Fjällräven с акцент на вълната – една от най-добрите естествени материи за зимния сезон

Как материята с многохилядна история продължава да е функционална и до ден днешен, благодарение на брандове като Fjällräven

0
 

Сподели

Shares
Плетеният пуловер Övik от проследима вълна
Плетеният пуловер Övik от проследима вълна / снимка: Fjällräven

Пътят на вълната може да бъде проследен до древните цивилизации. Преди около 10 000 години тя бива използвана за първи път в дрехите в Мала Азия. Овцете, дотогава отглеждани предимно за месото и млякото си, предоставят на хората нова издръжлива материя, чиито качества ще станат популярни и извън района на Месопотамия. От Персия, Гърция, Испания и Италия през Великобритания и чак до Америка, вълната печели привърженици и става толкова важен ресурс за икономиката на някои страни, че дори е било наложено смъртно наказание, в случай, че вълната бива изнасяна извън границата на дадено кралство.

Овцете, също като вълната, която ни дават, са издръжливи животни
Овцете, също като вълната, която ни дават, са издръжливи животни / снимка: Fjällräven

Овцете, също като вълната, която ни дават, са издръжливи животни. Те могат да оцелеят на места с висока надморска височина и липса на растителност, за разлика от останалите си чифтокопитни събратя. Овцете могат да преживяват и дори когато се изхранват с лишеи, плевели и други растения, които повечето видове не биха консумирали. По този начин те си набавят протеини от нестандартни източници.

Вълната знае най-добре

Предвид горните факти, не е изненадващо, че вълната е една от най-функционалните материи. Точно както овцете са пренасяни от топлата Месопотамия до дъждовната Англия, без рязката смяна на обстановката да се окаже пагубна за тях, така и дрехите, направени от вълна, са мултифункционални що се отнася до климата.

Вълната е отличен слой при студени и мокри условия по две причини. Първо, влакната и преждата са обемисти и улавят в себе си въздух. Второ, вълната е хидрофобна на повърхността си, което означава, че водата не се задържа по нея. Плътно тъканата вълна също отблъсква водата до известна степен.

Вълната от овце е много по-здрава от фината вълна и нейните влакна са идеални за направата на чанти, якета, ризи и плетени пуловери
Вълната от овце е много по-здрава от фината вълна и нейните влакна са идеални за направата на чанти, якета, ризи и плетени пуловери / снимка: Fjällräven

Когато вълнената дреха се използва като среден слой, материята действа като буфер – съхранява част от влажния въздух и го държи далеч от тялото.

Колкото и нетипично да звучи, вълната се справя отлично и при топли климати, именно благодарение на своите хидрофобни свойства. Вълната съхранява влагата във влакната, далеч от въздуха, което възпрепятства възможността за растеж на бактерии. Ето защо, вълнените дрехи са устойчиви на миризма, без да са необходими добавени химикали.

Вълната в 21 век

Още от древни времена хората са открили множеството ползи от отглеждането на овце. Днес положението е една идея по-различно. В Швеция, в много части на Европа и по света, овцете се отглеждат основно за месо и вълната им се счита за отпадък. Но тези овце все още произвеждат фантастична вълна. Освен това тя е много по-здрава от фината вълна и нейните влакна са идеални за направата на чанти, якета, ризи и плетени пуловери. Тази вълна също може да се използва като пълнеж за допълнителна изолация между слоевете от други тъкани.

За да се справи с огромните разхищения на този ценен ресурс (над 1000 тона годишно се изхвърлят в Швеция), експертът в аутдор екипировката Fjällräven дава нов живот на вълната, категоризирайки я като възстановена вълна. Това е вълна, която не е предназначена за производство на дрехи, но има свойствата на затопляне, отнемане на влага и устойчивост на миризми, които са ценни за дрехите, използвани на открито.

Плетеният пуловер Övik от проследима вълна
Плетеният пуловер Övik от проследима вълна / снимка: Fjällräven

Както всяка материя, добита от животни, Fjällräven оценява високо вълната. Освен възстановената вълна, в продуктите на Fjällräven може да се открият още и проследима вълна, сертифицирана по стандартите ZQ и рециклирана вълна. Проследимата вълна идва от ферма в Нова Зеландия за ZQ вълна и е изключителна по отношение на хуманно отношение към животните, опазване на околната среда, осигуряване на икономическа сигурност за фермерите и екологична и социална отговорност. ZQ стандартът гарантира, че вълната от селектирани ферми в Австралия и Нова Зеландия, е проследима до шепа одобрени ферми, където овцете пасат. Пример за използването на проследима вълна е плетеният пуловер Övik. Една идея по-дълъг от стандартните пуловери, както и високата яка, правят този модел идеален не само за градски приключения, но и за природни такива.

Рециклирана вълна или обозначена в продуктите на Fjällräven като Re-Wool се произвежда за Fjällräven в Италия. Тя може да се определи като стари дрехи или неизползвана вълна от вълнената промишленост, която се сортира по цветове, смесва се и се преде наново, за да бъдат направени от нея нови дрехи. Тя е здрава и внася интересни цветови нюанси. Пример за използването на Re-Wool е любимата на всички раница Kånken.

 Раница Kånken
Раница Kånken от рециклирана вълна / снимка: Fjällräven

10 000 години по-късно овцете и тяхната вълна се оказват все така полезни в дейността на хората. Усъвършенстваните естествени влакна на вълната превъзхождат по качество и издръжливост много от високотехнологичните, модерни изкуствени влакна. Затова и лидерът в аутдор екипировката Fjällräven използва вълна в своите модели за всички сезони и не спира да търси иновативни подходи как да оптимизира употребата на този ценен материал.

Моделите екипировка на Fjällräven може да откриете в магазина на марката в The Mall, етаж 0, на www.fjallraven-shop.bg, в Sport Depot MEGA STORE и на www.sportdepot.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.