Научна експедиция подготвя изваждането на радиопредавателя на “Титаник” от морското дъно

Последният SOS сигнал е изпратен по безжичния приемник "Маркони"

 
0

Сподели

0Shares
0 0
титаник
Снимка: huffpost.com

Спасителна мисия планира да извади телеграфния предавател “Маркони” , по който е изпратен последният SOS сигнал на потъналия през 1912 г. емблематичен лайнер “Титаник”. Това ще бъде първата вещ, която се вади от вътрешността на кораба.

Проектът се приема противоречиво и от британското, и от американското правителство, които застават зад позицията си, че останките на “Титаник” са подводна гробница и изземането на каквото и да било от него ще се приема като оскверняване паметта на жертвите.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Учените дават още 10 години живот на останките на “Титаник”

RMS Titanic, фирмата, която държи правата върху кораба, печели две дела срещу американското правителство, заради осуетяването на мисията. Фирмата е разработила специален робот, който да достигне до вътрешността на палубата и да извади апарата без да нарушава цялостта на конструкцията. Проектът се подкрепя и от наследници на жертвите, които смятат, че е по-добре артефактите да бъдат извадени сега под надзора им, отколкото след години от случайни хора.

Дестинации за хардкор пътешественици
Снимка: express.co.uk

“Смятам, че е време да извадим “Маркони”. В началото си мислех, че това е лоша идея, но сега смятам, че е по-добре да го извадим ние – преките наследници, а не някой, който ще дойде след нас и ще реши да се пробва.”, споделя експерът по “Титаник” Клиф Исмей.

Първоначално мисията е насрочената за тази година, но поради световната пандемия, е отменена за 2021 г.

Сподели

0Shares
0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.