

През 1935 г. шестима души от неговата група губят живота си след влошаване на времето в планината

0
 

Сподели

Shares
Витале Брамани
Витале Брамани / снимка: Vibram

Напоследък дотолкова сме свикнали голяма част от обувките за планина да са с Vibram (вибрам), че сме го приели за даденост. Името се е наложило като еталон за сигурна подметка при различни условия на открито. В днешно време тези подметки се използват за обувки за туризъм, алпинизъм, както и в строителството.

Откъде идва името Vibram?

Всеки създател на марка иска името ѝ да е атрактивно и да привлича вниманието. Различни трикове стоят зад съставянето на име на бранд. Понякога то се свързва с място, вид дейност или пък със свойство на даден материал. И ако някои са трудни за произнасяне, то случайно или не Vibram се изговаря лесно на всички езици. Името обаче не е свързано с вибрация, както първосигнално може да се насочим.

Подметките за обувки Vibram получават името си от техния изобретател, предприемачът Витале Брамани (Vitale Bramani). Името включва първите букви от собственото му име и фамилия – VItale BRAMani.

Витале Брамани
Витале Брамани с приятели в планината през 1948 г. / снимка: Vibram

Кой е Витале Брамани?

Много млад, едва на 15 години, той се присъединява към туристическа асоциация в Милано. След 10 години се превръща в основен член на различни туристически асоциации в Италия. Благодарение на своите умения и любовта към приключенията, Витале става толкова известен, че бива избран за водач на белгийския крал Алберт I, който също обича пешеходния туризъм.

Вижте: Предизвикателството „Връх Ботев“

Трагичен случай е в основата на изобретението на Брамани

До 1935 г. всички катерачи, тръгвали към снежната планина с тежки обувки, облицовани с метални гвоздеи, служещи като днешните „котки“. Това им подсигурявало добра стабилност в сняг и лед. Тъй като били неудобни за движение по скали и камъни, в тези случаи те се преобували с обувки с подметки от напластен филц.

През 1935 г. година екип от италиански катерачи, начело с Витале Брамани, тръгва да изкачва скалиста пътека до връх Расика (3305 м). Неправилна преценка за времето ги кара да тръгнат с леките обувки с подметки от дебел многослоен филц. Те не били изолирани и оставяли краката на катерачите изложени на влага и студ. Освен това имали склонност към замръзване и ставали хлъзгави.

Вижте: Алпинистът-ветеран Георги Топалов – за уроците на планината

Групата е застигната от циклон, виелица и студ. Заради заледяването шестима души от екипа не успяват да слязат и загиват. Витале оцелява, но оттогава се посвещава на разработването на перфектната подметка за планина. Тя трябвало да бъде здрава, лека, непромокаема, с надеждна защита при студ и устойчива на всякакви повърхности – от трева до гладки, мокри камъни и сняг.

Vibram - Carrarmato
Първите подметки за обувки на Vibram – Carrarmato / снимка: Vibram

Успехът на Витале Брамани

Брамани не е имал предишен опит в производството на обувки. Той проектира подметка, използвайки устойчивия на вода и ниски температури материал, известен като вулканизиран каучук – материал, патентован през 1844 г. от Чарлз Гудиър от Goodyear Tire and Rubber Company.

Прототипът на външната подметка на Брамани също така има шарка на протектора, която им придава по-добро сцепление и устойчивост на абразия.

Vibram - Carrarmato
Vibram – Carrarmato / снимка: Vibram

През 1937 г. той изобретява подметки за алпинизъм и планински преходи Carrarmato, направени от материал, от който са създадени и автомобилните гуми Pirelli. С допълнително финансиране от компанията Pirelli, Брамани стартира собствена марка подметка и патентова дизайна си.

Фабриката на Vibram
Фабриката на Vibram / снимка: Vibram

Как идва популярността?

Световната слава на Vibram идва с първото успешно изкачване на връх K2. На 31 юли 1954 г. италианската експедиция, спонсорирана от CAI и ръководена от Ардито Дезио, е първата, която достига втория по височина връх в света 8611 м. Всички от експедицията са оборудвани с обувки с подметки Vibram. Отново на тях се доверява и американската експедиция, която през 1978 г. реализира първото изкачване на К2 без кислород.

Подметка Vibram
снимка: Vibram

Какво прави подметките Vibram толкова специални?

Гумените подметки са често срещани днес, но Vibram е предпочитан от производителите на обувки, тъй като е едновременно надежден и издръжлив. Още най-старата подметка на Vibram, Carrarmato, е оборудвана с големи канали, които позволяват на калта да преминава през нея и да се самопочиства при ходене. Има подсилена пета и пръсти за по-добро представяне при спускане. Средната част осигурява по-добро сцепление върху неравни повърхности, а PU междинна подметка абсорбира ударите и вибрациите. Повечето подметки Vibram са устойчиви на плъзгане и са водоустойчиви.

Vibram Arctic Grip
Vibram Arctic Grip / снимка: Vibram

Подметките Vibram имат грайфери с характерна форма, за която компанията твърди, че предлага по-добра стабилност върху различните терени. Формата, дълбочината и дължината на тези грайфери определят конкретното представяне на подметката върху дадена повърхност.

Вижте: Повратна точка: надуваемата гума на Джон Дънлоп и Робърт Томсън

Логото на Vibram

Логото на Vibram търпи еволюция през годините. В началото то представлява думата Vibram на фона на Матерхорн, и двете затворени в триъгълник. От 40-те години на миналия век и до днес името Vibram се изписва с шрифта, който се използва и днес.

 

Логото на Vibram през годините
Логото на Vibram търпи еволюция през годините / снимка: Vibram

От 1947 г. логото представлява името Vibram, затворено в осмоъгълна форма. То се появява на всички подметки на Carrarmato. Формата му напомня мотивите на подовата настилка на Galleria Vittorio Emanuele II в сърцето на града, която Витале Брамани много харесва. Първоначално то е било в същия цвят като подметките, но през 1969 г. бива оцветено в характерното златистожълто, което и днес все още идентифицира компанията и нейните продукти.

Вижте: История на неопрена: от военните до сърфистите

Към днешна дата Vibram има 3 фабрики: в Италия, САЩ и Китай. Има главен магазин в Милано идва технологични центъра в САЩ и Китай. 

 Vibram онлайн съветник
В днешно време от Vibram предлагат на своите клиенти онлайн съветник – как сами да поправят своите подметки

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.