15 от най-странните традиции от цял ​​свят, за които няма да повярвате, че са истина

Изяждане... на мъртъв роднина, хвърляне на деца от храм: кои са най-странните ритуали по света

0
 

Сподели

Shares

Съществуват различни културни традиции, които се практикуват и следват по света от самото начало на цивилизацията. И докато някои от ритуалите са очарователни, други са просто странни, а трети меко казано противоречиви. Представяме ви 15 от тях:

#1 Бомена

Ритуал Бомена
снимка: blogspot.com

Бомена е бутанска традиция, която позволява на мъжете да влязат в къщата на неомъжена жена, за да прекарат нощта с нея. В източните части на Хималайското кралство млади мъже, търсещи любов и брак, се отправят през нощта за различен вид лов. Те влизат крадешком в къщата на неомъжена жена, за да прекарат нощта при нея. Ако ги хванат с момичето, те трябва да се оженят за нея или да работят на нивата на баща ѝ като наказание. Този ритуал е твърде проблематичен и се обсъжда много днес, тъй като жените са подложени на изнасилване и нахлуване в личния живот.

#2 Почитане на голяма скулптура с формата на пенис  

В Кавасаки почитат огромен пенис
снимка: tokyocheapo.com

Също известна като Kanamara Matsuri, в тази традиция поклонниците носят голяма скулптура във формата на пенис и се разхождат по улиците на Кавасаки в Япония. Смята се, че някога женски демон с вагинални зъби („vaginal teeth“) е съблазнявал мъжете, причинявайки им смърт, докато храмовите свещеници не използвали метален пенис, за да унищожат нейното смъртоносно тайно оръжие. Счита се, че Kanamara Matsuri предлага божествена защита за бизнес просперитет и за добър и щастлив живот. Този фестивал се е превърнал в туристическа атракция и парите, събрани на него, се използват за изследване на СПИН.

Вижте още: Естествени наркотици: „лудият“ мед и лудите катерачи, които го събират

#3 Похапване от мъртвите

Амазонско племе
снимка: tyla.com

Колкото и странно да звучи, племето Яномами, което живее в тропическите гори на Амазонка, вярва, че не трябва да се оставят никакви физически следи от мъртво тяло, за да може душата му да почива в мир. Освен това те считат кремацията за бърз и „безболезнен“ процес за починалия. Така че те практикуват ендоканибализъм – взимат пепелта, която се получава след извършване на кремацията на техен близък, и я добавят към супа от живовляк, която консумират. Те също вярват, че по този начин душата на изгубените техни любими хора ще пребивава в тях.

#4 Хвърляне на малки деца от покрива на храм

снимка: youtube.com

Вярвате или не, в някои части на Гуджарат, Махаращра и Карнатака, в Индия,  малките деца са били хвърляни от покрива на храмове с височина между 5 и 9 метра и хващани в одеяло, протегнато от поклонници. Защо? Вярва се, че това носи късмет на детето. Тази вековна практика е забранена през 2011 г..

#5 Младоженците трябва да си изпилят зъбите 

снимка: volunteerprogramsbali.оrg

В Бали това се приема като символ на навлизане в зряла възраст. Въпреки че е нормално да пилим ноктите си, балийските мъже и жени пилят зъбите си, точно преди да се оженят. Да, има символично значение. Изгладените зъби символизират контрол над греховни емоции като алчност, похот, гняв и ревност. Този ритуал основно бележи преминаването в зряла възраст. Въпреки това е изключително изтощително и болезнено преживяване.

Вижте още: Да заобичаш Масаи

#6 Фестивалът Gerewol – ежегодно ухажване

снимка: amuse.vice.com

Този ежегоден фестивал на ухажването се провежда сред племето Wodaabe в Нигер. Мъжете се обличат в своите нови, красиви дрехи, рисуват лицата си и излизат, за да се появят пред жените и да опитат да ги впечатлят и да им покажат „какво предлагат“. Мъжете също участват в Yaake, танцово състезание, където победителите се избират въз основа на цялостния им външен вид и танцовите им умения.

