“Boleron travel stories”: ледените маратони

Макар често температурите да са доста под нулата, тези състезания се радват на все по-голям интерес

0
 

Сподели

Shares
The Antarctic Ice Marathon
The Antarctic Ice Marathon

В рубриката “Boleron travel stories” с нашия партньор – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, този път ви представяме едни от най-предизвикателните и изпитващи лимита на човешкото тяло състезания, провеждани при екстремно ниски температури.

Стане ли дума за ваканции и пътувания, предпочитанията са строго субективни. Едни хора обичат да си почиват на лазурни плажове, други – да разглеждат старинни сгради и замъци, а има и трети, които пътуват, за да практикуват любимите си спортове. За една по-специална група от тези чудаци ще ви  разкажем този път.

Да се пробяга полумаратон или маратон (съответно 21,098 км и 42,195 км) не е лесно занятие, но все повече хора го правят, привлечени от емоцията и себенадминаването. Едни от най-посещаваните са маратоните на големите столици, като в маратона на Ню Йорк например участват 50 000 души. Значителен е интересът към бягането и у нас.

The 6633 Arctic Ultra
The 6633 Arctic Ultra (снимка: Twitter)

Мнозина от любителите на бягането предпочитат планинските ултрамаратони, а вече не е рядкост и участието в „леден“ маратон, като дори в случая значението на думата леден е буквално. За какво става дума – за участие в състезания по бягане, в близост до полярните кръгове. Всъщност не е толкова страшно, колкото на пръв поглед изглежда. Важно е да си подсигурите добра екипировка, а ако просто искате да опитате, има и по-къси дистанции от порядъка на 10 км. Изглежда интересът към такъв род състезания набира скорост, защото броят им се увеличава непрекъснато, а местата са заети за следващите две години. Представяме ви някои от най-любопитните състезания при минусови температури. Не се питайте как да стигнете до там, организаторите са помислили за всичко. Само трябва да си стегнете багажа.

The Antarctic Ice Marathon (Антарктически леден маратон)

The Antarctic Ice Marathon
The Antarctic Ice Marathon (снимка: Facebook)

Провежда се само на няколкостотин километра от Южния полюс и е записан в Книгата на рекордите „Гинес“, като най-южния маратон на планетата. Температурите обичайно са около -20°С и често са придружени от поривите на ветровете Катабатик. Дистанцията е класическата маратонска от 42,195 км, но може да запишете и полумаратона, наречен the Frozen Continent Half Marathon. Цената за участие е около 20 000 долара и е пакетна, като включва транспорт и настаняване.

The Antarctic Ice Marathon
The Antarctic Ice Marathon (снимка: Facebook)

Къде: Южния полюс
Кога: декември
Дължина: 42 / 21 км
Температура: -20°С
Рекорди на трасето: Мъже: 2:53:33; Жени: 4:06:11
Най-възрастен участник: Рой Свенингсен на 84 г.
Следваща дата: 13 декември 2023 г.

The Antarctica Intercontinental Marathon (Антарктически междуконтинентален маратон)

Антарктическият междуконтинентален маратон е първият маратон от World Marathon Challenge*. Провежда се на ледената писта Novo. Събитието е по маршрут, измерен и одобрен от Федерацията по лека атлетика на Антарктика (AAF) и се състои от осем обиколки от 5,25 км. За тези, които предпочитат по-къси дистанции, могат да стартират на 21 км или 10 км.

Къде: Южния полюс
Кога: януари
Дължина: 42 / 21 км
Температура: -25°С
Следваща дата: 31 януари 2023 г.

Antarctica marathon & half-marathon (Антарктически маратон и полумаратон)

Провежда се през март. Това събитие е толкова популярно, че местата са разпродадени за две години напред и може да кандидатствате едва за 2025 година. Все пак организаторите ви приканват да се запишете в листата на чакащите за 2023 и 2024 година.

Antarctic Ice Marathon
Antarctic Ice Marathon (снимка: Facebook)

Къде: Южния полюс
Кога: март
Дължина: 42 / 21 / 10 км
Температура: -25°С

Вижте: Boleron travel stories: Бегачески туризъм

The Antarctic Ice Ultra 100 (Антарктическа ледена ултра 100)

Това е ултрамаратон, по време на който бегачите изминават 100 километра в континенталната част на Антарктида, на няколкостотин километра от Южния полюс. Събитието е единствено по рода си и е в списъка с едни от най-трудните ултрамаратони в света.

Antarctic Ice Marathon
Antarctic Ice Marathon / снимка: icemarathon.com

Състезателите правят 4 обиколки по 25-километрово трасе, разположено на средна надморска височина от 900 метра, при температура около -25°С. Тук, разбира се, състезателите също могат да се „радват“ на ветровете Катабатик, но и на дневна светлина през цялото време.

Къде: Южния полюс
Кога: декември
Дължина: 100 км
Температура: -25°С

The North Pole marathon (Маратон на Северния полюс)

Естествено, че има леден маратон и на Северния полюс и той се слави като най-студения маратон**. При него обаче, освен че обичайните температури от порядъка на -40°С, заради поривите на вятъра, могат да паднат до -60°С, бегачите са застрашени и от внезапно нападение на бели мечки. За да се намали този риск, около трасето е разположена въоръжена охрана, чиято работа е да държи местните четириноги обитатели на разстояние.

The North Pole marathon
The North Pole marathon / снимка: mybestruns.com

Бягането се провежда на около 4 км от Северния полюс, върху лед с дебелина между 2 и 4 метра.

