„Boleron travel stories“: спиращи дъха екстремни люлки

Вижте няколко вълнуващи дестинации, които ще добавят към вашата ваканция здравословна щипка адреналин

0
 

Сподели

Shares
Люлката на края на света: Swing at the End of the World, Еквадор
Люлката на края на света: Swing at the End of the World, Еквадор / снимка: kamranonbike.com

В рубриката “Boleron travel stories” с нашия партньор – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, този път ви представяме туристически дестинации, които ще накарат дъха ви да спре. 

Защо да си почивате кротко, като може да си почивате лудо? От сън спомен няма, казваха бабите ни и са били прави. Ако сте имали такава баба, едва ли ще ви намерим на някоя плажна хавлия, но ние и няма да ви търсим там. Днес искаме да внесем малко гъдел в ежедневието като ви разкажем за атракциони, които ще влудят кръвните ви показатели. Дръжте се! 

Най-голямата и най-бърза люлка в света: Yunyang Longgang Cliff Swing, Китай

Най-масивната, най-високата и едновременно с това най-бърза люлка се намира в Китай и приема посетители от 2020 година. Люлката е кацнала върху висока почти 700 м тясна скала в геоложкия парк Longgang. Арката е с височина 100 метра. Люлката е просто гигантска и ще ви изстреля във въздуха с над 130 километра в час, навлизайки на 70 метра над каньона, а махалото може да се изправи до ъгъл от 90 градуса! Само да не получите паник атака!

Longgang Cliff Swing
Най-голямата и най-бърза люлка Longgang Cliff Swing, Китай / снимка: WTHR

На всеки 4 месеца люлката премина през проверки за сигурност и по спецификация може да издържи на на гръмотевици, на земетресение с магнитуд 10, както и да устои на пориви на вятъра до 165 километра в час.

Най-щурата въжена люлка: Durban’s Big Rush, Дърбан, Южна Африка

Настанете се удобно и стабилно, ще ви разкажем за най-откачената въжена люлка в света. Durban’s Big Rush се намира на стадион Моузес Мабхида в град Дърбан (Durban), един от най-красивите южноафрикански градове.

Durban’s Big Rush, Дърбан, Южна Африка
Най-щурата въжена люлка: Durban’s Big Rush, Дърбан, Южна Африка / снимка: Kevin Sawyer

Moses Mabhida Stadium е построен за Световното първенство по футбол през 2010 година. Той е истинско произведение на изкуството със своите бели арки, извисяващи се на 100 метра над града. Ако сте пристрастени към екстремните височини, това място е за вас.

Moses Mabhida Stadium
Moses Mabhida Stadium / снимка: Arne Müseler Wikipedia

За да стигнете най-високата точка на стадиона, трябва да изкачите 550 стъпала. Тогава, ако не сте променили решението си, може да направите скока си от платформата, извисяваща се на 106 метра над земята. При полета надолу се развива скорост от около 120 километра в час. И това ако не е достатъчно адреналиново изживяване! Наградата за всеки дръзнал обаче, със сигурност си заслужава – докато се люлеете, ще се наслаждавате на 360-градусова панорама над града.

Люлката на края на света: Swing at the End of the World, Еквадор

Тази люлка се намира на Casa del Árbol в Еквадор, известна още като Къщата на дървото. Тя никога не е била предназначена да бъде туристическа атракция. Проектирана и построена като станция за сеизмичен мониторинг, тя е разположена на хълм над малкия, пълен с туристи град Баньос.

Swing at the End of the World, Еквадор
Люлката на края на света: Swing at the End of the World, Еквадор / снимка: atlasobscura.com

Наричат я „Люлка на края на света“, защото е на 2600 метра надморска височина и виси над стръмна скала, така че, ако се падне от ръба на скалата, това може да е наистина край.

След като се разчува, че тази причудлива къща на дърво има вградена „Люлка на края на света“, пътниците започват да пристигат на тълпи. Ако имате късмета да се полюлеете на нея, ще може да разчитате на магичната гледка на спящия вулкан Tungurahua, който се извисява на 5023 метра н.в.

Смразяваща кръвта: Nevis Swing, Нова Зеландия 

Почти е сигурно, че сте виждали видеоклипове с хора, които изглеждат като вкаменени, докато чакат своя ред за люлката Nevis Swing в Нова Зеландия.

Nevis Swing, Нова Зеландия 
Смразяваща кръвта: Nevis Swing, Нова Зеландия / снимка: bungy.co.nz

Кой може да ги вини? Вероятно бихте изглеждали също толкова ужасени, ако се намирате на ръба на каньон в очакване на свободно падане от 70 метра, преди движението на махалото на една от най-големите люлки в света да започне.

Ако това ще ви е утеха, може да се люлеете в тандем с някого. Ако пък сте безстрашен и искате да си щуреете необезпокоявано – никакъв проблем, люлейте се сам. Ваша воля – ако така и така сте вече там, люлейте се колкото искате. Ограничението е до 4 часа. Надяваме се този разбиващ сърца адреналин да ви стигне поне за няколко месеца.

Най-бързият алпийски тролей в света: Velocity 2, Северен Уелс

Най-бързият алпийски тролей в света: Velocity 2, Северен Уелс
Най-бързият алпийски тролей в света: Velocity 2, Северен Уелс / снимка: zipworld.co.uk

Поемете си дъх, очаква ви наистина невероятно приключение за цял живот. Тролеят Velocity 2, Северен Уелс, е с дължина от 1555 метра и е най-бързият алпийски тролей или зиплайн (zip line) в света. Закачени на стоманеното въже, ще бъдете в максимално аеродинамична позиция, разбира се с каска, и с главата напред. Готови ли сте за най-важното? Тук може да развиете максимална скорост от 160 километра в час. Да, правилно прочетохте! Но ще бъдете подсигурени, добре екипирани и ако случайно се страхувате от високо, ще бъдете инструктирани предварително. А най-хубавото е, че на него може да се спускат едновременно четирима души, така че забавлението ще е пълно, щом сте в добра компания с приятели или пък порите въздуха с цялото семейство.

Penrhyn Quarry lake
Езерото Penrhyn Quarry lake / снимка: zipworld.co.uk

Невероятно красива е и гледката, която се открива в близост и ще може да ѝ се наслаждавате по време на спускането – линията минава над езерото Penrhyn Quarry lake, което заради високото съдържание на минерали е с наситен син цвят. Двучасовото приключение предлага още прекрасни гледки към националния парк Snowdonia.

Не спирайте да търсите интересни дестинации и да пътувате безопасно с туристическа застраховка от Boleron.

Още истории за пътешествия и съвети, свързани с тях, четете в рубриката ни “Boleron travel stories”.

Най-голямата и най-бърза люлка Longgang Cliff Swing, Китай
Най-голямата и най-бърза люлка Longgang Cliff Swing, Китай / снимка: techeblog.com

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.