Парката: откъде идва и как навлиза в съвременния живот?

Пръв в английския език въвежда думата parka Самюъл Пърчис в неговата History of the world (История на света), 1625 г.

0
 

Сподели

Shares
Инуитско семейство от 1917 г.
Инуитско семейство от 1917 г. / снимка: The National Geographic Magazine, George R. King

Феновете на зимата знаят, че няма лошо време, има лоша екипировка. Когато условията станат екстремни, спасението може да бъде арктическо яке, или така наречената „парка“. Но откъде идва тя и как навлиза в съвременния живот?

За разлика от други видове връхни дрехи, предназначени специално за зимни спортове, като каране на ски и сноуборд, при парките мобилността не е от първостепенна важност. Парката е проектирана да запази тялото ви топло и сухо, дори когато не се движите.

Инуитски жени, облечени в парки
Инуитски жени, облечени в парки / снимка: St. Roch Photo Collection

Откъде идва думата парка

Пръв в английския език въвежда думата parka Самюъл Пърчис в неговата History of the world (История на света), в която през 1625 г. той описва парката като типична връхна дреха, носена от ненецкото племе самоеди.

Прародителят на съвременната парка

Счита се, че създатели на дрехата парка са инуитите, племе от ескимо-алеутската група, което населява арктическите области на Гренландия, Канада и Аляска. Името на дрехата е „амаути“ и означава „животинска кожа“. Първоначално парката е била правена от кожата на северния елен карибу или от тюленова кожа, намазана с рибено масло, за да стане водоустойчива.

Жител на Арктика, облечен в парка
Жител на Арктика, облечен в парка / снимка: John Tyman

Според данни на английския историк Уилям Кокс пък, първите парки са били правени от птичи кожи и пера. Това е посочено в неговия труд от 1780 г. Account of the Russian discoveries between Asia and America (Описание на руските открития между Азия и Америка“.

Женска парка от тюленова кожа от 1475 г.
Женска парка от тюленова кожа, открита през 1972 г. и датирана към 1475 г. / снимка: Roberto Fortuna, Wikipedia

Под парката инуитите обикновено носят второ яке от същата кожа, като козината е обърната навътре за допълнителна изолация. То се нарича атиги. Освен това традиционните парки включват качулка, гарнирана с козина на росомаха, която естествено отблъсква влагата.

Създателите на масивната връхна дреха, инуитите, имат различни думи за мъжка и женска парка, както и за различните ѝ части. Любопитно е, че парката обикновено е била носена от жени и е включвала джоб на гърба за бебето, което можело да разчита и на топлината на майката.

Парката обикновено е била носена от жени и е включвала джоб на гърба за бебето
Парката обикновено е била носена от жени и е включвала джоб на гърба за бебето / снимка: John Tyman

Парки са били използвани през Втората световна война, като цветовете им са варирали от камуфлаж до бяло. Били са използвани и в самолетните дивизии.

Американски войници, облечени в парки, Рейкявик 1943 г.
Американски войници, облечени в парки, Рейкявик 1943 г. / снимка: The-National WWII Museum

В западната култура парката става популярна благодарение на облеклото на американските военни през 50-те години на 20 век и по-конкретно чрез прочутата N-3B парка „шнорхел“ (чиято качулка се закопчавала така, че почти не се виждало лицето), използвана от самолетни екипажи, разположени в зони с изключително ниски температури. Тези парки са били разчетени да осигуряват защита до температура от минус 51 градуса!).

Американски войници, облечени в парки, през 50-те години на миналия век
Американски войници, облечени в парки, през 50-те години на миналия век / снимка: heddels.com

Военните парки са били изработена от найлон и вълна и са имали закопчаване с цип над носа, което донякъде ограничавало възможността да се чува и вижда. Моделът осигурявал топлина, а дължината на дрехата я правела подходяща за съвременния силует и много подходяща при карането на мотор.

Съвременните парки

През следващото десетилетие парката била високо оценена от британската поп култура и скоро бива възприета от много западноевропейски младежки градски субкултури.

Парката печели достойно място в историята на поп културата, но най-вече си остава безценна зимна дреха, чиято мода едва ли някога ще отмине.

Как да си изберете парка?

Материалите

Пухът има способността да се свива значително, така че може да улавя много топъл въздух, което го прави отличен изолатор. Той поддържа добре обема си и така пухеното яке ще ви топли дълги години. Недостатъците са, че пухът може да бъде скъп и труден за почистване, а също и да бъде много чувствителен на вода, както и да задържа влагата. Затова се уверете, че пухеното ви яке има достатъчно хидроизолация.

Парка nuuk
Парка nuuk / снимка: Fjällräven

Синтетичният пълнеж, от друга страна, има тенденция да намалява своя обем, което означава по-малко топлина с течение на времето. Плюсът тук е, че синтетиката се представя по-добре от пуха, когато е мокър.

Дейността, която извършвате

За какво ще използвате парката – за пътуване до работа, за туризъм или ще работите с нея?

Ако сте открили парка, подходяща за вашите спортни занимания, то изберете такава, която да включва практични характеристики като джобове за бутилки, качулка, съвместима с каска, по-здрави шевни материали.

Ежедневната парка, от друга страна, ще подчертае стила ви. Тя има задачата да ви осигури топлина и защита от атмосферни влияния. Ако избирате парка за работа, тогава стилът може би няма да е най-важен, но за сметка на това ще държите на топлината.

Парка nuuk
Парка nuuk / снимка: Fjällräven

Особено важна е дължината на връхната дреха, която избирате да закупите. Някои парки са с дължина до коленете. Това вие трябва да съобразите спрямо сезона или мястото, където най-вероятно ще ги носите. Качулката също е много важен елемент, ако ще разчитате на парката в по-студено време. За такива условия ще са ви нужни подплатени джобове, които освен това да са лесно достъпни, за да намирате лесно телефона си или други важни вещи.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.