Мисията Шакълтън: Из дневниците на първата гребна експедиция от Антарктика

В нея участва Стефан Иванов, когото познаваме от Neverest Ocean Row

0
 

Сподели

Shares
Екипажът на "Мисията Шакълтън"
Екипажът на „Мисията Шакълтън“ (от ляво на дясно): Лиса Фартхофер (Австрия), Стефан Иванов (България), Джейми Дъглас-Хамилтън (Обединеното Кралство), Брайън Краускопф (САЩ), Майк Матсън (САЩ) и скипър Фиан Пол (Исландия) / снимка: архив на Експедицията

На 18 януари 2023 г. след като прекосява с гребане около 420 морски мили (777 км) интернационалната гребна експедиция „Мисията Шакълтън“ успешно акостира на остров Лори, вторият по големина от Южните Оркнейски острови в Антарктика.

Тя стартира на 11 януари от остров Кинг Джордж под флага на Клуба на изследователите (The Explorers Club)*. Един от шестимата души екипаж беше българинът Стефан Иванов, когото познаваме от Neverest Ocean Row. Маршрутът на мисията беше съкратен, поради извънредни обстоятелства, но въпреки това тя бе категоризира от Ocean Rowing Society като успешно завършена полярна гребна експедиция.

Вижте: Стефан Иванов за гребната експедиция „Мисията на Шакълтън“ в Южния ледовит океан

„Мисията Шакълтън“ (The Shackleton Mission) постигна 6 рекорда на „Гинес“:

  • Първа гребна експедиция от Антарктика
  • Първа гребна експедиция в Южния океан от юг на север
  • Първа гребна експедиция в Шотландско Море
  • Най-южна стартова точка на океанска гребна експедиция
  • Най-бърза гребна експедиция в Южния Океан
  • Най-бърза полярна гребна експедиция

Експедицията „Мисията Шакълтън“ имаше за цел да проследи пътешествието, извършено от британския изследовател Ърнест Шакълтън и петима членове на неговия екипаж с тяхната ветроходна спасителна лодка – “Джеймс Кеърд”. Това плаване е смятано от мнозина за най-великото пътешествие с малка лодка, осъществявано някога, и довело до спасяването на всичките 28 членове на експедицията на Шакълтън. Стефан Иванов отбелязва, че мисията се е доближила възможно най-близо до историческата експедиция на Ърнест Шакълтън.

Екипажът на гребната лодка „Мисис Чипи“ от експедицията беше съставен от шестима души: Капитан Фиан Пол (Ислания) **, Джейми Дъглас-Хамилтън (Великобритания), Лиса Фартхофер (Австрия), Стефан Иванов (България) и Брайън Краускопф (САЩ).

Според плана, по време на плаването през Южния океан, шестимата ще се сменят денонощно, като гребат в групи от по трима души на всеки 90 минути. По този начин всеки от членовете на експедицията трябва да е на греблата по 12 часа на денонощие. Водите на Южния океан обаче са във владение на огромните бури Крещящите 60“ и „Яростните 50“, през които смелите мореплаватели трябва да преминат. Тяхната мисия е първият опит да се мине по този маршрут с гребна лодка.

За да си припомним как се осъществи това уникално в световен мащаб постижение и да разберем през какви препятствия са преминали шестимата изследователи, поглеждаме хронологично към най-вълнуващите моменти от невероятното приключение „Мисията Шакълтън“.

2 януари 2023 година

Участниците се качват на ветроходната яхта „Selma“, за да плават през протока Дрейк от Нос Хорн до Антарктическия полуостров. Антарктическите споразумения изискват тяхната океанска гребна лодка да бъде надзиравана от друг плавателен съд, така че Selma ще бъде техният „надзираващ кораб“, който ще ги придружава, докато гребат.

След края на експедицията те ще се качат отново на борда на „Selma“, за да плават на платна на запад, срещу преобладаващите западни ветрове, обратно до Нос Хорн.

4 януари 2023 година

Както е планирано, екипажът отплава от Ушуайа, Аржентина близо до Нос Хорн, към Антарктическия полуостров на борда на ветроходната яхта „Selma“. Предстои вълнуващо прекосяване на протока Дрейк.

