“Наука за морето” – новият документален филм за Черно море тръгва на лятно турне по Черноморието

Образователна кинопродукция с автори Института по Океанология към БАН - Варна и с участието на Илияна Стоилова от сърф училище “Акаша”

0
 

Сподели

Shares

“Наука за морето” - новият документален филм за Черно мореОбразователната кинопродукция с автори Института по Океанология към БАН – Варна и с участието на Илияна Стоилова от сърф училище “Акаша” повежда зрителите на едно незабравимо пътешествие в Черно море и ги учи как да го опазват. Първата прожекция е в гр. Варна на 15 юли, Фестивален и Конгресен център – вход свободен.

След това филмът ще бъде показан и на 19 юли в рамките на Burgas International Film Festival 2023, като се предвиждат и още няколко дати на различни точки от родното крайбрежие, които ще станат ясни съвсем скоро!

В рамките на прожекцията във Варна на 15 юли публиката ще получи възможност да се срещне лично с авторите на продукцията от Института по Океанология и да зададе своите въпроси по време на специална дискусия.

Вижте: Най-често срещаните отпадъци в морето са пластмасови

“Наука за морето” - новият документален филм за Черно море тръгва на лятно турне по ЧерномориетоАвтори на “Наука за морето” са учените от екипа на Института по Океанология, а продуценти – Bearfrost Production. Режисьори на продукцията са Стоил Димитров и Борислав Камилов, сценарист – Марина Желева, а в главната роля ще видим набралата широка популярност сърфистка и еко активист Илияна Стоилова от сърф училище “Акаша”, които познаваме покрай предизвикателството Wind2Wind и филма “Море на вятъра” (2018).

Вижте: „Море на вятъра“ – първият български документален филм за пластмасовото замърсяване на Черно море с онлайн премиера

Илияна Стоилова влиза в ролята на водещ и изследовател, който потегля на едно опознавателно морско пътешествие в морето, като паралелно се среща и представя работата на българските учени от Института по Океанология и най-впечатляващите им резултати.

“Наука за морето” показва по интригуващ начин дейностите по измерване и изучаване на динамиката на водните маси; формите на брега и морското дъно, както и ресурсите, намиращи се там; геоложката и сеизмична история на басейна и съвременните проявления, крайбрежната динамика, свързана с въздействието на вълните, теченията и движението на седиментите, и разбира се, живите организми – от най-микроскопичните до едрите риби и бозайници.

Филмът разказва за Института по океанология, но основната му идея е чрез работата на учените да акцентира върху проблемите на Черно море. Някои от тях се появяват в публичното пространство, но често не се разглеждат в тяхната сложност и взаимосвързаност. На заден план остават и усилията, които учените полагат за утвърждаване, а в някои случаи и за оцеляване на морската наука.

Защо Институтът по океанология е важен?

“Нашата задача като учени е да обясняваме явленията в морската среда и да предлагаме решения за проблемите както на отделните хора и общностите, така и на управляващите, свързани с разумното използване на морските ресурси, намаляване на замърсяването, съхраняване на бреговете и в крайна сметка за здравето на морската екосистема и хората.”, споделят създателите на “Наука за морето” от Института по океанология към БАН, Варна.

“Наука за морето” е осъществен с подкрепата на Тотал Инженеринг.
Входът за прожекцията на “Наука за морето” на 15 юли във Варна е СВОБОДЕН!

Официален трейлър на “Наука за морето”: https://vimeo.com/manage/videos/840841352
Присъединете се към официалното Фейсбук събитие – прожекция Варна: https://shorturl.at/eoHW6

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.