Първото зимно изкачване на сибирския връх Победа

Постижението е дело на Симоне Моро и Тамара Лунгер

0
 

Сподели

Shares
връх Победа
Снимка:writeopinions.com

Италианските алпинисти Симоне Моро и Тамара Лунгер са първите хора, които успяха да стъпят на сибирския връх Победа през зимата. Със своите 3003 м, той е най-високата точка на дългата 1500 км планинска верига Черкски хребет. Тя се намира на територията на Североизточен Сибир.

Докато италианските алпинисти са били в Базовия лагер и са изчаквали подходящо време, за да тръгнат към върха, температурите са падали до -40 градуса. Въпреки това, Моро споделя, че изкачването е по-лесно, в сравнение с Хималаите или Каракорум, тъй като движението там е по-бързо.

връх Победа
Снимка: Wikipedia

Самото изкачване е отнело на двамата италианци 7 часа и 20 минути, а слизането – 4 часа. Темпото на алпинистите е било наистина бързо, тъй като се счита, че дори през лятото отнема около три дни, докато се стигне до най-високата точка на върха. Това е причината да липсва висока катерачна активност в околността.

За да се подготвят за бързото изкачване, Моро и Лунгер са прекарали 10 дни в малка номадска къщичка. През цялото време те са тренирали навън как да се придвижват и да се справят с екстремно ниските температури в региона.

Няколко месеца след изкачването имахме възможност да видим и филм за него. Ако сте пропуснали да го гледате, можете да го намерите ТУК.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.