Атанас Скатов с международен приз за мир

Алпинистът ни получи приза "Почетен факлоносец на мира"

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: gong.bg

На тържествена церемония в края на месец ноември, алпинистът ни Атанас Скатов получи приза „Почетен факлоносец на мира“. Престижното звание на световно известната международна щафета Пробег на мира (Peace Run), се присъжда на хора, които чрез личния си пример подкрепят каузата за вътрешен и външен мир, толерантност и отговорност към околната среда, съобщи gong.bg.

ВИЖТЕ:Атанас Скатов изкачи най-високия връх на Антарктида

Тази зима се очаква Скатов да направи опит за зимно изкачване на К2. Припомняме, че към момента българин не е предприемал зимна експедиция към върхове с височина над 8000 м. Първият българин, успял да „събере колекцията“ от 7-те континентални първенци, е твърдо решен да стъпи на К2 в следващите месеци.

Снимка: facebook

Организаторите на „Пробег на мира“ подготвиха документално видео за  алпиниста, в което чрез снимки и откъси от книгите му бе представена философия му за хармония и мир с природата, търпение, смирение, упоритост и трудолюбие.

Развълнуван, той сподели:

„Благодаря сърдечно. Много се развълнувах… Мирът, естествено, за мен е най-важното. За да има мир, имаме една невероятна дума, може би за мен е най-важната дума в българския език: “смирение”. Коренът на думата е мир. За да постигнем мир, трябва да бъдем смирени, да бъдем добри хора, да си помагаме, защото само заедно, задружно, можем да достигаме това което желаем.“

Снимка: личен архив

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.