Мистериозният вулкан Ол Дойньо Ленгай

Това е най-студеният вулкан на земята, лавата му достига едва 500-600 градуса по Целзий

0
 

Сподели

Shares
Ол Дойно Ленгай
Ол Дойньо Ленгай и лагер в подножието му / снимка: Kate Laxton

Защо да катерите действащ вулкан?

Вероятно отговорът е простичък – по същата причина, поради която катерите и планински върхове – защото поставят на изпитание вашите сила и воля, и защото ви откриват своите уникални тайни и красота.

Издигащ се на 2962 метра надморска височина, активният вулкан Ол Дойньо Ленгай (Ol Doinyo Lengai) се намира в Източната рифтова долина в отдалечена Северна Танзания. Ол Дойньо Ленгай се издига над силно алкалното езеро Натрон. Намира се на 160 км от Килиманджаро и на 70 км от границата с Кения.

Ол Дойньо Ленгай
Вулканът Ол Дойньо Ленгай / снимка: climbing-kilimanjaro.com

От върха му често се чуват взривове, което потвърждава, че вулканът е в активна фаза. Той е изключително непредсказуем, а качествата на лавата му объркват вулканолозите от целия свят.

Вижте: Вулканът, който изригва в синьо

Със своите симетрични, стъмни склонове, достигащи 42° наклон, той е труден за изкачване. Върхът му се извисява на 2000 метра над изсъхналото и скалисто дъно на пустинята.

Вулканът Ол Дойно Ленгай
Вулканът Ол Дойньо Ленгай / снимка: Joanna Rigby-Jones

Гърлото на кратера има приблизителен диаметър от 200 м, а дъното му заема площ от 3,26 хектара. Магменият резервоар се намира на приблизителна дълбочина от 60 км.

Ол Дойньо Ленгай е на възраст приблизително 15 000 години. Днешният конус е описан за първи път от германски изследователи в края на 19-ти век, а неговата геоложка уникалност е призната през 1960 г.

Вулканът Ол Дойно Ленгай
Склоновете на Ол Дойньо Ленгай са доста стръмни / lost-and-found-adventures.com

Място за поклонение

Ол Дойньо Ленгай се смята за дом на бога на масаите Енкай (Енг’ай), който от време на време дава знак за гнева си с изригвания и суша. Масаите наричат вулкана „Божията планина“ или „Планината на черния бог“. Това отдавна е място за поклонение за скотовъдците в Танзания, които се молят за най-важните неща в техния свят: дъжд, добитък и здрави деца. В един от най-разпространените ритуали, старейшините на масаите водят групи безплодни жени до подножието на планината, където се молят на Енг’ай да ги благослови с деца.

Вулканът Ол Дойно Ленгай
За разлика от другите вулкани, лавата на Ол Дойньо Ленгай почти не съдържа силикати / снимка: photovolcanica.com

Лава с уникален състав

Ол Дойньо Ленгай е един от най-уникалните и удивителни вулкани на планетата с единствена по рода си лава. Тя почти не съдържа силиций, за разлика от останалите вулкани. Произходът на този тип лава все още остава загадка. Ол Дойньо Ленгай е единственият известен активен натрокарбонатитен вулкан на земята.

Вулканът Ол Дойно Ленгай
Лавата на Ол Дойньо Ленгай е видима само през нощта / снимка: photovolcanica.com

Най-студеният вулкан

Натрокарбонатитните лави излизат от земята при значително по-ниски температури (около 500-600°С) от нормалните силикатни лави (около 1200°С) и слабото им нажежаване може да се наблюдава единствено през нощта. Натрокарбонатитната лава свети в оранжево нощем, но не е толкова ярка, колкото лавите на базата на силиций, тъй като не е толкова гореща. Поради особения си химичен състав тази лава е по-течна от силикатната лава. Течаща или бълбукаща тя прилича много на черна кал и ранните посетители на кратера са я помислили за такава.

