Щрихи от историята на световния алпинизъм

Коя е рожденната дата на алпинизма?

0
 

Сподели

Shares

 

Монблан

Първата бележита дата от историята на алпинизма е 8 август 1786 г. На тази дата след няколкократни безуспешни опита е изкачен най-личният връх на Алпите – вр. Монблан /4807 м/, който към това време е титолован и като най-високият връх на Европа. В 18 часа и 23 минути на тази дата на върха стъпват планинският водач и търсач на кристали Жак Балма и доктор Мишел Пакар. Година по-късно в 11 часа на 3 август 1787 г. на върха е и самият инициатор на това изкачване проф. Орас Бенедикт дьо Сосюр. По време на това изкачване Сосюр е придружен от 17 носачи и воден лично от Балма. Поради голямото историческо значение на това събитие точно тази дата се счита за рожден ден на алпинизма.

Тук е мястото да отбележим, че и двете дати – 8 август 1786 г. и 3 август 1787 г. са изключително важни и това често дава основание на някои автори в различни публикации да отбелязват 8 август като рождена дата на алпинизма. Истината обаче, е, че датата на първото изкачване на върха се чествува по-тържествено в Шамони. Но за света изкачването на Сосюр по-бързо излиза извън границите на Франция и залива целия планинарски свят и поради голямото си значение точно 3 август 1787 г. се приема за рождена дата на алпинизма.

На снимката: 8 август 1986 г. Снимката е от плакат по случай 200-годишният юбилей от първото изкачване на Монблан, на който авторът имаше щастието да присъства. Червената линия очертава „пъпната връв” на алпинизма. На снимката е  отбелязан и часовия график за движението на Жак Балма и д-р Мишел Пакар.

Първият алпийски клуб в света 

В следващите години в Алпите се осъществяват редица трудни  изкачвания, в които превъзходството на англичаните е безспорно. И съвсем естествено именно в Англия се заражда идеята за създаването на една организация, която да въведе някакъв порядък в хаоса на иначе силните алпийски изяви. Идеята за създаването на такава организация се заражда през месец август 1957 г. след едно трудно изкачване на вр. Финстераархон от Уйлям и Чарлз Метюз, Едуард Кенеди, Джон Харди,  Джон Елиас и още няколко техни приятели, между които и ветарана на английския алпинизъм Джеймс Форбс..

ВИЖТЕ: Преди 155 г: Емблематичното изкачване на Матерхорн, което превърна алпинизма в спорт

Тази идея намира своята реализация  на  22 декември 1857 г., когато в Лондон е основан първият в света алпийски клуб. Тогава 28-те души приемат устава му и избират за свой председател Джон Бол, известен изследовател на Алпите и пътешественик. Главният инициатор, който вече е на възраст, Джеймс Форбс е избран за почетен председател. Към членовете на клуба се предявяват много строги изисквания. Въпреки, че най-високият връх на Великобритания – Бен Невис е само 1343 метра, кандидатите за членове трябва да имат изкачвания на върхове по-високи от 13 000 фута /около 4000 м/, както и да са от привилигерованата класа. За членове на клуба се приемат и хора дали определен принос за опознаването на планините със своите научни, художественни и литературни познания.

За членове на клуба не се приемат жени. Въпреки строгите и високи изисквания още в края на първата година, членовете нарастват на 100 души. За отбелязване е фактът, че английските алпинисти дълго време доминират над другите  алпийски клубове, основани в следващите 15-20 години,защото в аналите на световната история те са записали първи изкачвания на Матерхорн – изкачване, което превръща алпинизма от движение в спорт. Със златни букви е записано и първото изкачване на световния първенец Еверест 8848 м. А имената на Едуард Уимпър, Албърт Мъмери, Джордж Мелъри и редица още светила дълго време няма да слезнат от страниците на световния печат. А какво да се каже за първото изкачване на световния първенец Еверест /8848 м/ независимо, че първи на върха стъпиха Едмунд Хилари / Нова Зеландия/ и Тензинг Норкей от Непал. Но нали експедицията бе английска, Нова Зеландия е член на Британската общност, а самата експедиция бе организирана в чест на коронясването на кралица Елизабет II.

На снимката: Двама българи на връх Бен Невис /1343 м/ – най-високата точка на Великобритания. Върхът е на територията на Шотландия.

 

 

 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.