Вулканът, който изригва в синьо

1
 

Сподели

Shares

Още от заглавието имате възможност да разберете, че следващият разказ ще е за едно от не чак толкова обичайните места по света. Казва се Кава Иджен и е вулкан, който се намира на територията на остров Ява в Индонезия.

Явлението, свързано с вулкана, което ни впечатли, е синият цвят, който виждаме, когато изригва.

Вулканът, който изригва в синьо
Снимка: indonesia.tripcanvas.co

Това се случва благодарение на факта, че Кава Иджен е едно от местата с най-високи нива на сяра в света. Явлението е възможно, тъй като горещите серни газове (около 600оC) се изпаряват и влизат в контакт с температурата на въздуха. Когато е изложена на място, където има наличие на кислород и когато е задействана от лавата, сярата изгаря много лесно. А резултатът от това са сините пламъци, които виждаме, когато вулканът изригва. Всъщност само пламъците се характеризират с този цвят, не и самата лава.

Кава Иджен се различава от останалите вулкани по света, тъй като явлението се вижда само в тъмните часове на денонощието.

Вулканът, който изригва в синьо
Снимка: sciencefriday.com
Какво още?

Вулканът на остров Ява добива все по-голяма популярност сред хората по света. Там непрекъснато се наблюдават групи от туристи (най-често с водач) през нощта, които искат да видят необичайното синьо явление.

Миньорски труд

Оказва се, че в региона се извършват и някои от най-опасните операции за добиване на сяра в света. Различни миньори достигат до околностите на Кава Иджен, за да извличат камъни, богати на сяра. Те се формират, след като синият пламък от вулкана изчезне. След това хората пренасят целия товар и го продават на килограм. Разбира се, подобни дейности не са регулирани от закона и често се наблюдава как малки деца също са на „бойното поле“, за да помагат на семействата си да спечелят допълнителни пари. Самата дейност е опасна за всички, тъй като не само изисква сила, но и екипировка, с която да се предпазват от вредните газове. В противен случай съществува голям риск от влошаването на здравословното състояние, на тези, които са постоянно там.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Оттук до Филипините – “ Само сините !!! “

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.