„Boleron auto/moto stories“: превърни колата си в дом в 6 стъпки

Как колата комби може да се превърне в дом, с който да пътуваме

0
 

Сподели

Shares
Превърни колата си в дом в 6 стъпки
Превърни колата си в дом в 6 стъпки / снимка: Alfred- Boivin, Unsplash

В рубриката “Boleron auto/moto stories” с нашия партньор – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, този път ви представяме 6 стъпки, чрез които да превърнете колата си в дом.

Нека си го кажем честно – всеки от нас поне веднъж в живота си е искал да захвърли градските неволи и пориви за съвършенство и да поеме нанякъде. Всеки от нас поне веднъж в живота си е искал да си има дом на колела, който не зависи от едно единствено статично пространство, а може да ни отвежда там, където пожелаем. Дали е труднопостижима цел? Всъщност е лесна!

Повечето хора, при споменаването на думите „дом“ и „автомобил“, ще си представят класическа семейна идилия: 5 или 7-местно комби, паркирано пред двуетажна къща.

Продукт: Thule Tepui Ayer Annex 2
Продукт: Thule Tepui Ayer Annex 2

В последните години обаче за много хора, най-вече търсещите силни усещания или пък спокойствието на природата, тези два обекта се обединяват в едно – една кола, която е не само начин за транспортиране, а и място за склад, отдих, подслон и даже пренощуване.

Пътуване с кола
Една е ключовата дума, която обединява всички истории, които чуваме от хора, пътуващи с колата си дом – свобода / снимка: Taylor Brandon, Unsplash

Естествено това са двете крайности и между тях има една сериозна поредица и градация от едното към другото и обратно. Тя най-общо изглежда така: къща, бунгало, фургон, къща на колела, каравана, кемпер, бус/ван, автомобил комби. Естествено къщата и бунгалото са статични, фургонът е преместваем обект, изискващ друг вид техника, освен транспортна, а къщата на колела и караваната, ако са с теглич – превозно средство. Останалите три са самостоятелни единици, с които човек може да се придвижва свободно и според големината им, да бъдат пригодени към желанията и нуждите на техните ползватели.

Нека да си поговорим за най-простия от изброените начини за създаване на дом на колела – колата комби. Ето кои са конкретните 6 стъпки, с които да я превърнем в уютно пространство, с което да създаваме най-красивите си спомени наблизо и далеч:

Фотография: Jimmy Сonover
Фотография: Jimmy Сonover
  1. Да пригодим равна повърхност за спане. За щастие много от автомобилите предлагат директно падане на седалките до такава равна повърхност и дори не е необходимо да правим подобрения в тази насока. Ключов е изборът на шалте, надуваем матрак и спален чувал, които ще направят сънищата ни меки, топли и удобни. Разбира се, съществува и възможността за палатка, която можем да си пригодим според колата. Разнообразието и тук е голямо:

Roof Top палатка – пазарът предлага разнообразни видове палатки за покрива на колата.

Roof Top палатка
Roof Top палатка / снимка: Stefan Widua, Unsplash

Палатка за багажника – да свържеш колата си с палатката е супер! Така можем да използваме екстрите на автомобил – отопление, музика, спалня.

MOGICS Carsule | Pop-Up Cabin for Cars | SUV Tent
Палатка за багажник: MOGICS Carsule | Pop-Up Cabin for Cars | SUV Tent

Тента, която може да закачим на гредите на колата. А като добавим масичка и столчета, си става истински форселт.

Тента за кола
iKamper Awning Skycamp Mini

2. Топлината! Някои автомобили имат фабрични печки в зимни условия, които функционират при загасен двигател, но дори и да няма, разбира се, в повечето случаи може да бъде добавена.

Печка за отопление на кола
В колата може да си подсигурите отопление с печка, когато колата не е в движение / снимка: Мontoya

3. Електричество за базови нужди също не е за пренебрегване. За да заредим своите телефон, лаптоп, батерии, осветление – ако престоят ни е къс, спокойно можем да се доверим на основния акумулатор на автомобила с обикновен инвертор за 12 волта. Естествено – всичко трябва да се случва с мярка и по възможност основно по време на придвижване. Тук за щастие има и план Б. Пазарът предлага всевъзможни готови батерийни устройства със и без соларно зареждане, които са много полезни за подобен тип пребиваване.