5 януари 2023 година

Плаване през протока Дрейк. Пьотр Кузняр е капитанът на легендарната полска ветроходна яхта „Selma“. Той плава в Южния океан от 2004 г. и е един от мореплавателите, които най-добре познават тези води.

На 12 февруари 2015 г., с екип от още 10 поляци, достига най-южната ширина на платна 78°43 926´S и 163°40 957´W – световен рекорд на Гинес.

Капитанът на СЕЛМА: Пьотр Кузняр
Капитанът на СЕЛМА: Пьотр Кузняр / снимка: архив на Експедицията

6 януари 2023 година

Екипажът е в протока на Дрейк – между Нос Хорн, Южна Америка и Антарктида. Това е най-тясното място между Антарктида и съседен континент и поради това ветровете, които обикалят около ледения континент, се събират като във фуния, ускоряват се и се завихрят. Вятърът е около 30 възела, а вълните около 3 метра. На хоризонта няма нито един облак.

9 януари 2023 година

Преминават протока на Дрейк, съпътствани по малко от всичко – ветрове до 35 възела, вълни, които се наслагват върху вълни и достигат 5-6 метра, мъгли, безоблачно небе. 20-метровата „Selma“ се държи безупречно.

Всички гребци от експедицията прекарват в хоризонтално положение по койките поне по 15 часа на ден, за да съберат сили за гребането и за да не проявят симптоми на морска болест. От време на време помагат с вдигането и свалянето на платната и с въртенето на кормилото.

Стефан Иванов
Стефан Иванов / снимка: личен архив

Вижте: Стефан Иванов от „Неверест“ се впуска в гребна експедиция от Антарктида през Южния Океан

10 януари 2023 година

В залива на остров Кинг Джордж, Антарктида, вятърът брули с пориви от 40-50 възела. Прекарват деня в последни приготовления и проверки на „Мисис Чипи“ в компанията на чаровните пингвини от видовете Генту и Чинстрап. Имат готовност да потеглят след броени часове, само изчакват условията да станат подходящи.

Пингвин Генту
Пингвин Генту / снимка: Стефан Иванов

11 януари 2023 година / Ден 1

Експедицията „Мисията Шакълтън“ потегля през Южния ледовит океан от остров Кинг Джордж, Антарктида, към остров Южна Джорджия, на борда на „Мисис Чипи“ под флага на The Explorers Club. Екипажът е в добро разположение на духа.

Мисията Шакълтън е готова да стартира
Мисията Шакълтън е готова да стартира / снимка: Стефан Иванов

13 януари 2023 година / Ден 3

Всичко, което не е херметично опаковано, вече е просмукано от влагата. Влажността е близо 100% в каютите, които са на две педи от морската повърхност. Вълните ги заливат на палубата, докато гребат. Така после те внасят в каютата допълнително солената вода от дрехите си.  В комбинация с температура на въздуха около 0 градуса и вятър,  всичко това създава меко казано дискомфорт.

14 януари 2023 година / Ден 4

Времето е благосклонно към гребците от „Мисията Шакълтън“. Пред тях се разкрива Антарктида в цялата си прелест.

15 януари 2023 година / Ден

Времето се променя. В продължение на 12 часа гребат в метеорологични условия, които в други морски кътчета биха нарекли буря: вятър от 30 – 35 възела с пориви от още няколко възела отгоре, вълни достигащи 9 метра – някои от тях стръмни и сриващи се. Засилвайки лодката по склона на някоя по-стръмна вълна, тя започва да се носи надолу по нея като сърф дъска, въпреки че е почти 2 тона!