#7 Роднините чупят – младоженците чистят

снимка: livlifemag.com

Младоженците в Германия трябва да почистят стари съдове, които са хвърлени и разбити на пода от членовете на семейството им. Polterabend е предсватбен ритуал, при който приятелите и семейството на булката и младоженеца разбиват чинии, само за да накарат младоженците да почистят бъркотията. Правейки това, те се упражняват да „работят заедно в трудни времена“. И също така се смята, че чупенето на чинии трябва да прогони злите духове.

#8 „Хранене“ на мъртвите през тръби в гробовете

снимка: photogallery.indiatimes.com

Става дума за древна и отминала традиция, извършвана на фестивала Паренталия, но все пак е странно. Римляните вярвали в храненето на мъртвите. Всъщност гробовете съдържали тръби, през които роднините на починалия изливат мед, вино и други хранителни продукти. Това се правело за умилостивяване на мъртвите и за почит към тях в отвъдния живот.

Вижте още: „Най-мръсният човек в света“ почина след като се изкъпа за пръв път от повече от 50 години

#9 Очерняне на булката

снимка: menguin.com

Това е предсватбен обичай в Шотландия, при който по булката се хвърлят отвратителни неща… като яйца, развалено мляко и всякакви гадости. След това „почернената булка“ се разхожда из града. Този ритуал служи като метафора за трудния живот, през който една булка може да се наложи да премине след сватбата си, така че основно тази традиция я подготвя за новата глава от живота ѝ.

#10 Рязане на пръст при смърт на близък

снимка: theplaidzebra.com

Тази традиция се следва от племето Дани в Индонезия, където жените трябва да отрежат част от пръстите си, след като член на семейството почине. Така че, освен че страдат от емоционална скръб, жените трябва да страдат и от физическа болка. Колко фаланги ще премахне жената, зависи от това колко силно е била привързана към починалия. Обредното рязане се извършва от възрастни жени в племето, които използват остро ръчно направено сечиво, а след това отрязаният пръст се обгаря на огън или с нажежен метал. Разбира се, има опасност от инфекция, но традицията го изисква. А сега какво мислите за тричането?

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Pulse Nigeria (@pulsenigeria247)

#11 Семейно нестинарство за леко раждане

снимка: scooper.news

В някои райони в Китай мъжете носят бременните си съпруги, докато тичат по горящи въглени, за да могат да имат лесно раждане, без усложнения. Освен това се вярва, че този ритуал подчертава състраданието и любовта, които бъдещият баща изпитва към новороденото дете и към майката.

#12 Три дни без тоалетна за младоженците

снимка: allthatsinteresting.com

Този странен обичай се следва от племето тидонг в Northern Borne, където младоженците нямат право да използват тоалетната в продължение на три дни. Забранено им е да използват банята три дни след сватбата си по какъвто и да е повод. Смята се, че изпълнявайки този обичай, двойката си осигурява щастлив брачен живот.

#13 Танци с телата на мъртвите

снимка: livescience.com

Мадагаскарско племе танцува, носейки телата на мъртвите, като част от обичая Фамадихана. След като донесат телата на близките им, извадени от гроба, те ги увиват отново в чист плат и танцуват около гроба с музика на живо. Тази традиция се прави веднъж на седем години.

#14 Бой с камили

снимка: independent.co.uk

Всяка година в Турция се организира събитие, при което две мъжки камили се бият една с друга. Това събитие се организира по време на сезона на чифтосване и през това време камилите имат естествен инстинкт да се бият с други мъжки. А зрителите пък са ентусиазирани.

#15 Удължаване на врата с пръстени

снимка: atlasofhumanity.com

В Тайланд жените от племето Карен носят пръстени, за да имат врат като на жираф. Племето е очаровано от дългите вратове по някаква причина и са извървели дълъг път, за да го постигнат. Жените от племето носят огромен набор от пръстени около врата си, за да го издължат. За тях това е символ на красота и елегантност. Момичетата започват да носят пръстени на врата си, когато са на 5 години. Пръстените всъщност се едно цяло парче метал и са доста тежки.

Вижте още: Изследователят на Сахара, който пръв се завръща жив от Тимбукту

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.