Батерия за електрически скутер
С подходяща батерия може да си подсигурите електричество / снимка: Kumpan electric, Unsplash

4. Вода. Една идея по-трудоемко е, когато стане дума за вода. 5-10 литра са достатъчни за битовите нужди на човек на ден. Когато обаче добавим и къпане – тогава количеството нараства минимум двойно. Възможностите да се снабдим с необходимото количество е като подсигурим канелка за гравитачно ползване душ-торба или пък помпичка с батерия или някакво налягане. Пазарът предлага изобилие от всичко и от нас зависи какво ще изберем.

Контейнер за вода при пътуване
Контейнер за вода при пътуване / снимка: Kesoto.com

5. Тоалетна. В много държави се купуват каравани и кемпeри без тоалетни, защото хората ходят по къмпинги или в природата с лопатка за тоалетна. И в този случай имаме щастието на пазара да се предлагат няколко основни опции за решаване на въпроса – от химически тоалетни, до компостни, които се произвеждат в размери и форми, напълно възможни да бъдат част от оборудването ни в едно комби.

Портативна тоалетна
Портативна тоалетна / kiwicamping.co.nz

6. И не на последно място – къде да складираме вещите. Остана ни да предвидим и мястото за склад на всички изброени неща, от които имаме нужда. Ако не успеем да съберем всичко в купето, една кутия на покрива от вида „автобокс“ е прекрасен и неразделен елемент от колата ни. В нея можем да съберем горе изброените базови вещи, както и различни детайли, които ще направят преживяването ни още по-пълноценно – къмпинг оборудване, посуда, екипировка и най-общо казано – кой каквото му е на сърце.

Автобокс
Един от вариантите е транспортният контейнер да е прикачен в задната част на колата: Thule BackUp rear storage box / снимка: thule.com

Естествено всички по-горе изброени артикули малко или много са зависими един от друг. Количеството вода отнема от пространството за багаж, водата в повечето случаи изисква ток за някакъв вид помпа, нафтовата печка изисква и електричество и гориво. Ние имаме нужда от пространство за нас самите с възможно най-малко преустройства и излизане от автомобила при неприятни метеорологични условия. Така подреден, един семеен автомобил се превръща общо казано в „независим“ дом с опция за престой за ден-два на места, на които никой хотел не може да ни отведе.

Разбира се при наличие на източник на вода и електричество на дадено място, човек може да зачеркне част от списъка по-горе и „паразитно“ да се снабдява, без да бъде ограничен от тези фактори.

Важно е да имаме предвид, че ако искаме да останем някъде по-дълго време, нещата се променят. Необходими са ни повече запаси, а това от своя страна изисква по-големи пространства за съхранение. Логически градацията води до ван/бус или съответно кемпер, в които са подсигурени по-големи соларни панели и батерии, по-големи контейнери за чиста и мръсна вода и тоалетни, които изискват по-рядко обслужване. Не на последно място и възможност за удобства от рода на хладилник, вътрешен душ и други способи, за да можем да приближим пребиваването си по-близо до всеобщо приетите норми за удобство.

Е, готови ли сте вече да попътувате наблизо и далеч и да започнете да пишете своята номадска приказка? Една е ключовата дума, която обединява всички истории, които чуваме от хора, пътуващи с колата си дом – свобода. Днес сме из България, утре в Хърватия, Словения, а вдругиден? Сигурни сме, че всички мечтаем за това. Светът буквално може да е в краката ни, стига да го пожелаем – а след като имаме знанията колко лесно може да се случи, вярваме, че няма какво да ни спре!

Погрижи се за своята сигурност и тази на другите на пътя като направиш удобно своята онлайн застраховка “Гражданска отговорност” от Boleron.
Още истории за пътешествия и съвети, свързани с тях, четете в рубриката ни с Boleron.
С малко усилия може да превърнем колата си в дом на колела
С малко усилия може да превърнем колата си в дом на колела / снимка: Jorgen Hendriksen, Unsplash

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.