Вижте: С два велосипеда и половина: приключения между океан и изригващи вулкани

Черно или бяло

Натрокарбонатитната лава на Ол Дойньо Ленгай е съставена от минерали, които реагират бързо с водата и кислорода в атмосферата. Тъмнокафявата или черна лава се променя, първо до сива и бледокафява и накрая до почти бяла. Промяната на цвета от черен на бял може да се случи в рамките на няколко месеца, а при дъждовно време повърхността на лавата става бяла в рамките на часове или дори на момента. В същото време структурата на скалата се променя от твърда към мека и ронлива. При стъпване по нея, тя е леко пружинираща.

Вулканът Ол Дойно Ленгай
Незапознатите смятат, че Ол Дойньо Ленгай е покрит със сняг, но това е изсъхналата лава / снимка: photovolcanica.com

Гледайки от разстояние хората понякога предполагат, че планината е покрита със сняг, но това е просто разложената натрокарбонатитна лава.

Северен и южен кратер

Северният кратер е активен и в наше време редовно се изпълва с лава, стените му по малко се сриват навътре към езерото (което е на дъното). Лавата бавно се процежда през пукнатините, като наслагва застиналите пръски и пластове един върху друг. При бавното напластяване на застинала лава в една и съща точка, постепенно се е образувал дебел кух конусовиден стълб, наричан хорнито. В близост до големия конусовиден стълб са се образували красиви висящи сталактити с дължина малко повече от 2 метра.

Вулканът Ол Дойно Ленгай
Вулканът Ол Дойньо Ленгай, хорнито / снимка: Michael Rückl, Wikipedia

Южният кратер, който не е активен, е запълнен с вулканична пепел и осеян с допълнителни малки и плитки кратерни отвори с диаметър до 1,5 м. Броят им е над 200.

Вижте: Себастиан Алварец – първият човек, който влиза в активен вулкан и излиза жив от…

Активност на вулкана

Историческият запис на изригванията на Ол Дойньо Ленгай датира от 1883 г., след това има записи на изригвания между 1904 и 1910 г. и отново между 1913 и 1915 г. Голямо изригване се случва през юни 1917 г., като се стига до отлагане на вулканична пепел на около 48 километра. Подобно изригване е имало за няколко месеца през 1926 г. и между юли и декември 1940 г., в резултат на което пепелта е била отложена до Лолиондо, който е отдалечен на 100 километра. Няколко малки изригвания на лава са наблюдавани през 1954, 1955, 1958, 1960, 1967, 1983, 1994, 2006, 2007 г., 2010 г. и продължават.

Вулканът Ол Дойно Ленгай
Големият наклон и труден релеф на склоновете на Ол Дойньо Ленгай изискват повече време за неговото изкачване и слизане / снимка: altezza-travel.en

Разходки, изкачване, алпинизъм

Много хора изкачват Ол Дойньо Ленгай всяка година. Въпреки че изкачването не е технично, това е една взискателна и често опасно стръмна разходка, която отнема на хора във форма цял ден. Предвид отдалеченото местоположение на планината и дълбоките, понякога непроходими, дерета, както и липсата на обществен транспорт до там, препоръчително е алпинистите да наемат подходящо превозно средство или да ползват туристическа компания от град Аруша. Може също да се наеме местен водач масаи и транспорт с магарета. Изкачването е позволено целогодишно, но трябва да се има предвид, че в дъждовните периоди от март до май и от октомври до декември пътищата са в лошо състояние.

Вулканът Ол Дойно Ленгай
Вулканът Ол Дойньо Ленгай, видян от сателит / снимка: Robert Simmon – NASA Earth Observatory

Къмпингуването близо до върха е възможно в относително безопасния неактивен южен кратер или дори в самия активен кратер.

Вижте: Спускане със ски по активен вулкан в далечна Камчатка? Защо не!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.