„Boleron travel stories“: най-добрите европейски дълги преходи

Представяме ви 9 изключително красиви дълги маршрути в Европа, носещи умиротворение и наслада за сетивата

0
 

Сподели

Shares
Пенини
Пенини, снимка: Gavin Anthony

В рубриката “Boleron travel stories” с нашия партньор – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, този път ви представяме дълги пешеходни маршрути в Европа, които са изпитание за духа и тялото. 

Едно от противоречията на съвременния свят е, че с напредването на технологиите и достигането на високи скорости от превозните средства, сякаш все повече се опитваме да си наваксваме с време далече от суетата, от рева на моторите. Да забавиш темпото е естествена необходимост.

Пешеходните преходи крият особен вид очарование. Сетивата се пробуждат отново от спиращи дъха гледки, мирис на билки, полъх на планински вятър с мирис на дъжд или пък от шума от падащ водопад.

Лехвег
Лехвег / снимка: Gerhard Eisenschink

Преходите по дълги и разнообразни маршрути може да продължат няколко дни или няколко седмици и да донесат така жадувания мир за ума и храна за душата.

В Европа вече има наистина голямо разнообразие от маркирани дълги пешеходни маршрути. Някои са равнинни, други – планински, а трети дори изискват катерачески умения. В повечето от тях теренът е лесен за ходене и се изисква добра физическа форма, не защото са с тежки изкачвания, а заради дължината им – върви се дълги часове дни наред.

Решихме да ви представим 9 изключително красиви дълги маршрути в Европа, носещи умиротворение и наслада за сетивата. По всеки от тях е възможно и настаняване за нощувка.

Камино де Сантяго

Утегра
Утегра / снимка: Alexander Schimmeck, Unsplash

Разбира се първо ще представим Пътя на пътищата. Камино винаги е бил много повече от пешеходен преход от точка А до точка Б. Пътят на Св. Яков не е единичен маршрут, а система от поклоннически пътища. Или това са различни варианти на придвижване от френските Пиренеи до катедралата в Сантяго де Компостела.  

Този най-популярен маршрут е дълъг около 800 км. Любопитен факт е, че сертификат за завършен Камино се издава при изминати поне 100 км от който и да е от официалните пътища. Затова често хората изминават само последната част от Френския маршрут – от град Сария, в Галисия – до Сантяго де Компостела.

Камино, Френският път
Камино, Френският път / снимка: Spain Vlad, Uunsplash

В своята пълна версия Френският път (Camino Frances), като вариант на Камино, се изминава за около 5 седмици, а дневните преходи са от по 20-25 км. Той прекосява Пиренеите, селцата на Навара, лозята на Ла Риоха и платото на Кастилия.

Живописният португалския крайбрежен маршрут Camino Portugués тръгва от Порто. Той е с по-малко хълмисти участъци и е смятан за най-живописен. Може да бъде изминат за две седмици. Често е препоръчван за тези, които искат по-малко хора на пътя, очароващи гледки и почти равен терен.

Катедралата в Сантяго де Компостела
Катедралата в Сантяго де Компостела / снимка: Juan Gomez, Uunsplash

Най-дълъг е маршрутът Vía de la Plata (The Mozárabe-Via de la Plata Way), който започва в Алмерия, Южна Испания, и е с дължина от 1300 км.

Пътят през Пенините, Великобритания

Това е най-популярният пешеходен маршрут на Острова. Той е с дължина от  близо 430 км. Началната му точка е от област Пик в Дербишър, а финалната е до границата с Шотландия. Веригата Пенини се състои от хълмове и ниски планини и е сред най-живописните в страната. Наричат я „гръбнакът на Англия“.

Пенини
Пенини / снимка: Josh Kirk, Unsplash

Ще ви отнеме около 3 седмици, ако решите да изминете целия маршрут, който криволичи през пусти местности, пресича красивите долини на Йоркшир и като цяло може да се насладите на класически британски пейзажи и провинциален чар.

Изминаването на толкова километри сред спокойствието и уединението, което природата дава, ще ви донесе усещането за достигане сърцето на Англия. Хълмовете са по-скоро гостоприемни, а най-високият връх от веригата е на 893 метра н.в.

Пенини
Пенини / снимка: Ian Cylkowski, Uunsplash

Ходенето по този макар и хълмист терен не е толкова трудно, освен ако не завали,… което обаче със сигурност ще се случи. Но пък така ще имате възможност да опознаете британското време, за което местните толкова обичат да говорят. Може дори да усетите близък британския хумор, а под влияние на климатичните условия и сами да станете автори на анекдоти за времето, времето и туристите и всякакви варианти на шеги, свързани с време, туризъм и мокри дрехи. Но вярваме, че ще тръгнете подготвени, а да не забравяме, че и по този маршрут настаняването е съвсем възможно и гостоприемно.

Дингъл, Ирландия

Дингъл е кръгов маршрут в графство Кери в Югозападна Ирландия, с дължина от 180 км. Започва в град Трали и следва обичайните за страната тесни пътища. След като стигне крайбрежието, се насочва към скалите край град Дингъл, на който е кръстен и полуостровът, който пътят обикаля.

Дингъл
Дингъл / снимка: Hanaidan, Unsplash

Наричат прехода „преход по края на Европа“, тъй като се простира в западната част на Ирландия.

Дингъл
Дингъл, снимка: Peninsula Hanna May, Unsplash

Този маршрут предлага запомнящи се гледки от зелени хълмове, пясъчни брегове и Атлантическия океан. Очарованието на природата обаче ще може да комбинирате с типичната ирландска култура – пъбове, морска храна и бира, на които да се насладите в края на всеки ден ходене.

