В името на науката: двама учени прекарват цяла зима на Арктика и все още не могат да се приберат у дома

Заради карантината Сунива Сорби и Хилде Стрьом остават на брега на Северния ледовит океан

0
 

Сподели

Shares

Преди време ви разказахме впечатляващата история с пингвини на Едвина Харт, която остана под карантина на Антарктида. Сега ви запознаваме със Сунива Сорби, спътничката ѝ Хилде Фелун Стрьом и тяхната не по-малко удивителна история във времена на световна пандемия.

В края на август 2019 г. Сорби и Стрьом се отправят на изследователска мисия в Арктика. Планът им е да прекарат девет месеца там, изучавайки влиянието на климатичните промени. Тяхната мисия е да видят как глобалното затопляне се отразява на най-полярните райони на земята. По време на своя изследователски проект дуото прави снимки и наблюдава дивата природа, открита в този район, включително елени, полярни мечки, арктически лисици, китове белуга. Те събират проби от фитопланктон, като същевременно са наблюдават облачни образувания в Северното сияние.

Хилде Стрьом живее на отдалечения норвежки остров Свалбард повече от 20 години, докато Сорби е антарктически водач. И двете са добре пригодени за живот на студени места, така че за целта отиват до отдалечена хижа в северната част на архипелага Свалбард на брега на Северния ледовит океан, на 140 км от цивилизацията, и я превръщат в своя база.

Зимата в Арктика може да бъде предизвикателство. Температурите често падат до -30ºC. Дългите полярни нощи, изпълнени с пълен мрак, започват през октомври, а слънцето се връща чак през март. В постройката, в която живеят, няма течаща вода, което ги принуждава да топят лед дори за прости домакински работи. Печката на дърва, с която се отопляват служи и за приготвяне на храна.

Все още не се знае кога двете жени, ще могат да се приберат вкъщи. Норвегия е предприела строги мерки за ограничаване на пътуванията и влизането и излизането на хора в страната. Изследователската експедиция е планирана до началото на май, но най-вероятно ще се удължи, заради пандемията. Така Собри и Стрьом ще трябва също да удъллжат престоя си на Арктика.

Всички техни изследвания ще бъдат предадени на различни организации, когато се върнат, а някои от данните ще отидат в НАСА. Идеята е, че живеейки в Арктика с месеци, те могат да придобият по-добра представа за това как се развиват нещата в тази бързо променяща се част на света и да дадат обективна оценка за случващото се с планетата ни.

ВИЖТЕ: Ледена епоха: Масивен айсберг се отчупи от ледник на Антарктида

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.