Къде: Северния полюс
Кога: април
Дължина: 42,195 км
Температура: -40°С
Следващо издание: 10 април 2023 г.

Вижте: Със ски по Hardrock 100

The Polar Circle Marathon (Маратон на полярния кръг)

The Polar Circle Marathon
The Polar Circle Marathon (снимка: Facebook)

На север, и по-точно в Гренландия, се провежда още един маратон и полумаратон: The Polar Circle Marathon. През 2023 г. на 28 октомври ще бъде стартът на 42,195 км, а на 29 октомври – 21,098 км. Контролните времена са съответно 7 и 4 часа. Ако завършите и двата старта, получавате приза Polar Bear Challenge finisher!

Къде: Гренландия
Кога: октомври
Дължина: 42 и 21
Температура: -20°С
Следващо издание: 28, 29 октомври 2023 г.

The Frozen Lake Marathon (Маратона на замръзналото езеро)

The Frozen Lake Marathon
The Frozen Lake Marathon / снимка: frozenlakemarathon.com

Състезанието се провежда в Норвегия, на повърхността на замръзналото езеро Tisleifjorden и е отворено за всички желаещи, но има лимит от 500 участника. Състезателите правят съответно една или две обиколки по 21 км. Организаторите с гордост предлагат „най-гладкото“ бягане в света и преживяване като никое друго. Стартът е на 190 км от Осло.

Езерото се намира на 819 м н.в., в по-голямата му част ледът е с дебелина от 80 см и издържа 30 тона. На него се провеждат тестове на различни превозни средства, включително камиони.

Кога: март
Къде: Tisleifjorden, Gol, Norway
Дължина: 42 / 21 км
Температура: -20°С
Следваща дата: 26 март 2023 г.

The 6633 Arctic Ultra (Арктически ултрамаратон 6633)

Какво ще кажете за ултрамаратон, започващ в Юкон, Канада и достигащ до Туктуяктук на брега на Северния ледовит океан? Името на този ултрамаратон идва от факта, че трасето преминава през Арктическия кръг, който има координати 66° 33′ 39″.  Температурите обикновено се движат в границите между -30°С и -40°С, но се е случвало да достигнат и до -52°С , както през 2008 г. Тогава температурите не само паднали рекордно, но и преминавайки през отделни участъци, участниците били „ударени” от такива пориви на вятъра, които свалили температурата на места до -78. По време на този ултрамаратон обаче е не само ултрастудено. Участниците пренасят сами цялата си екипировка, включително храната, по маршрута. На чекпойнтовете, които са през 70-80 км, участниците могат да получат само гореща вода.

The 6633 Arctic Ultra
The 6633 Arctic Ultra / снимка: Weronika Murray The Globe And Mail

Къде: Юкон, Канада
Кога: февруари
Температура: -40°С
Дължина: 120 miles, 250 miles & 380 miles
Следващи дати:
10 февруари 2023 – The 6633 Arctic Ultra: Yukon Edition (120 и 250 мили/ 193 и 402 км);
23 февруари 2023 – The Classic 6633 Arctic Ultra (120 и 380 мили / 193 и 612 км);

Вижте: Треперите от студ? Обвинявайте хипоталамуса си.

Beyond The Ultimate – Ice Ultra (Отвъд границите: Ледения ултрамаратон)

Това е ултрамаратон с дължина от 230 км, провеждан в Лапландия, Швеция. Преживявайки дневни температури до -40 градуса, участниците ще трябва да се придвижват през снежни полета, арктическа тундра и замръзнали езера. Суровите условия на Арктическия кръг поставят на изпитание едновременно физическата и психическа издръжливост.
Състезанието има 5 етапа и продължава 7 денонощия, в които светлите часове са само 8. Ако ще участвате, знайте, че състезанието е selfsupported (сами носите багажа си), а нощувките са в палатки и хижи.

Beyond The Ultimate – Ice Ultra
Beyond The Ultimate – Ice Ultra

Кога: февруари
Къде: Лапландия
Дължина: 230 км
Температура: -30°С
Следваща дата: 21 февруари 2023 г.

Всичко за ултрамаратоните може да следите ТУК.

*World Marathon Challenge: да се пробягат 7 класически маратона на седем континента за 7 последователни дни, състезанията са точно определени и са както следва, на: Антарктида, Африка, Австралия, Азия, Европа, Южна Америка и Северна Америка.
** Всъщност почти всички състезания на двата полюса претендират да са „най-студените“, просто защото при определено стечение на метеорологичните условия, температурите могат да паднат значително.

Най-важно за всички тези състезания е да поддържате постоянно нормална телесна температура, като не допускате нито да загреете прекомерно и да се изпотите, нито да ви е прекалено студено. Наличието на известен предишен опит в бягане по леден/снежен терен при температури от -25°C, с облеклото ви за полярните кръгове, очевидно би било полезно, но вероятно не е приложимо за хора, които живеят в по-умерен климат. В резултат на това някои състезатели са измислили иновативни начини за подготовка за състезанията в мразовити условия. Тези методи варират от бягане по плажен пясък, до трениране на бягащи пътеки във фризери.

Продължавайте да търсите интересни дестинации и да пътувате безопасно с туристическа застраховка от Boleron.

Още истории за пътешествия и съвети, свързани с тях, четете в рубриката ни “Boleron travel stories”.

The Antarctic Ice Marathon
The Antarctic Ice Marathon (снимка: Facebook)

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.