Изтрещели локации: Любимите сърф спотове на кайтсърфиста Никола Абаджиев-Коки

Къде да си хванем вълната?

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Пабло Аморес

Никола Абаджиев – гребенът на всяка вълна, безстрашната кайт нинджа и един от най-обещаващите млади атлети, които среща морето ни през последните години.  Никола, познат още като Коки, е професионален кайтсърфист, вторият български атлет на Red Bull,  състезател за Световната купа и категорично най-добрият ни избор, ако искаме да гледаме истинско сърф шоу. Или да се научим да правим такова. 

Започва да се занимава активно с кайтсърф преди няколко години, основно по черноморието ни, като се включва в традиционни сърф срещи, а по-късно взима участие в уейв състезанието на Ахтопол, организирано от БАЕВС всяка есен, където заслужено се нарежда сред първенците.

Снимка: Ивайло Дончев

В последните няколко години Коки записва и няколко успеха на международно ниво. През 2015 г. участва в състезанието Master of the Ocean в Доминиканската република, където става трети в кайтсърфа, въпреки че е най-малкият участник и се състезава срещу много по-опитни кайтисти и дори професионални атлети. Но успехите му не спират дотук. Взима участие в последния кръг от Световната купа, организирана от Global Kitesurf Association, в Дакла, Мароко, където се класира на девето място.

Снимка: Пабло Аморес

В края на юни месец тази година участва заедно с Весо Овчаров във формата на Red Bull – „Air and Water Need Good Wings“. Идеята на първото по рода си трансдисциплинирано състезание бе двамата да изминат по въздух и вода, максимално разстояние в рамките на 12 часа. Коки успя да измине зашеметителните 320 км по река Дунав, с което постави нов европейски рекорд за най-дълго изминато разстояние по река с кайтсърф за 12 часа! WOW!

Попитахме Коки къде да се разцепим от кеф с кайта у нас, как да ни се завърти главата от посоката на вятъра и наистина ли ще се влюбим на север от Варна.

Лозенец, Черно море

Снимка: Пабло Аморес

Любимият тукашен спот на Коки:

Едно от любимите ми места е Лозенец. Тук карам и най-често. Лозенец е едно от местата на българското черноморие с най-много вълни и вятър. Това е така, защото заливът е доста отворен и “работи” при почти всички прогнози.

Изтокът, югоизтокът и североизтокът влизат най-чисто и тогава се кара най-добре, но и всички други посоки на вятъра влизат добре в лозенския залив.

При силен вятър, идващ от морето, тук винаги се образуват вълни. Това е така заради подходящото дъното и ориентацията на залива. 

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Има красиви плажове и селца. Любимите ми места за плаж са Синеморец и Ахтопол. Странджа е “задният двор” на Южното черноморие. Планината крие безкрайно красиви места.

Релакс в края на деня: 

След добро каране винаги се събираме да хапнем в селото, най-често в ресторант “Сезони”, който се намира на главната улица, близо до центъра.

Крапец

Снимка: Пабло Аморес

Любимият тукашен спот на Коки:

Крапец е селце в най-северната част на българското черноморие. Последно бях там преди 3 години и направих едно от най-добрите карания на нашето море. Имаше големи подредени вълни и силен и постоянен вятър.

Крапец е уникално място, защото при силен североизточен вятър там се образуват перфектни вълни. Посоката на вятъра също е перфектна за каране.

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Последно бях там през октомври. Беше доста празно. Северната част на черноморието е изцяло различна от познатото ни южно черноморие.

ВИЖТЕ: Уникалното Северно Черноморие: 24 любопитни факта

На север има огромни, пусти и красиви плажове без никакви хора, където може да опънете палатката си и да се наслаждавате на морския безкрай.

Релакс в края на деня: 

В края на деня една, две бири на плажа са перфектният завършек. Има малки местни ресторантчета, които предлагат прясна риба и други морски храни. 

Силистар

Снимка: Саму Карденас

Любимият тукашен спот на Коки:

Плажът на Силистар е едно магично място близо до границата ни с Турция. През лятото често ходим там, за да караме сърф, защото при източен и североизточен вятър там се образуват големи вълни.

Силистар е добър спот, защото заливът не е много голям и “закрит” от вятъра, което прави вълните „мазни“ и подредени.

Рецепта за добро прекарване на времето по тези места:

Около плажа на Силистар е много диво и има много красиви места за разходка. Обикалял съм по скалите и съм попадал на главозамайващи гледки и места. 

ВИЖТЕ: Безкрайно лято със семейство Абаджиеви

Релакс в края на деня: 

На паркинга в гората има бусче, в което предлагат различни месни ястия и студена бира. Перфектно е за почивка след дълъг ден на плажа.

Още от любимите места за изтрещване на популярни български атлети, съвсем логично, можете да намерите в  рубриката ни “Изтрещели локации”.

Снимка: Ивайло Дончев

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.