Предстои атака на Манаслу

Ще успеят ли Симоне Моро и Алекс Чикон да достигнат върха през най-опасния сезон?

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Simone Moro/Facebook

Представяме ви Таня Иванова – журналист от БНР, запален по екстремните спортове и високите върхове, неуморно следящ какво се случва по света и у нас. Всяка седмица Таня ще ни представя по една актуална тема, част от седмичния бюлетин на БНР “Екстремните спортове”, развита специално за нас.

За успешното изкачване на един висок връх, особено през зимата, има много фактори, но един от най-важните е точната преценка дали и кога е възможна атака. Това, на първо място, е свързано с добре изготвена прогноза и нейното правилно разчитане.

В началото на февруари от Базовия лагер на Манаслу италианецът Симоне Моро съобщи, че прозорец от подходящо за атака време се очертава на 9 и 10 февруари. Впоследствие планът беше променен за идната неделя, 14 февруари, но това още не е сигурно, заради новите снеговалежи в района.

Снимка: Simone Moro/Facebook

В четвъртък, 11 февруари, облаците се вдигнаха, Моро се изкачи до Лагер 1, а Чикон и останалите от екипа продължават нагоре.

Участниците

Моро и испанецът Алекс Чикон са достатъчно опитни алпинисти и по-скоро биха прекратили експедицията, ако условията са неподходящи, отколкото да предприемат прекалено рискови маневри.

Моро е човекът с най-много осемхилядници, изкачени през най-суровия сезон – 4 (Шиша Пангма – 2005 г. с Пьотр Моравски, Макалу – 2009 г. с Денис Урубко, Гашербрум-2 – 2011 г. с Урубко и Кори Ричардс, Нанга Парбат – 2016 г. с Чикон и Али Садпара). Известен е също с уменията си на пилот – през 2013 г. издига за първи път хеликоптер на 7800 м, близо до Лхотце.

Чикон, освен до Нанга Парбат, има също две зимни експедиции на Еверест (2017/2018 и 2019/2020) и една на К2 (2018/2019). Изкачвал е през зимата и по-ниски върхове, сред които Ама Даблам, Лайла и Пумори.

Алекс Чикон на К2
Снимка: Alex Txikon

Двамата вече са били заедно на зимна експедиция (на Нанга Парбат), а Моро има два опита през зимата на Манаслу – 2014/2015 г. с партньорката си Тамара Лунгер, когато се отказват заради дълбок сняг, и през 2018/2019 г., когато направи опит в алпийски стил с Пемба Шерпа, но бяха спрени от лавини на около 6400 м.

Снимка: Alex Txikon/ Facebook

Третият участник в експедицията сега е Иняки Алварес, приятел на Чикон. Запознават се по време на експедиция на връх Комузниъм (Исмаил Самани) преди 20 години. От осемхилядниците е изкачил само Шиша Пангма, но има редица други изкачвания в Памир, Киргизстан, Таджикистан, Андите и Алпите.

Освен тримата европейци, в експедицията помагат и шерпите Калден, Чепал, Гелу и Намджа.

По-рано в Базовия лагер на Манаслу имаше и двама непалци, които имаха намерение да направят опит за зимно изкачване на Mанаслу в алпийски стил, но прецениха, че условията са неподходящи за такъв тип изкачване. Tенджи Шерпа и Виняк Джей Мала очакваха към тях да се присъединят някои от 10-имата непалци, които на 16 януари изкачиха К2, но това не се случи и затова двамата напуснаха Базовия лагер.

Снимка: Alex Txikon/ Facebook

Целта на експедицията

Симоне Моро, Алекс Чикон и иняки Алварес ще направят опит за първо изцяло зимно изкачване на върха.

През януари 1984 г. поляците Мачией Бербека и Ришард Гаевски изкачват Манаслу, но това не се приема от някои алпинисти за чисто зимно изкачване, тъй като е започнало преди 21 декември (до тази дата двамата вече са достигнали 7000 метра височина).

Целта на триото сега е да направи траверс от Главния връх (8163 м) до Източния връх (7992 м), повтаряйки траверса, осъществен от поляците Йежи Кукучка и Артур Хайзер през ноември 1986 г., който няма повторение досега.

Снимка: Simone Moro/Facebook

Заради огромна цепнатина, на която се натъкнаха на около 6000 м височина, между Лагер 1 и Лагер 2, Чикон и Моро измислиха нов вариант на нормалния маршрут. Те преминаха вдясно и достигнаха 6650 м, през терен с дълбок сняг и много сераци, после се върнаха в Базовия лагер и в момента отново се придвижват нагоре. В следващите дни новините ще са от Манаслу. Надяваме се да са само добри.

Статията развива седмичния бюлетин на БНР “Екстремните спортове”, като обръща по-сериозно внимание на една избрана тема.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.