Лавинен уред, който може да спаси човешки живот

0
 

Сподели

Shares

Лавинната безопасност – нещо, което всеки, който си има работа със зимната планина не бива пренебрегва. Освен познатия ни лавинен кит, който включва пипс, лавинна сонда и лопата, в полезрението ни се спря една нова концепция за превенция от попадане в лавина и ни се струва полезно да я споделим с вас. Това е усъвършенствана лавинна сонда, която при забиване в снега, генерира информация за снежната покривка и отделните слоеве в нея.

AvaТech е първата по рода си активна система за лавинна безопасност, която анализира снежната покривка и улеснява споделянето на информацията в реално време, като помага за взимането на решения в по-ранен етап. Хората, заели се с разработката на AvaТech, са провокирани от критични ситуации в планината, в които те самите са изпадали и желанието за по-голяма безопасност и информираност. Екипът основава компанията AvaТech и създава първите революционни модели лавинни сонди.

AvaTech SP1
AvaTech SP1

Ето какво споделя известният екстремен сноубордист Xavier De Le Rue:
„AvaТech e иновативно устройство, което бележи еволюция в развитието на лавинните сонди. То е изключително ценно за хората практикуващи зимни спортове в планинските беккънтри райони. Принципът на работа е съвсем лесен – просто забивате сондата в снега и веднага получавате информация за структурата на различните слоевете в снежната покривка под вас. Уредът позволява да споделите информацията онлайн, така че и други групи в планината да получат достъп до данните. Колкото повече хора използват сондата, толкова повече информация за различните снежни терени ще бъде налична, което би намалило значително рисковете от попадане в лавиноопасна зона.“

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.