Колко са морските бозайници в Черно море?

0
 

Сподели

Shares

Повечето хора свързват Черно море с понятието за курорт и лятна почивка. Малцина се замислят, че то си има обитатели и то е техен дом.

Мащабно самолетно проучване на Черно море беше проведено с участието и на експерти от България (Зелени Балкани). То обхвана акваториите на 5 черноморски държави, а резултатите са публикувани в един от най-престижните международни научни журнали Frontiers in Marine Science.

Кои са бозайниците в Черно море?

Бозайниците в Черно море
снимка: МОСВ

В Черно море се срещат 3 вида китоподобни бозайници, които са ендемични –различават се от близките им видове, включително срещащите се в съседното Средиземно море. Причина за това е затвореният характер на Черноморския басейн, като за период от хиляди години тази изолация е довела до съответни промени и адаптации.

Китоподобните представители в Черно море са хищници – хранят се с риба иса на върха на хранителната пирамида. Това ги определя като важен индикатор за състояние на Черноморската екосистема и за нейното равновесие.

Бутилконос делфин/афала
Бутилконос делфин/афала (снимка: NASA, Wikipedia)

• Бутилконос делфин/афала – Афалите са разпространени по цялата крайбрежна зона на Черно море, понякога се срещат и далече навътре в открито море. Обикновено сформират големи групи през есента. Това е най-едрият представител на китоподобните в Черно море, достигащ дължина до 3,3 м и тегло до 300 кг. Продължителността на живота му е 25–30 години.

Обикновен делфин
Обикновен делфин (снимка: NOAA NMFS, Wikipedia)

• Обикновен делфин – разпространен основно в открити води, но понякога посещава и крайбрежните райони, следвайки сезонните миграции и струпвания на дребни видове риба. Черноморският обикновен делфин е най-малкият представител на вида в целия свят – средната му дължина е 1,5–1,7 м. Теглото е средно 50–55 кг, а продължителността на живота му е приблизително 20–22 г.

Муткур (морска свиня)
Муткур (морска свиня) / снимка: AVampireTear, Wikipedia

• Морска свиня/муткур – това е най-малкият представител на китоподобните в Черно море. Дължината на тялото му е средно 1,3–1,5 м, а средно тегло – 30 кг. Главата е къса и заоблена, а рострума (клюнът) не е отличим. Морската свиня е бозайник със сравнително кратък живот, но най-високо ниво на репродуктивност. Продължителността на живота му е вероятно 7–8 г., до максимум 15 г. Живее на малки групи и плува бавно, близо до повърхността, като рядко скача над водата.

Вижте още: 31 октомври – Международен ден на Черно море

Резултати от самолетно проучване на Черно море

Проучването показва, че числеността за цялата акватория на Черно море е следната:

  • обикновени делфини – около 100 000 индивида;
  • муткури – 90 000 индивида;
  • афали – 20 000 индивида.

Благодарение на това проучване за първи път разполагаме със задълбочени познания за цялостната численост, плътност и разпространение на популациите на тези видове. Изготвени са и регионални базови стойности и карти на плътност за трите вида китоподобни в Черно море през летните месеци.

Численост на китоподобните бозайници в Черно море, 2024 г.
снимка: Зелени балкани

Резултатите са изключително важни, защото са първи по рода си и ще послужат за разработването на ефективни мерки за опазване на Черно море и делфините, както и за изпълнението на националните и международни регламенти.

Заключение:

Данните показват, че популациите на китоподобните в Черно море не са се възстановили напълно от различните видове антропогенен натиск, включително пряк улов (продължил до 1983 г.) или продължаващото и днес заплитане в риболовни мрежи (приулов).

Обикновените делфини и афалите хипотетично са преминали най-ниската точка на намаляване на популацията, тъй като са подложени на по-малък натиск от приулов, отколкото муткурите.

Вижте още: Чисто ли е? Колко микропластмаса има в Черно море

Част от екипа, участвал в самолетното преброяване на бозайниците в Черно море
Част от екипа, участвал в самолетното преброяване на бозайниците в Черно море

Това първо мащабно самолетно проучване на китоподобните в Черно море предоставя изчерпателни данни и първите точни оценки за числеността, разпространението и плътността на популациите им, а също така и засили сътрудничеството на учените от региона и извън него.

Вижте още: 74 000 делфина са регистрирани в българската акватория на Черно море – през 2021 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.