Мастаба – изкуство и български професионализъм на световно ниво

Или кой се крие зад "българската следа"

0
 

Сподели

Shares
Mastaba -изкуство и български професионализъм
Снимка: http://buldock.com

От 18 юни сред водите на езерото в лондонския Хайд парк гордо се извисява поредното мащабно творение на космополитния Христо Явашев – Кристо, наречено Мастаба. Плаващата арт инсталация е вдъхновена от античния свят, названието ѝ води началото си от Месопотамия и в превод от арабски означава “пейка” –  нейното първоначално предназначение. Мастабата е с форма на трапецовидна призма, затова в по-късни времена така започват да наричат древноегипетските гробници с подобен силует.

Mastaba -изкуство и български професионализъм
Снимка: http://buldock.com

Подобно египетските градежи и Мастаба на Кристо е сложно инженерно съоръжение – изградена е от 7506 55-галонови варела, поставени върху плаваща платформа от двоен слой кубове от високоплътен полиетилен. Размерите също са впечатляващи – 20 метра височина, 30 ширина и 40 дължина. За изграждането на пирамидата са необходими около три месеца, като работата започва още през април.

За втори път, след проекта “Плаващите кейове”, осъществен през 2016 г. в Италия, Кристо избира да работи с екип от български професионалисти. Това са момчетата и момичетата от Deep Dive System, начело с Росен Желязков и Ина Димитрова. Двамата са добре познати във водолазните среди, както у нас, така и по света, а освен като отдаден технически водолаз и инструктор, Ина е известна и като първата българка, достигнала дълбочина от 201 метра.

От Кусто до Кристо - Росен Желязков, Ина Димитрова
Росен Желязков и Ина Димитрова

Компанията Deep Dive System се занимава с водолазни дейности като подводни строителни и ремонтни работи, инспекция на подводни обекти и доставка и монтаж на плаващи системи и съоръжения за закотвяне. Основана е през 2009 г. и оттогава е осъществила редица големи проекти като монтиране на 32 тонни решетки за изпускателите на язовир Кърджали, на дълбочина от 76 м, строителни и монтажни дейности за редица черноморски пристанища и разбира се – Кристо.

Mastaba -изкуство и български професионализъм
Снимка: http://buldock.com

Във втория си съвместен проект със световноизвестния артист Deep Dive System участват с техния бранд BulDock. Зад това наименование се крие модулната понтонна система от полиетиленови кубчета с висока плътност, които позволяват неограничен брой конфигурации, според конкретните изисквания. Всяко кубче е с размери 50х50х40 см и притежава висока якост, удароустойчивост и резистентност на химикали.

Всъщност системата BulDock е разработена именно по време на работата за “Плаващите кейове”, а в МАстаба участва като доказал се съюзник. Арт инсталацията и плаващата платформа ще бъдат изложени в Лондон до 23 септември.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.