Лехвег, Германия и Австрия

Преходът е дълъг приблизително 125 км, като за неговото оптимално преминаване, може да се раздели на 15 отделни сегмента.

Лехвег
Лехвег, снимка: Daniel Zangerl

Той минава през един от последните останали диви речни пейзажи в Европа, следвайте река Лех от извора й близо до езерото Формаринзее в Лех ам Арлберг (на 1793 м надморска височина), до водопада Лех във Фюсен, в региона Алгау в Германия. Удостоен със званието „Пътека с водещо качество – най-доброто от Европа“.

Лехвег
Лехвег, водопадът Лехфол, снимка: wildrovertravel.com

В сравнение с много други алпийски преходи Лехвег е умерено труден маршрут и не изисква алпийски опит. В зависимост от състава на етапите обаче, в някои от дните може да се наложи да бъдат изминати повече километри.

Замъкът Нойшванщайн
Замъкът Нойшванщайн, снимка: Vinay Chavaq, Unsplash

Освен че ще ви предложи замъци и алпийски езера, маршрутът минава през Националния парк Tiroler Lech и приказните му поляни, тюркоазени езера и диви кози. В близост до Фюзен се намира прочутият замък Нойшванщайн.

Пътя на императорската корона, Австрия

Като планинска страна, Австрия предлага множество дълги и къси маршрути, като например Пътя на императорската корона. Това е кръгов преход в масива Wilder Kaiser в Тирол, който се изминава за 5 дни. Не е високопланински – минава основно през гори и пасища.

Вилдер Кайзер
Вилдер Кайзер / снимка: Darius Fries, Unsplash

Пътят е дълъг 65 км и започва в Гоинг, близо до Кицбюел. Гледките и теренът се променят, но всички са с неотменимия чар на Тирол. Така че това е добър вариант за тези, които не искат да катерят Алпите.

Романтичния път, Германия

Най-популярният маршрут в Германия е “Романтичният път”. Започва от Вюрцен и стига до Фюсен. На немски се нарича “Romantische Straße”. Маршрутът е дълъг около 350 километра. Има няколко важни спирки като Вюрцбург, Ротенбург об дер Таубер, Аугбург, приказният замък Нойшванщайн и Фюсен. Всички градчета и селца, през които преминава, са изключително интересни.

Ротенбург
Ротенбург / снимка: Roman Kraft, Unsplash

Алта Виа 1, Италия

Италия, която свързваме с голяма доза романтика, заслужава да бъде измината пеша надлъж и шир. Но сега ще се спрем на една основна възможност на север – Алта Виа 1 в Доломитите, една от най-красивите части на Алпите.

Маршрутът започва от Лаго ди Брайес в Южен Тирол и завършва в Белуно. Дължината му е 120 км и е съставен от 10 етапа, но може да бъде съкратен.

Алта Виа
Алта Виа /снимка: Lenka Zigon, Unsplash

Макар да е по-предизвикателен и да изисква по-добра физическа подготовка, Алта Виа 1 предлага неповторими гледки на характерните остри, носещи драматизъм върхове на Доломитите, но преминава също и през поляни, с пасящи овце, край езера и дори покрай исторически бойни полета от Първата световна война.

Езерото Брайес
Езерото Брайес, снимка: Erik Rosner, Unsplash

Достигайки южната му част, може да се направи преход в Умбрия – от Асизи до Сполет. Този преход минава през средновековни градчета и цветни пейзажи. Може да си направите и още един красив преход: през Тоскана – от Флоренция до Сиена. 

Рота Висентина, Португалия

Рота Висентина е цяла мрежа от пътеки в Югоизточна Португалия с дължина 400 км. Започва от Сантяго до Касем и стига до нос Св. Винсент, който е най-югозападната част на Европа. Почти целият път минава покрай крайбрежието.

Сент Висенте
Сент Висенте / снимка: Husond, Wikipwdia

Най-известната част от него е Пътят на рибаря, който е 4-дневен преход от Порто Ково в Алентежу, до Одесейши в Алгарве. Пълен е с великолепни гледки на отдалечени и плажове, селца и градчета, назъбени скали и поля с диви цветя.

Ликийският път в Турция

Маршрутът e дълъг 540 км и носи името на древната област Ликия. Започва от Фетие и завършва близо до Анталия. Ликийският път следва стари римски пътища по крайбрежието на Средиземно море, а от другата страна се издигат склоновете на планината Тавър.

Ликийския път
Ликийския път / снимка: Rheins, Wikipedia

Редуват се гледки на блестящи тюркоазени морета, високи върхове, каменни гробници в скалите. Огромни плажове и отдалечени села ще осигурят зашеметяващ фон за вашето изследване на един от най-интригуващите региони в древния свят – Ликия.

Скални гробници по Ликийския път
Скални гробници по Ликийския път / снимка: Allen Watkin, Wikipedia

Ликийският път може да се измине за около месец, като може да направите прехода през всички сезони, но лятото не е препоръчително, заради жегата. Пътят минава през селца, в които може да се настаните, но ако предпочитате да не харчите много пари, може да къмпингувате по цялото трасе.

Не спирайте да търсите интересни дестинации и да пътувате безопасно с туристическа застраховка от Boleron.

Още истории за пътешествия и съвети, свързани с тях, четете в рубриката ни “Boleron travel stories”.

Езерото Брайес
Езерото Брайес / снимка: Altavia Luca Bravo, Unsplash

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.