Защо да изберем мерино тази зима?

Плюсовете на облеклото от меринова вълна са повече от привлекателни

0
 

Сподели

Shares

 

Мериносовите овце са сред най-древните породи овце, вероятно защото са една от най-издръжливите. За разлика от обикновените им събратя, които пасат в ниските части, мериносовите овце оцеляват в изгарящите лета и смразяващите зими на високопланински вериги, където температурите варират от 35 градуса през лятото до -20 градуса през зимата.

Мериносовите овце оцеляват в тези крайни температури, заради изключителната естествена структура на вълната им. Супер лека и дишаща, лятната козина на мериносовата овца държи хладно при температури до +35 градуса. През зимата, овцете мерино имат допълнителен слой вълна над основната. Този слой ги защитава от минусови температури под -20 градуса. Решенията на природата не се тестват в лаборатории. Ако природата не се справи добре, овцата няма да оцелее.

Регулиране на топлината

Терморегулиращите качества на мериносовата вълна се основават на два принципа. От една страна, вълнените нишки са силно накъдрени и осигуряват достатъчно място за въздух в празнините между тях. Този въздух работи като изолиращ слой, както през лятото, така и през зимата, при топло и при студено. Този изолиращ слой е причината овцете мерино да оцелеят в горещите тазманийски лета.

Вторият принцип е основан върху охлаждането чрез изпаряване. Вълната може да абсорбира над 35% от собственото си тегло във влага (без да се усеща мокра на пипане). Ако околният въздух е топъл, влагата изсъхва по-бързо, като резултатът е освежаваща хладина по време на изпарение. Затова мериносовата вълна държи топло при студено време, и хладно – при горещо време. Ако бабите ни знаеха това, със сигурност щяхме да имаме вълнени тениски.

Потискане на миризмите

Никой не иска да мирише неприятно. Способността на мерино вълната да предотвратяава неприятни миризми се дължи на два процеса. От една страна молекулите на миризмите се абсорбират от нишките на вълната, които ефективно ги улавят, така че да станат по-трудно различими за човешкия нос.

От друга – съществуващите протеинови молекули във вълнените нишки подтискат растежа на микроорганизмите причиняващи отделяне на неприятни миризми, т.е мерино вълната има естествени антибактериални свойства.

Това означава, че можете да спестите от бройки дрешки в раницата. В края на деня просто оставете вълнените дрехи да се проветрят за няколко часа и можете да ги носите спокойно и на следващия ден.

Защита от UV лъчите

Мериносовата вълна предпазва по естествен начин от UVA и UVB лъчите, без необходимост от допълнителна обработка на материята, което я прави идеална за летните месеци.

Контрол над влагата

Вълнените нишки са хидрофилни нишки – и точно това ги прави изключително функционални! Нишките на мериносовата вълна активно се справят с влагата, като я абсорбират от кожата и я освобождават в атмосферата, осигурявайки ви сухо и комфортно усещане. Вълната мерино може да поеме до 35% от собственото си тегло във вода, преди да се усети мокра – много повече, отколкото синтетичните материи. Нещо повече – повърхността на нишките остава суха, а влагата се пренася към сърцевината на нишките и за разлика от пуха или полиестера, вълната продължава да се усеща топла и комфортна, дори когато е мокра. Ето защо облеклото от мерино е изключително подходяща материя при дейности с високи натоварвания.

Биоразградимост

Мериносовата вълна на Icebreaker и Ortovox е биоразградима, и при наличие на правилните условия, ще се разгради напълно в почвата. Синтетичните материали от своя страна ще останат в природата в продължение на години.

 

Научете повече за мерино продуктите на Icebreaker и Ortovox на място в магазини „Стената“ или онлайн.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.