16 януари 2023 година / Ден

Стефан Иванов споделя: „Когато гребахме с Макс през Атлантика близо до екватора, си мечтаех за машина за лед. Ето ти най-голямата машина за лед – в Антарктида се намира 70% от питейната вода в света в замръзнало състояние. Всеки един от тези айсберги, които срещнахме да се носят свободно из Южния ледовит океан, е по-голям от цял стадион.“

Гигантски ледени блокове
Гигантски ледени блокове в Антарктика / снимка: Стефан Иванов

18 януари 2023 година / Ден 7

След като прекосяват с гребане около 420 морски мили (777км) в Южния ледовит океан, гребците акостират на остров Лoри (островите Южни Оркни). Наложило се е да се отправят към остров Лoри, защото е невъзможно за тяхната океанска гребна лодка да достигне остров Южна Джорджия. Причините са изключително силните напречни ветрове и здравословното състояние на някои членове от екипажа. Плаването им обаче отговаря на всички изисквания на Океанското гребно общество (Ocean Rowing Society) и се квалифицира като успешно завършена полярна гребна експедиция. Отправят се на плаване обратно към Ушуайа, Аржентина, на борда на ветроходната яхта „Selma“.

Екипажът на финала на "Мисията Шакълтън"
Екипажът на финала на „Мисията Шакълтън“ / снимка: архив на Експедицията

21 януари 2023 година

Съотборниците на Стефан са евакуирани от остров Лoри към Ушуайа на борда на Аржентинския военен кораб Puerto Argentino – Майк в резултат на остра форма на морска болест, Лиса и Браян с измръзнали пръсти на краката и Джейми със съмнения за задържане на течност около дробовете. Капитанът Фиан е взел решение да ги придружи. Състоянието им вече се подобрява. Стефан Иванов завършва експедицията в отлична форма.

Вижте: „Неверест“: да гребеш 4444 мили в океана в сезона на бурите

    *     *    *

*“The Explorers Club“ (“Клубът на изследователите”). Създаден в Ню Йорк през 1904 г., клубът подкрепя експедиции в най-различни дисциплини и изгражда приятелски връзки между своите членове. Сред множеството забележителни постижения в изследването, постигнати под флага на „The Explorers Club“, се открояват пет първи в света завоевания:

  • На 6 април 1909 г. Робърт Пири, Матю Хенсън и техните инуитски водачи първи достигат Северния полюс.
  • На 14 декември 1911 г. Роалд Амундсен и неговият екип първи достигат Южния полюс.
  • На 29 май 1953 г. Едмънд П. Хилъри и шерпър Тензинг Норгей първи изкачват връх Еверест.
  • На 23 януари 1960 г. Дон Уолш и Жак Пикар поставят рекорд за най-дълбоко спускане под повърхността на океана на борда на батискафа Триест, достигайки дъното на Марианската падина в Тихия океан на дълбочина от около 10 911 метра.
  • На 20 юли 1969 г. астронавтите Нийл Армстронг и Едуин „Бъз“ Олдрин първи стъпват на Луната.

** 42-годишният исландец Фиан Пол е лидер на експедицията, негова е и идеята за осъществяването ѝ. Той е уникален хибрид с кариера в спорта, изкуството и психологията. По време на експедициите си изследователят постига 33 рекорда на Гинес и има повече от други изключителни атлети, като Роджър Федерер и Майкъл Фелпс. Пол е известен като най-бързият океански гребец, а през 2020 г. става първият и единствен човек, който е прекосявал и петте океана, използвайки гребна лодка.

Фиан споделя защо е избрал Стефан Иванов в своя екипаж: „Той е професионалист в живота и знае как да направи нещата да работят добре и на високо ниво“.

Стефан Иванов, Мисията Шакълтън
Стефан Иванов след приключването на „Мисията Шакълтън“ / снимка: архив на експедицията

Участието на Стефан Иванов и България в „Мисията Шакълтън“ е осъществено, благодарение на IT компанията SiteGround Life., нареждаща се сред световните лидери в хостинг индустрията и стояща зад намерението чрез своята фондация „За пример“ устойчиво да подкрепя българските образование, здравеопазване, спорт, опазване на околната среда и др.

Мисията Шакълтън има за цел да спомогне да се избегне прекомерната експлоатация на доскоро непокътнатата морска екосистема на Антарктида, посредством обявяването на нови защитени морски зони от поне 4 000 000 км2 в Южния ледовит океан – най-големите такива зони в историята. Може да подкрепите тяхната петиция на: www.change.org/SouthernOcean.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.