Изтрещели локации: Любимите подводни дестинации на водолаза Иво Попов

Къде ни съветва Иво Посейдона да гмурнем на дълбокото?

1
 

Сподели

Shares
Снимка: Стефан Цинцарски

Иво Попов – „Посейдона“ на морето, търсачът на морски съкровища, който безстрашно ни гмурка на дълбокото със заразителен авантюризъм. Иво Чеха, както го познават по бреговете на Приморско е професионален водолаз и инструктор, с когото изобщо не ни е страх от непредвидимите черноморски води. 

Гмурка се от осем годишен и заедно с баща му Тодор Попов основават водолазен център „Посейдон“ в Приморско, където се занимават с организация на гмуркания и водолазни курсове. Центърът предлага водолазни курсове по системата PADI, гмуркания, и водолазни услуги, а всички дейности са съобразени са съобразени с изискванията на най-голямата в света водолазна организация PADI (Professional Association of Diving Instructors), която е и най-популярната и развита водолазна тренингова организация в света. 

Иво се гмурка по целия свят –  Гърция, Египет, Франция, Ирландия като притежава и престижният сертификат Junior Rescue Divеr и асистира в провеждането на курсове на баща му Тодор. 

През лятото се гмуркат у нас, а есента обичат да отлитат на юг, към Хургада, Египет, където обикалят край кораловите рифове в Червено море и организират водолазни трипове.

Попитахме Иво кои са трите му любими водолазни спота в Черно море, къде да си намерим русалка и колко дълбоко да се гмурнем, за да направим лятото си незабравимо!

Местността Крокодила, Приморско

Снимка: личен архив

Любимият тукашен маршрут на Иво:

Това място е идеално както за начинаещи така и за по-напреднали водолази.Лесно достъпно е с кола по асфалтов път и обикновено има къде да се спрете автомобила си. Има много живот и рибите са свикнали да се хранят със счупени миди и рапани.

На този спот се намира подводният параклис св. Никола и подводна скулптура на русалка в естествен ръст. Те са по идея и финансирани от водолазен център Посейдон Приморско и са изградени от скулптура Никола Диков.

Снимка: личен архив

Подводният параклис е достъпен и за начинаещи – той се намира на 7 метра дълбочина. Скулптурата на русалката е малко по-дълбоко, тя се намира на 12 метра. След „Русалката“ дъното се пречупва и се спуска до 18-20 метра дълбочина, където има остри камъни подобни на рифове.

Също така може да се стигне и до подводна пещера, която се намира на около 3 метра дълбочина и е дълга около 10 метра и може спокойно да се проплува от водолазите. Посейдонци са изградили лесен достъп до мястото със стълби и информационни табели.

ВИЖТЕ: Изтрещели локации: Любимите сърф спотове на уиндсърфиста Кони Липовански

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Един път стигнете ли до това място, ще ви се иска да повторите. Моят съвет е, ако имате възможност да на направите две гмуркания. Първо до Параклиса, „Русалката“ и до по-дълбоката част от терена и второто до Пещерата, тъй като до там плуването е повече и може да се изморите.

Снимка: личен архив

Релакс в края на деня:

Много близо до мястото е плаж Перла, където може да се отиде на следобеден отдих. За хапване трябва да се върнете до Приморско, понеже други заведения няма в района. 

Дарданелите, село Варвара

Снимка: личен архив

Любимият тукашен маршрут на Иво:

На това място има дълги каменисти рифове, формиращи лагуни между брега и тях. До мястото се стига от село Варвара по черен път. Пренасянето на екипировката до водата е трудната част на това място, понеже се слиза по скалиста пътека и е по-трудно за носене.

Между рифовете има процепи през които се проплува през тях за да се достигне външната им страна. Там има подводни “стаи” където може да се проплува и може да се премине от една в друга, има и малки пещерички. Те се намират на около 6-8 метра дълбочина плътно в рифовете.

Има и “стая” с козирка където се образува обърнат “водопад” от мехури от издишан въздух, които излизат към повърхността. След което се проплува обратно през процеп в рифа и се връща на мястото където се е влязло в водата.

Снимка: личен архив

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Важно е да не се слиза на дълбоко, понеже там няма много интересни неща, а водолазите да се държат плътно до рифа, за да не подминат атрактивните скални образования.

Релакс в края на деня:

Хубаво заведение за обяд в село Варвара е хотелът „При Димо“, намиращ се до параклиса „Св. Варвара“.

Скалите до фара, Ахтопол

Снимка: Ирена Бадалова

Любимият тукашен маршрут на Иво:

Слиза се до пристанището в Ахтопол и се стига до старата станция за измерване на морските вълни. Във водата се влиза от ляво на станцията, а гмуркането завърша в един фиорд наблизо, от него се излиза. Под водата има красиви скални образувания и подводни арки. Дълбочината е 12-14 метра.

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Ако сте ентусиасти може да скочите от скалите във водата (не с водолазна екипировка!) директно във фиорда където се свършва гмуркането. Наричат го Ахтополското Акапулко.

Релакс в края на деня:

До кея на пристанището има приятно заведение. Ако се спуснете по главната уличка ще попаднете на още подобни местенца с вкусна храна и студена бира. 

Още от любимите места за изтрещване на популярни български атлети, съвсем логично, можете да намерите в рубриката ни “Изтрещели локации”

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Красота! Уникално красиви места за гмуркане има в България. Поздравления за интересната статия!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.