Стефан Иванов от „Неверест“ се впуска в гребна експедиция от Антарктида през Южния Океан

При успех експедицията, наречена „Мисията на Шакълтън“, ще постигне 6 рекорда на Гинес

0
 

Сподели

Shares
Лодката на гребците от "Мисията на Шакълтън"
Лодката на гребците от „Мисията на Шакълтън“ / снимка: Neveresr Ocean Row, Facebook

Шестима души, сред които Стефан Иванов, който прекоси с гребане Атлантическия океан, заедно със сина си Максим, ще се отправят през януари 2023 г. на първата в света гребна експедиция от Антарктида през Южния Океан. При успех, експедицията ще постигне 6 рекорда на Гинес.

Тя ще стартира от Антарктическия полуостров и ще се отправи към остров Южна Джорджия, през считаното за най-опасно океанско кътче на планетата, в района на Нос Хорн.

Експедицията е наречена „Мисията на Шакълтън“ и ще проследи пътешествието, извършено от британския изследовател Ърнест Шакълтън и петима членове на неговия екипаж в тяхната ветроходна спасителна лодка – “Джеймс Кеърд”. От мнозина това плаване е смятано за най-великото пътешествие с малка лодка, осъществявано някога, и довело до спасяването на всичките 28 членове на експедицията на Шакълтън.

Настоящата гребна лодка е наименувана „Мисис Чипи“ в чест на Хари „Чипи“ МакНиш – дърводелецът от експедицията на Шакълтън, допринесъл за оцеляването на членовете на екипажа. Гребната мисия ще подкрепи инициативата за посмъртното присъждане на „Полярен медал“ на Чипи.

В „Мисията на Шакълтън“ също ще участват шестима души. Лидер на  експедицията ще бъде исландецът Фиан Пол – изследователят с най-много Гинес рекорди в света, постигнати в рамките на една атлетическа дисциплина (33), включително най-много „Първи в света“ титли сред изследователите (14). Групата се допълва от опитни океански и/или състезателни гребци и мореплаватели: Джейми Дъглас-Хамилтън от Обединеното кралство, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от САЩ и Стефан Иванов от България.

Виж: Антарктическата експедиция на Ърнест Шакълтън и неговия екипаж, която се превръща в борба за оцеляване

По време на плаването през Южния океан шестимата ще се сменят денонощно, като ще гребат в групи от по трима души на всеки 90 минути. По този начин всеки от членовете на експедицията ще бъде на греблата по 12 часа на денонощие. Това обаче може да бъде променено, ако гребането бъде прекъснато от огромните бури, които са по-скоро норма, отколкото изключение в „Крещящите 60“ и „Яростните 50“ на Южния океан, през които ще преминат. Тяхната мисия ще е първият опит да се мине по този маршрут с гребна лодка.

Експедицията ще може да бъде следена в реално време във „Фейсбук“: Neverest Ocean Row, както и на тракера на www.rowlaughexplore.com/the-shackleton-mission.

Тя се осъществява благодарение подкрепата на две фирми: британската компания ACTIPH Water за алкално йонизираната вода и българската IT компания SiteGround Life.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.