Световноизвестният приключенски фотограф Ула Ломан с уебинар в България на 8 декември

Ула Ломан - момичето, правещо всичко онова, което другите хора не биха посмели да направят!

1
 

Сподели

Shares

 

На 8 декември 2020 г. ще се проведе онлайн уебинар на Canon, със специалното участие на Ула Ломан /Ulla Lohman/ – немски фоторепортер, режисьор на документални филми и посланник на Canon Europe. Работи за National Geographic, GEO, BBC, Red Bull Media House и Stern View, провежда семинари и фотоекспедиции по целия свят за National Geographic, а често може да я видите и в ролята на преподавател в университети в Швейцария и Германия.

Уебинарът е на тема „Екстремна фотография“ и ще започне в 19.00 ч.

Документалният, експедиционен и приключенски фотограф Ула Ломан винаги търси невероятни възможности да насочи въображението и камерата си в най-добрата посока. Кариерата ѝ започва през 1996 г., когато печели първа награда в голямо немско състезание за наука – Jugend forscht с над 8000 участници. Тя използва паричната награда, за да пътува по света, да снима и да пише статии за травъл списания.

Кадър: Ulla Lohman

Стигайки сама до най- южната част на Тихия океан, по стечение на обстоятелствата среща екип на National Geographic, към който се присъединява като готвач, за да има достъп до експедицията. Пътят от готвач до приключенски фотограф се оказва дълъг, но с много труд, издръжливост, инат и детско любопитство, Ула успява да се докаже и няколко години по-късно пише историята като един от малкото фотографи в света, допуснати до неизвестен ритуал за мумифициране в Папуа Нова Гвинея. 

Наскоро документира активен вулкан на един от островите в южната част на Тихия океан във Вануату. Кадрите показват разтопена огнена лава, а със заснемането им Ула се превръща в първата жена на планетата, стъпвала там.

Кадър: Ulla Lohman

„Не само правех снимки и видео там, за да покажа силата и красотата на природата и колко малки сме като хора. Ръководех експедиционен екип, за да помогна за проучването на този вулканичен комплекс, който излъчва най-много вулканични газове по целия свят.“

За най-забележително постижение в кариерата си, Ула смята спечелването на доверието на племенен старейшина в Папуа Нова Гвинея. Той се съгласява да го заснеме след смъртта му, когато той ще е мумифициран, според племенните традиции.

„Когато беше още жив, той дори ме прие като дъщеря си. Гемтасу искаше да разкажа неговата история на света, за да може да помогне на хората да преодолеят страховете си от смъртта. Гемтасу силно вярваше, че мъртвите все още са част света на живите. „

Кадър: Ulla Lohman

Когато не пътува, Ула живее със съпруга си Басти Хофман – запален алпинист, режисьор и продуцент, близо до Мюнхен. Често работят заедно по документални филми, кино продукции, рекламни кампании, а в свободното си време практикуват екстремни спортове. Двамата се катерят и снимат на алпийска територия, ходят на ски ваканции, изследват пещери, гмуркат се и катерят планини с голяма надморска височина. Имат сериозен опит в шофирането на офроуд превозни средства, а в последните години експериментират с дрон фотография.

Ула Ломан редовно води фото турове и семинари, предлагайки на други ентусиасти уникални и ненадминати възможности да станат свидетели на света през нейните очи. От най-високите планини до океанските дълбини, тя се движи от желанието да види планетата в цялата ѝ красота и нищо не може да застане на пътя ѝ.

„Не мечтай – направи го“

Ето какво каза Ула, специално за читателите на 360mag.bg и всички, които ще гледат уебинара ѝ у нас:

Здравей, Ула! Какво да очакваме от предстоящия ти уебинар в България?

Моята причина да снимам е защото искам да споделям с другите. Надявам се, че ще успея да вдъхновя българските фотографи, които ще гледат уебинара ми, да започнат по-смело да споделят своите снимки, и разбира се, да снимат все повече!

Какво те вдъхновява?

Природата. Тя е моя източник на вдъхновение. Големият творец, който кара всеки фотограф да я усети по неповторим начин. Точно това опитвам да уловя в моите фотографии – емоцията, която природата ме кара да усещам. Също така събирам вдъхновение от други фотографи. Обичам да разглеждам Instagram профилите на моите колеги и гледам как те виждат света. По същата причина се радвам, че съм част от Canon ambassador program, защото тя помага именно фотографи да се вдъхновяват от фотографи. 

Кое е най-важното послание, което предаваш като Canon Ambassador по света?

Вярвам, че всеки фотограф се вдъхновява от историите, които споделяме, било то тъжни или щастливи и се надявам благодарение на тези истории, разказани чрез фотографията, светът да стане едно по-добро място.

Къде е най-екстремното място, на което си снимала?

На 600 метра дълбочина в активен вулкан. Заедно със съпруга ми Басти, бяхме първите хора на планетата достигнали до това място – един от островите в южната част на Тихия океан във Вануату. Кадрите показват разтопена огнена лава, техниката ми беше в специална чанта и успяхме да заснемем лавата отвътре. За мен това беше невероятно, защото не бе правено никога преди.

Повече детайли за спускането, както и екстремната ситуация, в която са попаднали със съпруга ѝ, ще раберем по време на уебинара.

Какво е посланието на твоите фотографии?

Мисията ми е да вдъхновявам хората, да не спират да откриват красотата на природата, около себе си, защо тя е наш дом и чрез фотографиите можем да покажем колко крехка е тя всъщност.

Кадър: Ulla Lohman

Как да поемем към пътешествието на живота си с камера, какво е да снимаш изчезващи племена и действащи вулкани, каква техника ще ни е необходима и докъде можем да стигнем не мечтаейки, а действайки?

Не пропускайте уебинара на Canon, където Ула Ломан, посланник на Canon за Европа, ще ни разкаже за приключението „Фотограф“ и как да видим красотата на света през нейните очи.

Още за живота и работата на Ула Ломан може да откриете на официалния и сайт, страницата и във Фейсбук и в Инстаграм.

Повече за уебинара, както и да направите своята регистрация посетете официалната страница на събитието в социалната мрежа. 

 

Сподели

Shares

1 коментар

  1. И къде се предполага, че се излъчва този уебинар?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.