Челник FENIX HL32R-T LED – оценка на качеството и функционалността от първа ръка

“Изключително лек и здрав, създава ти усещане за добър спътник в планината” - казва Огнян Кузманов , доброволец към отряд Кюстендил на Планинска спасителна служба (ПСС)

0
 

Сподели

Shares
Челник FENIX HL32R-T LED
снимка: Румен Драганов

Кой, ако не спасител от отрядите на Планинска спасителна служба може да даде най-ценните съвети за екипировка в планината. Ето как и днешната статия ни отведе до нашия приятел Огнян Кузманов. Оги е доброволец в отряд Кюстендил към ПСС от 2014 година, лектор в Академия първа помощ, участник в много и различни събития, кампании и каузи, свързани с планините, хижите и подготовката за преходи в планината, както и, разбира се, любител планинар.

В изпълнението на всички тези житейски роли, на Оги му се налага да е добре екипиран, добре информиран и винаги перфектно подготвен за действие. Самият той потвърждава, че една от най-важните части в екипировката не само на всеки член на отряда на ППС, но и на всеки човек, е добрият челник.

Дадохме на Оги да изпробва функциите на челник FENIX HL32R-T LED и да ни даде обратна връзка за неговите възможности и качествени характеристики.

Челник FENIX HL32R-T LED
снимка: Румен Драганов

Челникът Fenix FENIX HL32R-T LED има два бутона, като единият задава четири режима на светлина, а другият – три. Бутоните са лесно достъпни и достатъчно големи, за да могат да се натискат без затруднения, дори и с дебели ръкавици.

Като планински спасител, аз приемам челника, като средство за оцеляване. От тази гледна точка се стремя да съм в икономични режими през повечето време. Ползвам пълния му капацитет само тогава, когато ситуацията го налага.

Седемте режима на осветяване включват три нива на яркост на прожекторите, три неутрални нива на прожекторите и излъчване SOS. Четвъртият режим на първия бутон е SOS сигнал, което е супер, защото не се налага човек да го излъчва ръчно.

В един от режимите осветеността е в жълт цвят, а в друг е бяла и мека. И двата режима имат три степени на интензивност на светлината, като при жълтият режим тя е съсредоточена в лъч, а в другият осветява много добре в периферията. Максималната мощност е 800 лумена.

Вижте още: Фенери, челници и фарове Fenix: създадени да бъдат надеждни

Челник FENIX HL32R-T LED
снимка: Румен Драганов

Ето обаче и нещо, на което отдаваме специален фокус. Челникът има автоматична система за броене на крачките. Какво означава това? При използването му на средните режими, светлината автоматично се засилва при увеличаване на скоростта на движение. Тази функционалност определено би била полезна в много и различни ситуации, в които често изпадаме неочаквано и нямаме време за реагиране. Също така е чудесен инструмент за бегачи, колоездачи и скиори, които са излезли да се насладят на любимите си хобита.

Едно от важните предимства на челника е неговата каишка. Впечатляващото в нея са отворите за проветряване, които за интензивно движещ се човек, бегач, колоездач, скиор или друг спортист е огромен плюс. Така тя позволява кожата да диша, да не се изпотява, да не предизвиква дразнене и да държи приятна температура. Освен това светлоотразителният надпис върху нея позволява носещият челника да бъде лесно забелязан в гръб и анфас, в случай на пълно изтощение на батерията или инцидент.
С това обаче не се изчерпваме. Нещото, което прави челника изключително удобен за използване, е системата за прилягане на лентата за глава SPORT, с въртящо се колело за пристягане и разхлабване. Така лесно и без много усилие, лентата може да се регулира според нуждите.

Става изключително бързо, което за мен е важно. Така бързо мога да го сваля от главата си и прехвърля на каска или върху качулка.

Челник FENIX HL32R-T LED
снимка: Румен Драганов

Самата лента е с увеличена ширина, която придава допълнителна стабилност, без да пристяга главата. Материята, от която е направена е много приятна на допир, както и не задържа влага.

Челникът има здрав и олекотен магнезиев корпус, с прахо и водоустойчивост IP66, удароустойчив е, и има 5 години гаранция.

Тествах го при падане от 2 м. височина върху твърда повърхност, нямаше негативни последствия.

Както и при други челници, този модел е удобен за ползване и закачане като лампа в палатка, на клон на дърво, на колело, на раница, както и за четене на тъмно.

Към челника има презареждаема литиево-йонна батерия, която при най-силна светлина издържа малко над 3 часа, а в спестяващите режими издържа съответно между 10 и 20 часа. Бонусът тук е, че може да работи и с обикновени ААА батерии. Това позволява да си носиш резервни батерии и като ти свърши литиево-йонната батерия, да ги сложиш, за да удължиш времето на работа. Зареждането на батерията от напълно изтощена, до напълно заредена е 3 часа. Зарежда се с кабел Type C. Има и диоден индикатор, който показва нивото на заряд на батерията, което позволява използването му по най-добрия начин и най-разумно, спрямо ситуацията, в която се намирате.

Вижте още: Bestsellers от магазини Sorbe: Трите най-продавани продукта с марка Fenix ​​

Челник FENIX HL32R-T LED
снимка: Румен Драганов

Батерията е с удобен достъп. Кутийката, в която е разположена, се отваря без усилие и батерията се вади лесно, дори и с ръкавици, което е още една предпоставка за максимален комфорт при използване на челника.

Като заключение ще кажа, че със сигурност това ще е моят нов спътник в планинските ми приключения и трудните ситуации.

Челници Fenix може да закупите онлайн от магазини Sorbe на този линк!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.