Звездите на Банскофилмфест: Матео дела Бордела

0


Дата на събитието: 24.11.2017

Сподели

Shares

Звездната програма на Банскофилмфест се разраства. Запознайте се Матео дела Бордела. Италианецът е един от най-добрите съвременни алпинисти и катерачи на големи стени.

Матео дела Бордела
Матео дела Бордела и катеренето

Още на 12 той започва да се занимава с катерене. Практикува го в свръзка с баща си. Първите няколко години Матео преминава маршрути със средна трудност. Когато е на 19, италианецът успява да повтори няколко маршрута в Алпите, които са считани за класика. 21-вия си рожден ден отбелязва с изкатерване на знаменитата линия „През Рибата“ на Мармолада. Докато е на 21, той успява да направи и премиера на тур, който е повторен само от още трима катерачи.

Приключенският му дух го отвежда по целия свят. Той катери по места като Англия, Испания, Швейцария, САЩ, Мексико, Чили и Аржентина.

През 2006 г. италианецът става член на престижния клуб „Паяците на Леко“. А две години по-късно той е приет и в Италианския академичен алпийски клуб.

Постиженията на Матео му носят наградата на името на Рикардо Касин в категория „Алпинизъм“. През 2015 г. е удостоен и с наградата за най-добър италиански алпинист – „Златна Гриньета“.

Матео дела Бордела

Освен постиженията, които трупа в катеренето и алпинизма, Матео дела Бордела е и магистър по „Управление на бизнеса“. Също така притежава и докторска степен.

Повече за италианския алпинист вижте тук. Но най-добре чуйте презентацията му, която ще се състои на 24-и ноември от 20:15 ч. в Голямата зала на читалище „Никола Вапцаров“ в Банско.

Допълнителна информация за Банскофилмфест можете да намерите в официалния сайт на събитието или на фейсбук страницата му.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.